Hårda och mjuka metoder – En ickefråga!

En labradorvalp på snart 4 veckor…… helt ärligt, är inte detta det sötaste som finns… förmodligen är det så.

”Fredrik, är du för hårda eller mjuka metoder?”
”Fredrik, om du ska placera dig i ett fack, tillhör du då den hårda skolan, eller den mjuka skolan”

Liknande frågor får jag dagligen…. och jag vet helt inte vad jag ska svara.

Vad skulle du svara om du fick frågan – När du mördar, mördar du helst med kniv eller strypsnara?

För det är ju trots allt så att ”hårda/mjuka” innebär ”snälla/elaka”.

Detta blir ju helknäppt.
Det var bara någon vecka sedan jag fick den frågan på en intervju av en journalist, och frågeställningen i sig vittnar bara om total okunskap i ämnet.

Ingen, aldrig…. ska någon vara elak mot sin hund. Aldrig någonsin.

All inlärning ska ske med positiv inlärning. Uppfostran ska ske med etiska och moraliska metoder. Precis som med barn.

Jag tar ett exempel jag tagit tusen gånger förut –

Jag sitter och hjälper min son med skolarbetet. Jag stöttar, hjälper och motiverar genom att erbjuda en glass då vi gjort klart. – Mjuka metoder, eller?

Plötsligt börjar min son riva sönder skolboken, förstör den totalt……….. Då säger jag åt min son att sluta omedelbart, och berättar varför man inte ska göra detta, och säger oxå tydligt att jag aldrig mer vill se något liknande – Hårda metoder, eller?

Det är här jag inte hänger med… det är här jag inte förstår. Varför vill vissa lägga in olika hundträningstekniker i hårt eller mjukt?

Hundträning ska vara en rättvis träning mot hunden, den ska bygga på positiv förstärkning.
Uppfostran bygger på krav och relation, att våga sätta gränser…… aldrig våld eller annat.

Så snälla, fråga mig aldrig mer om jag använder hårda eller mjuka metoder.
Jag använder mig av en individanpassning som är rättvis mot hunden, och en kommunikation med hunden som är etisk och moralisk riktig och bygger på respekt för en annan individ.

Blanda för tusan inte ihop – när jag ska lära min rottweiler att krypa på kommando, med när jag ska ta loss min rottis från grannen han just bitit sig fast i……

3 svar på ”Hårda och mjuka metoder – En ickefråga!”

 1. Bra rutet! Har heller aldrig förstått varför just våra hundar av alla husdjur skulle behöva hårda tag. ”Jag kräver att min undulat ska komma till mig så jag tar i med hårdhandskarna” – låter ju inte klokt!

 2. Jag har fått problem. Jag rastar en amstaff 11 månader. Vi har fått jättebra kontakt och vi promenerar övar inte dra i koppel osv. Jag går alltid till en hundgård där hon får springa av sig. Jag leker med henne kampar och apport. Jag vet inte om jag lekt fel med henne vad gäller kamp. Nu sist efter 20 min promenad efter vi lekt ca 30 min. Började hon hoppa och slita i kopplet, det har gjort förr men då har hon fått sitta ner och jag väntar ett tag tills hon lugnar ned sig och sen har vi promenerat vidare. Nu hände detta vid 3 tillfällen under promenaden det eskalerande vid varje tillfälle. Sista gången hoppade hon upp morrade och nafsade hårt i armar och händer.. skit ont. Har blåmärken på armar litet bett på handen. Inget jag försökte med, sitt, loss, fungerade hon var så uppspelt helt omöjlig att få kontakt med. Så jag bara vände ryggen till och stod still tills det slutade. Sen promenerade jag direkt hem. Kände mig så ställd, och vad fan hände nu? Träffade henne med ägaren i dag och hon blir så överlycklig när vi ses svansen och hela baken far hit och dit, vill hoppa och slicka mig i ansiktet ja ni vet hur en överlycklig amstaff ser ut. Men sen började nafsa efter mig igen bet i byxorna så jag fick blåmärken på benet. Biter tag i tröjan osv. Ägaren tog tag och höll henne ifrån mig och la henne ner. Men så fort vi skulle gå försökte hon igen. Men ägaren höll henne kort så det la sig. Vågar jag gå ut med henne mer? Ser hon mig som värsta lek kompis nu, ingen annan går ut på lång promenad och leker med henne. När vi är ute så är ute 2-3 timmar.

  Hon är inte arg, utan glad. När jag vart och hälsat på sitter hon hos mig, somnat vid mina fötter lägger sig på rygg. Men sist jag var där var hon mer intensiv, tänkte inte så mycket på det då men nu ser jag det som ett uppvarvade beteende.

  Jag var på lång promenad måndags super bra promenad gick så bra i koppel som hon aldrig förr har gjort, vi var i hund gården lekte. Så i går när vi promenerade till hund gården bra fast lite dragit, lekte bra. Men sen på hem promenaden blev det som jag beskrev först.

  Vad fan gör jag.? Älskar hunden. Men börjar bli så osäker om jag vågar gå ut igen blev så tagen på sängen av beteendet och faktiskt lite rädd, det gör ont när hon nafsar och ger sig inte? Hur kan jag ändra beteendet?

 3. Hej Fredrik!

  Blir så inspirerad av alla dina inlägg! Tack för det.

  Jag undrar hur långa promenader ska/kan man ta med en valp? står så olika överallt? Blir helt förvirrad… Jag har en dvärgtax på tre månader och han älskar att vara ute o gå, han viftar vilt på svansen och tycker det är toppen. Vi bor i stockholms innerstad så han har alltid koppel med tanke på alla cyklar och trafik. Om han själv fick välja känns det som han skulle kunna gå hur länge som helst o nosa o upptäcka staden. Hur ska man tänka? Kan han bli skadad av för långa promenader eller säger han ifrån?

  Bästa hälsningar

Kommentarer inaktiverade.