Tidningen Brukshunden, det blir fel. Gör inte så här!

Bilden – från senaste tidningen Brukshunden, Svenska Brukshundklubben medlemstidning.

”Hundar tycker inte om att kramas. Sätter hunden en tass på en annan hund är det ett tecken på dominans. hunden upplever att vi vill dominera den om vi kramar hunden”

Man får inte skriva så här i tidningen, det blir väldigt väldigt fel.
Just för att det är fel.

Jag tror dock att jag förstår vad textförfattaren menar, om jag får gissa.

Om jag kramar om en hund jag inte har en relation med kan denna hund tycka detta är för mycket… (så skulle även jag som människa känna om en okänd person kramade och höll fast mig)
Sätter hunden upp tassarna på ryggen på en annan hund…. OCH har en stel attityd, lite ragg… då handlar det förmodligen om dominans/konflikt. Men en hund sätter upp/drar upp sin tass även i underkastelse. Två hundar som leker och har kul ihop, där förekommer tassar mest hela tiden. I leken med mig som hundägare förekommer tassar mest hela tiden.

En sån här text är inte bara bristfällig, den är gammalmodig, felaktig, och extremt vilseledande och hjälper till att skapa myter och skrönor det tar lång tid att få bort.

Jag kan inte sätta mig i soffan hemma utan att hundarna lägger sig på mig i soffan. Tar jag inte på hundarna, kramar jag dom inte, buffar de med nosen, biter i mig, tills jag kramar om dem…… Det finns absolut noll dominanshandling i något av det vi gör tillsammans i soffan.
När hundarna leker med varandra är det extremt mycket fysisk kontakt. De brottas, lägger varandra på rygg, klättrar på varandra – De leker! Så leker hundar som trivs tillsammans och gillar att leka. Finns ingen dominans i detta!

När man läser detta som kanske ny och osäker hundägare, då är risken stor att man undviker att krama om sin hund. Läser man detta som kanske ny och osäker hundägare, då är risken stor att man tror att det handlar om dominans då hunden istället visar underkastelse/undergivenhet.

Så även om jag älskar vår medlemstidning, även om jag är en stolt ambassadör för brukshundklubben – Så är denna text absolut inte bra, och man bör göra en dementi.

Du får givetvis dela blogginlägget om du så önskar / Fredrik Steen

Ett svar på ”Tidningen Brukshunden, det blir fel. Gör inte så här!”

  1. Jag höjde verkligen på ögonbrynet när jag läste det här i brukshundsklubbens tidning. Va?!! Inte för att jag tänkte att jag gjort fel i sådär 40 år utan för att det finns de som nu tror på det. Glad att du tog upp det för där blev det ju mer än lite tokigt… Jag har då tänkt kramas med våra hundar i minst 40 år till

Kommentarer inaktiverade.