Många frågor om valp och trappor, väldigt få om övervikt – Den verkliga faran.

Idag var det dags för Steffi att lägga sig på röntgenbordet. Vi röntgade både höft och armbågsleder. Det såg jättefint ut, vilket jag också både har hoppas och trott.

Ändå sedan LillaNymo gjorde entre i morgonsoffan på TV4 Nyhetsmorgon har jag fått tusentals frågor om valpar och motion, valpar och trappor. Dessa frågor har följt med när vi fick teve-stjärnan Solo, och nu även Steffi.

Jag har inte kunnat lägga ut ett enda klipp på mina sociala medier när någon av mina valpar går upp för trappan hemma utan att få en mängd nyfikna frågor, men också dumma påståenden som – ”Du som är hundexpert borde väl veta att en valp inte får gå i trappor”.

Varje gång har jag svarat vad som gäller, och hur jag tänker.

Alla mina valpar – även de som inte är med på Nyhetsmorgon – gäller samma sak.
Mina valpar får röra sig i princip hur mycket de vill.
Är vi på en promenad och det dyker upp en trapp, då får valpen gå upp där. När vi kommer hem efter en promenad från bostaden, då får valpen givetvis gå i vår trappa.
Jag går alltid korta promenader med mina valpar i omgivningen där jag bor, i stan med mera. När jag åker till skogen med mina stora hundar brukar valparna följa med även dit (visserligen får jag bära dem ibland om jag går långt). Händer dock väldigt sällan.
Går jag ut i skogen för att plocka svamp ett par timmar, då är det självklart för mig att ta med den lilla valpen på tio veckor.

Rörelse anser jag är viktigt för en valp. Lika viktigt som för barn.

Kan inte mycket gång i trappor skada en valp?
Jo, säkert. Det gäller även en vuxen hund. För mycket gång i trappor för hundar eller även för mig, tror jag är skadligt. Men att röra sig fritt, och gå upp för några trappsteg då och då är absolut inget jag oroar mig för.

Det som däremot är lite märkligt, det är det faktum att väldigt många har överviktiga valpar och hundar. Övervikt VET MAN ökar risken med skador, ökar risken för problem med skelett, ökar risken ohälsa något enormt.

Överviktiga hundar har jag aldrig. För det… det är farligt.

Så med det sagt – Pacco, LillaNymo, Solo, Steffi och många många fler…. alla de har gått i trappor som valpar (om vi ska passera en), alla de har varit med och skruttat i skogen som valpar – Men de har aldrig haft övervikt!

Men behöver aldrig tänka på motion med hunden som inte passerat året, men man behöver heller aldrig fråga sig om valpen kan gå ut på en härlig promenad med allt vad det innebär.

Låt valparna röra sig om de vill 🙂

3 svar på ”Många frågor om valp och trappor, väldigt få om övervikt – Den verkliga faran.”

  1. Bra inlägg, och lugnande för mig med en golden retrievervalp 😉 Har en bred altan med lika bred trapp och det går liksom inte att ”skydda” honom från den. Men hysterin kommer nog från att när man googlar sin ras så kommer dessa varningar om trappor m.m. upp överallt. Och speciellt för oss med stora raser tror jag.

  2. Jag har en JRT på snart 5 månader och jag bor tre trappor upp utan hiss. Detta gör att jag bär henne upp och ner varje gång vi ska ut eller har varit ute. Och eftersom du skriver några trappor då och då misstänker jag att jag gör rätt som bär henne. Däremot har hon en liten trappa med två steg upp till soffan och där skuttar hon glatt upp flera gånger om dagen

  3. Jag är canineopat® och Friskvårdskonsulent för hund och jag känner så väl igen dessa frågor. Riktigt bra inlägg, jag håller med dig i allt du skriver.
    Alla hundar oavsett ålder behöver rörelse och skogen är det absolut bästa stället 🙂

Kommentarer inaktiverade.