Stor eller liten cirkel, är du rättvis eller orättvis mot hunden?

Den stora cirkeln symboliserar allt vi vill att vår hund ska klara av.

Vi vill kanske att vår hund ska kunna gå i koppel, komma fort då vi ropar på den utan fördröjning, kunna vara ensam hemma när vi går till arbetet, inte hoppa, inte stjäla mat från bordet, inte tigga, inte bitas när den leker, sitta ner när vi ber den att sätta sig, gå ”fot”, vara på ett visst sätt då vi möter hundar. Du vill också att den ska förstå en mängd kommandon och göra som du säger till den att göra…. osv.
Allt detta – och mycket till – är vad denna (ovan) stora cirkel representerar/symboliserar.

Den lilla cirkeln symboliserar allt som är naturligt för din hund och som den redan kan.

En valp/hund kan/vill redan följa sin flock. När ni är ute och går vill den kanske inte vara nära dig, men den håller koll på dig på avstånd. När allt blir lugnt vill valpen/hunden ansluta sig till sin flock och familj igen för att vila. Den är uppmärksam på dig men kommer inte in till dig bara för att du vill det. Den kan inte sitta eller ligga på kommando, den kan inte gå ”fot” eller gå i koppel. Den äter givetvis allt den kommer över, och många gånger försvarar den sin mat mot andra familjemedlemmar som också vill ha samma mat. Det är väldigt naturligt för en hund att ta det lugnt, vila, ligga still tillsammans med flocken……. osv

Allt detta – och mycket till – är vad denna (ovan) lilla cirkeln representerar/symboliserar.

Anledningen till att jag tycker det är viktigt att tänka på dessa ”cirklar” beror på att man måste vara rättvis och respektera sin hund. Förstå sin hund.
Vi hundägare är många gånger alltför orättvisa mot våra hundar, det skapar konflikter och stress.
Stress som många frågar om, det menar jag inte ens existerar hos en flock hundar som lever i harmoni tillsammans.Det är något vi själva skapar hos vår hund.

När vi vill att våra hund ska kunna något, göra något, ”som tillhör den stora cirkeln”, då måste vi också ödmjukt inse att detta är onaturligt för vår hund. Vi måste inse att vi måste hjälpa vår hund med detta. Lära vår hund, och många gånger måste vi använda oss av belöningar så att hunden ens vill göra detta.

Det är våra onaturliga krav på våra hundar som skapar stress!

Lösningen på detta är dock inte att låta hundarna leva fritt och göra vad de vill. Det faller ju på sin orimlighet. Men vi måste inse att vi måste hjälpa hunden.

Ju mer ”onaturliga” krav du har på din hund, desto mer riskerar du att skapa stress.
Desto mindre onaturliga krav du har på din hund, ju mindre risk finns det för stress.

Ta bara exemplet med besvärliga hundmöten…..

Om vi inte hade våra hundar i koppel, inte tog ”fasta” promenader med våra hundar – hundarna var lösa och gjorde vad de ville – då fanns inte problemet ”besvärliga hundmöten” ens…. eller hur?

Det är alltså något vi själva skapar. Inte för att vi kanske vill detta, utan mycket pga att vår lagstiftning ser ut som den gör, mer pga av samhällets krav på oss hundägare och hundar.

Här måste vi vara ödmjuka och respektera hunden. Faktiskt inse vilka enorma och onaturliga krav vi ställer på våra hundar.

Men visst är det fantastiskt – Våra hundar anpassar sig i det allra mesta vi vill att det ska vara. Bara just det gör ju att vi borde ha än större respekt för våra underbara hundar.

”Min hund kan inte gå i koppel ordentligt!” – Vilken cirkel är detta? Den stora eller den lilla?
Då inser vi snabbt att det faktiskt är jag som hundägare som måste hjälpa min hund att klara av detta.

”Min hund stjäl mat från bänken!” – Vems ansvar är detta? Ditt eller hundens. Är det naturligt eller onaturligt för en hund att göra så? Stora eller lilla cirkeln?

”Min hund är besvärlig vid hundmöten” – Så klart den är! Det är ju kanske det mest onaturliga en hund kan råka ut för. Ansvaret är ditt, du har inte hjälpt din hund att klara av detta. Ett hundmöte i koppel, är det den lilla eller stora cirkeln?

Jobbigt, och brutalt provocerande kanske…. tyvärr inte mindre sant för det.

Då tar jag ett annat exempel – kloklippning – – vilken cirkel, stor eller liten?

Kloklippning menar jag består av till 99 % intim beröring, 1 % mekanisk klippning av klon.
Intim beröring, närhet, relation, förtroende – Det är naturligt för en hund (om man har den relation med sin hund), och tillhör alltså den lilla cirkeln.
Själva klippet är brutalt onaturligt och tillhör den stora cirkeln.

Osvsett om man tänker på det eller inte vågar jag nog påstå att alla hundägare vill ha så stor cirkel som möjligt tillsammans med sin hund.
Det ska också vara din målsättning tycker jag.

Jag ska kunna lämna min hund själv ett par timmar om jag måste – och hunden ska känna sig trygg.
Jag ska kunna ta in min hund ”fot” – och hunden ska tycka det är kul eller i alla fall okej.
osv…….

Men det är en process. En process många hundägare struntar i eller i alla fall tar för givet.

Det här var kanske lite virrigt, men nu förstår du kanske vad jag har funderat på inatt 🙂
Godmorgon, hoppas du får en fin lördag.

14 svar på ”Stor eller liten cirkel, är du rättvis eller orättvis mot hunden?”

 1. Mycket bra skrivet. Jag har en 14mån mops, som jag insett efter ditt senaste inlägg om ensamhesträning måste börja om och göra rätt. Jag bor i en lgh och hob följer efter. Har nu börjat med att säga stanna när jag ska gå till ett annat rum. Det går sådär. Hons ställer sig i dörröppningen och kikar . Ska jag ställa för något när jag lämnar från ett till ett annat?

 2. Hej,
  Tack för ett mycket bra inlägg.
  Jag har sedan du la ut ett inlägg om ensamhetsträning börjat göra om och rätt med min mops på 14månader.
  Jag bor i en lgh och hon följer efter mig från rum till rum.
  Jag har börjat säga stanna varje gång jag ska gå från ett till ett annat. Det går så där bra. Hon kommer till dörröppningen och kikat efter en liten stund. Ska jag sätta för något varje gång jag byter rum?

 3. Ja, samhället ställer verkligen krav på hundar (hundägare). Önskar att det omvända vore möjligt, hundhänsyn i samhället. Tack för dina upplysande ord om hundar och stress och hur hunden ”tänker”. Det har fått mig att tänka till. Nu kommer jag att låta mina hundar slippa hälsa på andra hundar/ människor. För mina hundars skull!

 4. Klockrent igen‼️
  Om alla som funderar på att köpa hund, skulle läsa detta FÖRST…då tror jag nog, att många skulle tänka om/till, före ett valp/hund köp. Heja Fredrik

 5. Det där var en mycket tänkvärt inlägg. Som första gångs hundägare funderar jag ju ofta om det blir rätt och bra det hunden och jag gör tillsammans. Får mycket inspiration från din kunskapsbank och dina inlägg. Tack

 6. Tål att tänkas på, bra skrivet.
  Läste även om ett bra tips i ett tidigare inlägg: när valpen får ”tokryck” passa på att träna. Ikväll när det var läggdags kände jag mig trött och ledsen. Ett par kvällar nu har jag inte klarat av att hantera min valps tokryck. Kvällen blev ett enda långt pass med hundens bitande och utfall, och jag som sa nej och på olika sätt försökte få henne att lugna sig. Jag kände mig jävligt tråkig och dum när allt lugnat ner sig. Jag förstår att jag sannolikt inte har hanterat situationen på bästa sätt. Nästa gång hunden beter sig på samma sätt ska jag testa dina råd.

 7. Fredrik, jag hoppas du kan ge mig ett klokt tips. Min 5 månaders flatvalp får som bitattacker, då han hoppar upp mot mig och biter mig i armar och händer. Det är som att han blir besatt. Jag försöker att bara ta det lugnt men jag vet inte hur jag ska agera? Det är allt som oftast på kvällarna det händer. Tar tacksamt, ja SÅ tacksamt, emot ett tips.
  Ida

 8. Hej, tycker att dina råd alltid är väldigt lätta att förstå och följa. Vi har dock ett dilemma som jag inte riktigt kan hitta ett bra svar på och passar på att fråga här då jag tycker att det passar bra in på ”cirklarna”. Vi har en femmånadersvalp, blandras mellan Amstaff och American Bully, ett riktigt energiknippe som redan kan väldigt mycket i grundlydnad. Vi har gått valpkurs där hon träffat flera av hundarna och lekt lite, dessutom har hon en utvald hundlekkompis som fungerar väldigt bra. Hon är väldigt lekfull och verkar leka på ett schysst sätt med dessa valparna.
  Nu till vårt dilemma. Mina föräldrar har 3 Shih tzuer, 1,5 år respektive syskon på 2,5 år. Dessa hundar har sedan vår valp kom (8 veckor gammal) ”maktat”och gått ihop mot henne, inte direkt vid mötet men efter en stund när vår valp har ”krålat runt lite, både på magen och rygg för att visa sig ”undergiven” och lekfull. Det resulterar i att vår valp som nu är större än dem ger upp efter att ha krålat runt en stund och ställer sig eller lägger sig på dem med sin kropp, håller fast dem, en och en, och morrar som ett litet lejon. Till viss del så ger det effekt av att de små blir lite rädda och håller sig undan men sen kan de tre börja gå emot henne igen. Då börjar vår valp att jaga och ”makta” över dem lite mer maniskt.
  Långt utlägg men jag hoppas du förstår, snart kan vi inte umgås alls inom familjen. Förstår att vi vill lära dem något i den stora cirkeln, är detta omöjligt för dem?

 9. Hej jag har en bischon frise tik på 1 år, jag har försökt att träna henne på att vara hemma själv, men det funkar inte, hon skäller, ylar hela tiden, hon går efter mej hela tiden hemma, sover bröve mej i sängen, m,m. Hon drar i kopplet när jag är ute med henne. Har stort sett många problem med henne, hur ska jag göra

 10. Hej jag heter Jenny Nilsson.
  Jag har en bischon frise tik på 1 år. Jag har många problem med henne, det är min första hund, jag har försökt att lämna henne själv i ca 20 minuter men det går inte bra, och så har jag försökt att hon inte ska dra i kopplet när vi är ute och går. Jag undrar om man skulle kunna få hjälp med henne och vad det skulle kosta i sånt fall!

Kommentarer inaktiverade.