Detta tycker jag du ska lära din vovve.

Jag vill börja detta inlägg med att säga – Var rädda om er!
Tre bekanta till mig ligger just nu på intensiven och kämpar för sina liv. De har fått Covid19.

Många, vänner till mig, tycker att rädslan för denna pandemi är överdriven.
Jag ber dig ha respekt för våra myndigheter och experters råd och regler.

Du måste inte bara vara rädd om dig själv, du måste även vara rädd om andra.


Kommando ”Här”…

I tisdags morse var jag och min Steffi på Nyhetsmorgon och pratade lite om detta kommando (eller inlärda övning). Detta är ett kommando jag använder ofta och som alla mina hundar kan.
Enkelt beskrivet kan man säga att ”Här” är en light variant på ”fot”. När jag säger ”Här” till mina hundar vill jag att de går väldigt nära mig. De behöver inte ha kontakt med mig, titta på mig, sitta om jag stannar ocksåvidare, men gå väldigt nära.

Detta använder jag på varje hund på varenda promenad, ganska konsekvent faktiskt. Oavsett om hunden är i koppel eller är lös.
Varje gång vi möter en cyklist, en joggare, en person, en bil, en annan hund osv, är det bra att ”berätta” för vovven – ”jag ser, jag tar hand om detta så slipper du”.

På så sätt hjälper jag hunden att slippa komma in i olika eventuella felbeteenden framöver, jag hjälper hunden att slappna av, och inte minst – jag visar mina medmänniskor hänsyn. De jag möter oavsett om de åker bil eller går ser att jag har kontroll på min hund vilket alltid uppskattas vågar jag påstå.

Dessutom är det en väldigt enkel träning och hunden förstår fort.

Jag lär mina hundar i en lugn miljö/bostaden att när jag säger ”Här” ska dom komma nära mig och får därmed en belöning. Detta tragglar jag några dagar till jag verkligen ser att det funkar bra.
På nästa promenad använder jag mig av detta då vi möter ”något”.
Hunden kommer då komma ihåg att ”Här” betyder komma nära och få en belöning och kommer därför göra som hemma i bostaden. När vi passerat den vi möter säger jag varsågod (till att lämna min sida) till hunden. Upprepar jag detta konsekvent så kommer hunden mycket snabbt lära sig att komma in till dig nästan av sig självt då man möter någon…… Så enkelt, och så bra.

Detta tycker jag du ska lära din vovve 🙂

2 svar på ”Detta tycker jag du ska lära din vovve.”

 1. Hej Fredrik.
  Jag försöker hitta något inlägg från dig om fästingmedel till hundar.
  Vad använder du till dina hundar?
  Halsband eller tuggtablett.

  Vänligen
  Marianne

Kommentarer inaktiverade.