Kronprinsessan vet inte sitt eget bästa, eller så jävlas hon bara….. eller?

Jag är helt säker på att kronprinsessan och hennes familj helt enkelt ville ha en cavapoo-blandis. Jag tror inte att det är ett budskap, jag tror inte hon är lågintelligent, jag tror inte hon blivit lurad….. jag tror det var hennes val och jag är övertygad om att de älskar familjens nya vovve.

Det får jag acceptera!
Likväl som jag får acceptera att någon inte vill ha hund, eller acceptera att någon inte vill ha en schäfer eller labrador…..

Nu får jag meddelanden, kan läsa på sociala medier med mer om hur korkad jag är. Jag kan läsa om att jag är en förrädare, att jag borde slängas ur kennelklubben, att jag borde bli av med mina domarkort med mera. Dessutom att jag – en ambassadör för kennelklubben – sitter och gör pr för blandrasavel i teve….

Låt mig börja med att berätta att jag ägt en enda blandras i mitt liv. Då var jag mellan 5 – 13 år. ”Gissa” var världens finaste vovve.
Efter det har jag bara haft rashundar. Anledningen till att jag valt att äga rashundar beror på att jag tidigt blev intresserad av den verksamhet som finns inom svenska kennelklubben. Jag blev tidigt intresserad av avel och tävling/utställning.
Jag blev aktiv i kennelklubbsorganisationen redan som 15 åring. Jag älskar kennelklubben och den verksamhet vi har.
Jag blev sedan uppfödare, väldigt aktiv tävlande, sedan domare med mera.

Jag har träffat många, säkert tusentals, blandrashundar i mitt liv. De allra flesta är fantastiska individer. Lika fantastiska individer som alla renrasiga hundar jag träffat och mött.
Jag älskar hundar – Fredrik älskar hundar – det bara är så!

Jag tycker också om människor, och respekterar andra människor. Jag skulle aldrig falla mig in att kalla någon som hellre vill ha en blandras än en renrasig vovve för något annat än vad jag kallar mina vänner som älskar renrasiga vovvar.

Jag vill att alla personer i världen ska ha en vovve, vilken vovve har liten betydelse för mig.
Jag blir förälskad i en individ, inte i en ras/blandras.

Om jag är en god vän, så bör jag också ha synpunkter på – och faktiskt berätta – när en vän gör något som jag tycker är mindre bra. Det är just det som är en del av vänskap. Vi behöver inte hålla med varandra, men att vara tyst – Det är inte riktigt vänskap!

Detsamma gäller mitt i det närmsta livslånga engagemang i kennelklubbsorganisationen.
Jag älskar kennelklubben, kennelklubbens verksamhet. Jag stöder den fullt ut, och jag följer alla regler och anvisningar som kennelklubben satt upp.
Jag anser mig vara en god representant för kennelklubben och vår verksamhet.
Du kan säkert ha en avvikande uppfattning om just detta, det är okej. Men påstå inget om mig som inte är sant.

Jag har ALDRIG stöttat blandrasavel. Däremot stöttar jag gärna hundägare med blandraser, underbara vovvar som är blandraser….. Det kommer jag alltid att göra.
Fredrik älskar hundar..!

Om kronprinsessan väljer att köpa en blandras tänker jag – Underbart att hon vill ha en hund…….. sen tänker jag på en ”tipslista” jag vill ge henne med råd,……… sen tänker jag – Vad synd att inte vi i kennelklubben har varit tillräckligt bra nog att berätta om hur bra våra renrasiga hundar är.
Jag blir alltså självkritisk, eftersom jag är en del av kennelklubben…….

När TV4 gjorde projektet ”LillaNymo” diskuterades val av ras/blandras för projektet.
Jag sa då till TV4 – ”Ska vi ha störst chans med att lyckas med detta projekt kan vi inte leta bland blandraser, det blir för mycket ”chansa”… Här måste vi vända oss till en seriös och dokumenterat bra uppfödare”…

Observera – Det finns garanterat en mängd seriösa uppfödare som föder upp blandrasvovvar också (och oseriösa som föder upp renrasiga).
Men helt klart är möjligheten till en frisk och bra hund för det ändamål jag vill ha min hund till, den är större om jag går till väldokumenterade friska linjer…. i generationer.

Detta beror inte på att blandraser generellt är sämre hundar. Utan snarare på att det är just detta det handlar om – Långsiktighet, säkerhet, bevarande av raser.

Det är alltså inte en tillfällighet att vi hellre går på ”säkra kort” då det gällde LillaNymo – projektet. Det är inte heller en tillfällighet att det i princip endast finns renrasiga hundar inom ledarhundsverkskmheten, inom polishundtjänsten, inom försvarsmakten.

Att ”satsa” på en underbar blandras för olika projekt är enligt mig en större chansning än att välja rena raslinjer…..
Men jag skulle aldrig falla mig in att kritisera någon för att de hellre vill ha en underbar blandrasvovve istället för en renrasig, varför skulle jag?

Kennelklubbens verksamhet är inte perfekt, den kan bli bättre. Men den är imponerande bra på en jäkla massa sätt.

Jag och kennelklubben var i princip helt överens idag. Det enda jag sa som inte Hans Rosenberg sa, det var – ”Jag tror vi i kennelklubben helt enkelt måste bli lite bättre”…

Och eftersom jag är en stolt ambassadör för kennelklubben så menar jag inte bara att det är min möjlighet att säga så, utan även min skyldighet.

Så, till slut –
Jag är inte för blandrasavel. Det kommer jag aldrig att bli.
Men jag älskar blandraser lika mycket som renrasiga vovvar, och jag respekterar andra personer val av vovve precis lika mycket som jag hoppas andra respekterar mina val av vovve.

Så klart vill jag att kungahuset ska ha en schäfer eller labrador…… det enda sättet för mig att påverka detta, det är att visa upp hur fina dessa raser är.
Inte berätta hur dåliga alla andra är.

Jag ber dig nu att sansa dig i denna debatt.

Pussa och krama på din vovve! 🙂

23 svar på ”Kronprinsessan vet inte sitt eget bästa, eller så jävlas hon bara….. eller?”

 1. Bra sagt! En respektfull hållning gentemot andra och deras beslut är alltid rätt, även om man inte hade fattat samma beslut själv. Stå istället upp för DINA val och värderingar i livet och var en stolt ambassadör för dem. ❤️
  Respekt och ödmjukhet.

 2. Bra inslag på TV och mkt bra skrivet här. Tycker som du och har alltid gjort. Hoppas du inte blir sänkt av alla dumma kommentarer. Sen kan man ju inte tycka illa om individerna. Bra att du är uppriktig. Kram på dig.

 3. Helt riktigt
  Min första hund var labbe 75% och Sv lapphund 25. Därefter 2 Golden retriver.
  Lika fantastisk fina alla 3 /
  Maria Edfast

 4. Helt enig med dig å du satte verklige. Ord på det jag många gånger tänker men inte vet hur jag ska formulera

 5. Jag håller med dig om vikten av att inte döma, utan istället vara goda ambassadörer för SKK. Som studenter hade vi inte råd att köpa en renrasig hund, så det fick bli en omplacerad blandis. Väl på hundklubben fångade en labbeuppfödare upp oss, delade med sig av goda råd, lät oss träna med och pröva ställa ut hennes hundar. Det slutade med att vi blev fodervärdar till en labbetik . Tjugosju år senare har vi haft glädjen att ha inte mindre en nio fantastiska hundar, alla renrasiga. Tror inte det hade hänt om vi inte hade fått så fint bemötande som unga, hängivna men också oerfarna hundägare. Tack för alla träningstips. Kul att få ny inspiration!

 6. Grymt bra skrivet! Alla hundar kan bli superbra, eller dåliga! Vi kan forma dem till bra eller dåliga individer. Superbra inlägg @hundcoachen

 7. Det är helt ofattbart hur vissa kan ge sig på andra. Jag gick ur en grupp där de var så otrevliga mot en stackare som hade ”fel” färg på sin tax! Ren mobbing! Helt oacceptabelt beteende! Man kommer ingenstans i dessa diskussioner men jag håller iaf med dig!

 8. Bra svarat! Jag håller på renrasiga hundar men älskar alla hundar!!! Är orolig för hur det går med alla blandningar utan helhets kontroll.

 9. Jag såg tyvärr inte programmet.
  Jag ser inga fel i att folk köper blandras. Det jag och många med mig INTE tycker om, är denna MEDVETNA avel på blandraser. Olyckor händer, och många blandraser kan vara otroligt bra och friska.
  Men att stödja medveten blandrasavel, det är fel.
  Jag hör många uppfödare som är förtvivlade när deras valpköpare har köpt deras rashund för att medvetet använda till blandras avel.
  Detta gör dem oerhört ledsna. Ett gediget och avelsarbete som har kostat mkt pengar och tid för att få fram rastypiska friska hundar. Som sedan används i medveten blandras avel. Nej det är Inter roligt.
  Bara för att folk vill köpa en hund med speciell färg och päls. Det är FEL !
  Man kan undra vad det var för fel hos Kronprinsessan att köpa en röd dvörgpudel. Dem är ju typlika.
  Detta måste vara kungahusets första blandras.
  Jag förstår folket !
  Varför tror folk att blandraser är friskare ?
  Det finns ju inga som helst krav på föräldrarna de använder. Inga registreringsavgifter, inga meriter, oftast ingen hälsostatus på blandras avel.
  Och dessutom är blandraser billigare att försäkra.
  Det klingar inte bra !
  Men visst folket väljer och det är inte förbjudet att avla på blandraser. Men nu ser man att priset för blandraser är lika i pris som en rasren registrerad hund.
  Då undrar man hur dumma är folk.
  Men visst allt går att sälja med mördande reklam !

 10. Kanon bra skrivet! Jag är hemskt ledsen att så många går på dig som person och beter sig svinaktigt. Så orättvist, dumt och fult! Jag hoppas de skäms!
  Jag har visit upp med renrasiga hundar bara men har nu en blandras. Min älskade Chillie är en blandning av Labbe och aussie en så kallad aussidor. Jag förstår problematiken med blandras uppfödning men precis som du säger en renrasig hund är inte några garantier för en klok och ärlig uppfödare. Lika lite som en blandras uppfödare betyder att de är ohederliga.

 11. Håller med i mycket. Främst att SKK misslyckats med att nå ut med vinsterna med att köpa en hund med stamtavla. Hur många ”vanliga” hundägare känner till o använder sig av SKK Hunddata till exempel? Något som oroar mig är att jag möter fler o fler hundar som är mer eller mindre ljudkänsliga. Som alltså mår dåligt av ljud som åska/fyrverkerier (som jag vill förbjuda av många anledningar). Min erfarenhet är att många blandrasuppfödare inte har med skottfasthet i sina kriterier när de tar en ”designerkull”. Gullighet, päls o fläckar i all ära men vi vill väl att hundarna ska må bra mentalt också?

 12. Så klokt och fint du beskriver din syn angående renrasig kontra blandras hund!
  Visst är alla hundar underbara oavsett, men håller oxå med dig att själv vill jag främja den uppfödare som lever för att bevara rasens sundhet och sedan lång tid tillbaka medfödda egenskaper.
  Att leva med hund är fantastiskt och man lär sig hela tiden något nytt, framförallt om sig själv

 13. Bra och saklig debatt. Jag älskar också alla hundar, men skulle aldrig köpa någon blandras.

 14. Sååå bra skrivet, om man inte fattar och respekterar din ståndpunkt i detta, ja då är det för att man inte vill eller för att man inte har förmåga att tänka utanför sin egen box. Det där att förmedla det man tycker är bra utan att prata illa om de med andra åsikter, tänk om våra politiker tänkte så, då skulle vi få en mycket trevligare och mer konstruktiv debatt.

 15. Så bra skrivit! Jag har en renrasig hund just för att jag i generationer kan följa dokumenterad fakta om att det är friska hundar. Sedan kan hon också bli sjuk -men sannolikheten är mindre. Dessutom är Wilma min första hund och då ville jag helt enkelt veta på ett ungefär vilken typ av hund jag kommer få, när man blandar raser vet man aldrig vilka gener som förs vidare och inte.

 16. Fredrik, jag såg programmet på TV4 och har nu läst detta inlägg. Tycker du är en förebild och sann hundvän. Superkul att följa dig i olika sammanhang och dina tips gör vår hundägartillvaro så mycket lättare. Stort TACK!

 17. Jag trodde att alla nu levande hundar var resultat av blandningar och jag tror att det finns många seriösa uppfödare som söker kombinationer som de tror på. Jag känner fler . Däremot tycker jag inte att man bör uppmuntra import av ”hittehundar” hur synd jag än tycker om dem. Det finns tillräckligt många hundar i Sverige som behöver ett nytt hem.

 18. Väldigt bra skrivet! Det är skrämmande att se hur en del vuxna människor vräker ur sig både det ena och det andra så fort de inte håller med om något. Jag läste en kommentar där någon skrivit ”en jävla cavapoo valp” och tänkte att det måste vara jobbigt att vara så bitter över någon annans val.

  Hur som helst, alltid lika givande och intressant att läsa dina inlägg. 🙂 ha en fin dag! / Therese och vovven Alfons

 19. Hej, jag har en kastrerad blandras mellan bc, aussie och schäfer. Han är 4 år och har sedan han varit valp visat att han inte uppskattar närvaron av främmande människor. Han har nafsat flertalet personer. Ser han en människa han inte känner igen så springer han fram till dessa med högt huvud och låg svans, när de sen bemöter honom med röst eller beröring så nafsar han. Ignorerar de honom och inte rör på sig så går det bra och vi hinner ingripa. Vi har försökt tackla detta på flera olika sätt och tillslut insett att han ska slippa träffa främmande människor. Ringde uppfödaren och fick veta att mamman besitter exakt samma beteende. Om det är genetiskt, hur ska jag jobba runt problemet? Kan ett prblem vara genetiskt, förstår såklart att man kan jobba med att förstärka en sida hos en hund, detta är nog tyvärr vad som hänt. Det är så svårt då han söker kontakt med allt och alla men när mötet inte utspelar sig som han tänkt sig så nafsar han. Hjälp, jag ger snart upp… är världens finaste flockhund, då han älskar alla i familjen, han kan varenda trix och är väldigt lydig.

Kommentarer inaktiverade.