Covid19 och din vovve.

Jag och lilla Alfons …….

Jag vill verklingen börja med att säga – Hoppas du mår fint. Det gör jag även om jag saknar lite umgänge. Social distansering är lite jobbigt för en sån som jag 🙂

Men det är viktigt att vi alla hjälps åt. Snart är det här över, då är vi starkare…..

Covid19 är oroande, otäckt, och på många sätt besvärligt för oss människor, men för hundarna ser jag mest fördelar.
Hundarna har med stor sannolikhet och generellt sätt mer sällskap av sina hussar och mattar idag än någonsin tidigare. Det är också mycket mer lugnt för hundarna nu. Vi får färre besök i bostaden, vi håller mer avstånd till varandra (och därmed också andra hundägare) nu än annars. Kanske kan man säga att hundägandet idag har ett större och mer generellt lugn än tidigare. Detta är bra för våra vovvar. Hundar behöver vila någonstans mellan 14-17 timmar per dygn, vilket är mer görligt dessa orostider.

En ”hundfördel” med covid19 är också att många typer av arbeten, möten, med mera görs digitalt. Bara det gör att man får med tid med sin vovve.

Ett hundägande, eller ”hund på arbetet” ger många positiva effekter förutom att det är trevligt.
Hunden tvingar oss många gånger till bättre rutiner. Den tvingar oss till att röra på oss på våra raster där vi annars kanske bara skulle flytta oss från kontorsstolen till stolen i fikarummet. Det har visat sig i vetenskapliga studier att hundar gör oss lyckligare och faktiskt gör oss mindre stressade. 

Det har också visat sig att hundar medför att vi människor samarbetar mer effektivt.

Att vara tillsammans med sin hund dygnet runt är något hundarna gillar. De ledsnar inte på oss, tvärtom stärker det banden mellan hund och hundägare. Det är dock viktigt att man inte aktiverar hunden hela tiden utan låter den ha sina viloperioder. Att hunden ligger och sover bredvid mig när jag arbetar, det kan ju inte bli bättre.

Hundar som inte är van att vara med husse och matte hela tiden kan första tiden vara lite ”orolig/stressad”. Kanske sitter hunden nära och tittar på dig hela tiden då du sitter och arbetar, vilket i sig kanske inte känns så bra. Men var lugn, snart går detta bort.
Om du har en hund som har svårt att koppla av, har svårt att bara vila då du arbetar, gäller följande –
”Svara” inte på hundens blickar eller pip och gnäll. Var istället väldigt lugn och låtsas som om hunden inte ens finns där.
Pratar du med hunden (”svarar hunden”) då den sitter och stirrar på dig, då den piper, då kommer hunden lära sig att den kan få dig aktiv när det är ”tråkigt”. Det vill du inte.
Om hunden själv kommer på att ”du är tråkig” när du arbetar, då tar det bara ett par dagar innan hunden förstått detta, och helt enkelt går och lägger sig när du öppnar laptopen.

Så tänk enkelt – laptop öppen, då nonchalerar du hunden.
Gör du detta konsekvent har du snart en hund som är lugn när du arbetar.

Tvätta händerna nu, så hörs vi snart igen.

7 svar på ”Covid19 och din vovve.”

 1. Tack för fint inlägg, klokt som vanligt. Jag jobbar ofta hemifrån och hund ett fick jag lära mig ignorera vid jobb, fast det var svårt i början. Hund två har vuxit upp med dator lika med chilla. När matte öppnar datorn checkar de ut och sover… ofta innan jag loggat in .

 2. Bästa, inspirerande Fredrik, jag drar jättemycket nytta av din klokskap och fina råd. Min ”hundguru”, vad gjorde vi utan våra friends

 3. Hej!
  Vi får snart hem vår valp (Hovawart) och jag har börjat fundera över hur vi på bästa sätt kan socialisera valpen nu i Corona-tider. Vad ska vi tänka på? Det är vår andra hund av samma ras.

 4. Hej Fredrik
  Jag tänker mig att köpa hund eftersom jag älskar hundar, har för länge sen haft en. Nu bor jag ensam och arbetar halvtid då jag även kan ha med hunden, är mycket ute i skogen och vandrar en del. Tycker mycket om att gosa i soffan och sängen. Men jag är inte
  så intresserad av att aktivera hunden så mycket med annat. Räcker detta eller kommer min hund få tråkigt bara med mig. Annette

 5. Hundar ska vila 14-17 timmar/dygn?? Vår 1-åriga schäfertik är aktiv från 04.30 till vi lägger oss. Vilar kanske en timme då och då. Vår kastrerade hanhund på 6 år är däremot en riktig soffpotatis. (Dom blir ju slöa vid kastration.) Han ligger och ser dokusåpor hela dagen. Gärna med en påse grisöron.
  Och visst njuter vi nu alla med husses hemkontor…

 6. Hej Fredrik. Det här har inget med ditt inlägg att göra men jag måste fråga dig om min hund. Han är 2 år, dvärgpudel och världens snällaste. Mot hundar och mot människor. På senaste tiden har jag märkt att han kan säga ifrån mot andra hundar och det i situationer då vi har träffat en ganska ung hund som har varit väldigt ”på”. Men så har vi en grannhund som är runt 1 år. En stor golden som han bara avskyr. Och jag vet inte varför. Jag har haft honom lös på kvällarna (när det har varit tomt på folk ute) och tyvärr har vi då stött på den här hunden två gånger. Båda gångerna blev min hund otroligt arg och väldigt aggressiv. Han har inte bitit den andra hunden men varit riktigt på, morrat otroligt aggressivt och nafsat efter honom. Sist gjorde den andra hunden ingenting alls och det var helt oprovocerat. Jag försökte locka på min hund (med glad röst) men han lyssnade inte. När den här andra hunden var valp och de träffades var den andra hunden ganska ”hårdhänt” i sin lek och jag vet att min hund blev lite rädd. Men kan det ha med detta att göra? Sitter det kvar? Eller kan det vara något annat? Känner han sig otrygg med mig? Varför beter sig min hund som han gör? Nu vågar jag inte ha honom lös och det känns otroligt jobbigt med den andra hunden. Vad kan jag som hundägare göra? Hoppas du har något svar att ge mig.

 7. Hej Fredrik,
  Precis när vi här i Spanien hamnade i karantän den 11/3, kom vi hem med en Dobermann valp Bozz, 11 veckor. Idag är han drygt 15 veckor och en jätteduktig kille. Men, eftersom han sedan vi kom hem, aldrig har sett en människa, andra hundar eller varit ute i ”frihet”, är han livrädd för ALLT som är utanför våra murar. Lyckligtvis har vi lite yta för honom att springa på men det är ju inte samma sak.
  Vanligtvis har vi fantastiska områden att gå i och en hundgård och agility bana ett par hundra meter bort. När jag nu försöker att promenera honom, sätter han sig helt enkelt och vill gå hem och då är han inte kontaktbar! Bozz är superstark, 15kg, drar som en tok i kopplet och det gör ont i hjärtat på mig. Igår köpte jag ett harness när vi var hos veterinären och fick Rabies sprutan. Det är lättare för mig att ”dra” honom, men det är ju inte alls bra naturligtvis.
  Vad kan jag göra? Vi är fortfarande i karantän t o m den 26/4 men kan få gå 100-200 meter för att rasta hunden.
  Många varma tack på förhand och ser fram emot att höra från dig.
  Bästa hälsningar
  Annette

Kommentarer inaktiverade.