Jag vill att du och din hund ska vara lyckliga tillsammans.

Det är underbart att äga en hund, det är fantastiskt att ha en eller flera hundar i familjen. Det tror jag alla hundägare är överens om.

Men det finns saker som kan bli bökiga och på så sätt göra huidägandet negativt.

Därför tycker jag det är viktigt att du tänker på –

 • Att lära valpen/hunden redan från början att den klarar sig ensam hemma. Vänta inte med detta. Besväret går inte över, blir inte bättre med tiden. Du måste ”göra jobbet!”
 • Att lära valpen/hunden att det lönar sig att kommunicera med dig. Ju snabbare du börjar träna detta, desto lättare kommer allt gå i framtiden. ”Gör jobbet!”, du måste träna detta.
 • Att lära valpen/hunden att klara av och acceptera en kravställning. Vare sig du vill eller inte kommer du och din hund komma i situationer under livet där detta är avgörande om ni ska ”lyckas” i situationen eller inte.
 • Att lära valpen/hunden att hantera ”hundmöten”. Träningen måste börja från dag 1, i alla fall om man vill arbeta positivt och inte senare hamna i problemlösning.
 • Att lära valpen/hunden gå i koppel.
 • Att lära valpen/hunden att komma på inkallning.

…… och säkert mycket mer.

Lär man valpen/hunden detta så blir hundägandet ännu bättre, mer konfliktfritt, och du och din hund kan njuta ännu mer av er samvaro.

Jag hör att många tror att ”problem” (inom ovan nämnda punkter) växer bort. Men jag menar generellt att så inte är fallet. Tvärtom blir problemen djupare för var dag.

Jag skriver oxå ”Gör jobbet”, för precis så är det. Man måste lägga några extra minuter i början för att hunden ska lära sig, men varje minut man investerar i sin hund är guld värda över tid. Repetera och träna, det är något man verkligen måste göra.

Hur man tränar på detta ovan har jag skrivit många gånger o m här i bloggen (och kommer skriva mer), och på min Instagram @hundcoachen lägger jag in inlägg nästan dagligen om just detta.

Investera lite lite mer tid i din vovve, gör jobbet, jag lovar att du och din hund kommer kunna njuta av varandra än mer då 🙂

5 svar på ”Jag vill att du och din hund ska vara lyckliga tillsammans.”

 1. Hej. Har fått hem en gatuhund på 9 månader. Bara haft 2 dagar , så här är ju lite kaos med mina inne katter + min lilla hund. Hon går på honom bara helt apropå , men kan oxå leka med honom där ute. Tänker : är det en bra idé med en munkorg? För då vet jag att hon inte kan skada någon av dom ? Mvh Catharina

 2. Hej Fredrik,
  Jag har hand om en liten tjej på 1år (pomeranian/mops) som jag har hand om och haft i ca 1,5 v. Hon har väldigt jobbigt med hundmaten, osäker och skäller. Har du tips på hur jag kan jobba bort det, anlita ngn för hjälp? Bor i Stockholm och det finns ju en del hundar här. 🙂 Vill ju att hon ska må bra och njuta av promenader. Tack!

 3. Jag tycker att det skulle finnas samma lag som för hästar: att hundar aldrig får bara vara en.
  Att det ska finnas en jämnlike.
  Sen angående förra inlägget…
  Taxar med sin rygg behöver oftast en ”puffkudde” att hoppa upp/ned på vid soffa eller säng. Fastsatt med riktig mattejp. Diskbråck är inte kul. (Har haft 10 taxar.)

 4. Hejsan!
  Har du några bra tips på hur man introducerar en ny valp till familjen där det redan finns en hund?
  Vad ska man tänka på, både för valpen och den äldre hundens skull?
  Lite tips på olika vardagssituationer, ex när man ger dom mat osv?
  Tack för en bra podd & blogg!
  Mvh Kattis

 5. Hej,
  Lycklig men oerhört rädd. Har ett dilemma, har en valp på 6 månader (liten pudelmix) som är otroligt lättlärd och smart. Hon är redan rumsren och säger till när hon behöver gå ut. Vanliga kommandon bemästrar hon galant, sitt, ligg, tass och en del till.

  Alla i familjen får verkligen ögonkontakt hon lyssnar. Nu till problemet. Hon är rädd för allt utanför hemmet i stort sett, Ska vi ta en promenad längre än 50 meter får jag bära henne, tills vi kommer till ett ställe där hon är tillräckligt långt bort från hemmet dvs tappat sitt lokasinne, där kan jag sätta ner henne. Då kan hon gå någorlunda bra och nosa fritt. Möter hon en hund, åker svansen mellan benen och hon vill hoppa upp i min famn och bli buren. Vi har 5 valpar i BR föreningen och dem leker hon med OK. Men om någon av oss (hennes klan) klappar en av e andra hundarna blir hon aggressiv mot de hundarna. Hon skäller på alla som kommer i närheten av henne som hon inte känner som hon vill vakta oss(rädsla gissar jag).

  Inget barn eller vuxna får hälsa.. fördeln är då att hon inte hoppar upp,, men nackdelen är hon är oerhört osocial. Hon gillar att ligga i våra knän och vi får klappa henne på magen (ibland) men ingen annan får klappa henne, då ryggar hon bort direkt.
  Hon känns dessutom alltid jättestressad, får hon godis av någon okänd är det som hon manisk äter det jättefort. Hade jag inte vetat att vi var dem enda som hade haft henne så hade jag trott att hon blivit misskött av tidgare ägare. Vi utsatte henne för mycket socialt umgänge under 3 veckors tid från det att hon var 10 veckor och framåt, kan det ha gjort att hon nu är konstant rädd?

  Hunden var inte ett akutköp, har planerat köpet i 4 år. Nu först öppnade sig möjligheten. Blir så oerhört ledsen äver detta, då jag knappt vill gå ut med henne längre.

  Ledsen..

Kommentarer inaktiverade.