Att ställa krav på hunden utan att lära den, det gör mig provocerad.

Nu för tiden vet i princip alla att det bästa sättet att lära en hund något, det är via positiv förstärkning.
Alltså att vi belönar hunden då den gör vad vi vill.

Den metoden är så extremt överlägsen andra metoder så att det ens längre behövs diskuteras.

Ska jag lära min hund sitt, eller krypa, eller hoppa, eller gå fot – Då gäller så klart positiv förstärkning.
Det här är vi dessutom i Sverige väldigt duktiga på, vilket gör mig glad.

Samtidigt är det så att väldigt många hundägare har olika typer av problem med sina hundar. Dessa problem är så klart varierande, men vanligt problem är ex vis – besvärliga hundmöten.

Många av de hundägare som försöker träna bort exempelvis problemet ”besvärliga hundmöten” gör faktiskt rätt, ändå går det inte.

Många hundägare upplever att hunden inte lyssnar just vid hundmöten, eller att hunden just vid hundmöten inte är intresserad av godis eller leksak som den annars är väldigt intresserad av.

Det här är faktiskt inte så konstigt. Vi har helt enkelt inte lärt hunden att hantera en kravställning.
Många blir irriterade på mig när jag pratar om kravställning, och jag blir lite frustrerad när människor inte vill lyssna på vad jag har att säga om detta. För jag tycker detta med kravställning är viktigt att lära hunden.

Om jag exempelvis ska torka av min hund när jag varit på en promenad så protesterar hunden och kanske morrar åt mig. Lösningen blir då många gånger att jag avleder hunden med en godis då jag torkar hunden. Då går det bra.

Det tycker jag i och för sig är en bra lösning just där och då, men inte i längden.

Du, jag, våra barn, våra hundar mot andra hundar…. vi får lära oss – ibland måste vi göra saker fast vi inte vill!

Det här tycker jag är viktigt att vi lär vår hund oxå. Annars kommer vi kunna få enorma problem med vår hund genom livet.

Om jag går med min hund i kopplet och det springer ut en katt framför oss som min hund vill jaga……. hunden far iväg i kopplet – Då tycker jag det är rättvist och bra att kunna säga till hunden – ”Det där vill jag inte att du gör!”

När jag har problem vid ett hundmöte och jag ber min hund sätta sig ner………. min hund vägrar att lyssna på mig, då tycker jag det är rättvist att jag säger till min hund – ”Du måste sätta dig ner!”

Alltså ställa ett krav på hunden som hunden måste göra, även om den inte vill.

Och det här, att hundägaren ställer ett krav på sin hund i stressade och besvärliga situationer, det gör väldigt väldigt många. Faktiskt även de hundägare som är emot just det jag visar – Träna hunden att hantera en kravställning.

Jag anser alltså att det kommer situationer med min hund där jag som hundägare kommer att behöva sätta stopp för något hunden gör. Och då vill jag ha gjort min hund självsäker och trygg i att hantera just – kravställning.

Ett fel många hundägare gör, det är att försöka ställa krav på hunden i besvärliga situationer, men man har aldrig lärt hunden hur den ska hantera detta.

Då blir det fel, då blir det elakt.

Det här tränar jag i en lugn och harmonisk miljö, där jag har kontroll på situationerna och jag kan göra detta med en respekt för hunden och helt rätt avvägt. Jag kan successivt lära hunden att hantera svårare och svårare krav.

Lär jag hunden detta, då kommer hunden ha betydligt lättare att hantera din kravställning du försöker ställa ute vid det besvärliga hundmötet.

Genom min träning menar jag att jag hjälper/lär hunden.

I en lugn miljö när hunden och jag har en mysig stund kan jag exempelvis ta hunden, ställa upp frambenen på en bok, en hink, eller en sten, och visar hunden lugnt att så där vill jag att du står en stund. Jag förstärker med röst ”bra”, och när jag avbryter övningen kan jag belöna med en godis.

Den här övningen var bara ett exempel, det är bara din egen fantasi som sätter gränser.
Lugnt och fint, med stor respekt för hunden, lär jag hunden att klara av att hantera en ”kravställning”.

Genom denna mycket enkla övning har jag försiktigt och med respekt för hunden börja lära hunden att allt inte är ”frivilligt”. Jag kan givetvis lära min hund att sätta upp fötterna på stenen med hjälp av inlärning………. men då missar jag ju att lära hunden det jag vill lära den – Att hantera en kravställning.

Jag kan bli provocerad av att se en hundägare försöka ställa krav på sin hund i en besvärlig situation, men inte lärt den på ett respektfullt och bra sätt vad man kräver av den.

Det här kommer jag prata mer om på min föreläsning över webben nu på tisdag. Är du intresserad av att vara med, gå då in på www.fredriksteen.se och läs mer.

9 svar på ”Att ställa krav på hunden utan att lära den, det gör mig provocerad.”

 1. Jag kommer på föreläsningen. Har problem med vår lilla myra 12 v (dvärgschnauzer ). Hon har börjat protestera stark när vi bär henne. Ner för trapporna och ibland om vi ska gå en längre bit då måste vi bära. Hon morrar bits och skruvar på sig vill attackera ansiktet. Försökt prata lugnt hålla lite hårdare inget funkar. Släpper vi ner henne är hon galen oxå biter då i ben och fötter. Vad är bäst att göra? Till saken hör hon biter då halsbandet och kopplet ska på oxå. Är så uppspelt och svårt att lugna henne.

 2. Fredrik du är bäst! Jag har följt och lyssnat till dig i många år och genom att följa dina råd har vi löst många knutar. Jag har lärt mig så mycket. TACK !

 3. Hej! Har en snart treårig hane.
  Just det med kravställning så fungerar det mycket bra i lugn miljö och vi har ställt krav att han ska sitta ner och vänta när vi kommer in efter promenad. Han väntar tex utanför köket när vi lagar mat. Detta och mycket mer fungerar i lugn miljö. Har alltid gjort dessa övningar även ute på promenad. Men nu kommer det hemska ett hundmöte. Han kastar sig mot hunden skäller drar, hoppar .Både innan och vid mötet är han helt blockerad. Får ingen kontakt. Stirrig blick huvudet far fram och tillbaks. Försöker verkligen få honom lugn och ställa krav att sitta still och ta det lugnt.
  Han kollar sig runt redan när vi påbörjar promenaden och gör så hela tiden, upplever honom som osäker i annan miljö än i hemmet.
  Snälla hjälp , hur ska vi komma vidare?

 4. Tycker att det är SÅ bra att du tar opp detta! Upplever ständigt folk som varit på hundkurs med sina hundar och bara lärt sig hur de ska belöna beteenden de önskar. Men när de sedan hamnar i situationer där hunden inte lyssnar så blir det rent kaos – ägaren slänger ur sig negativa fraser och ord med negativ klang (Nej!! Sluta! Hör nu! Kom här!! Tyst!! osv) och håller hunden hårt / drar sig till sidan och blir egentligen bara väldigt ”mänsklig” i dessa stressade situationer och därmed totalt oförståelig för hunden. Inte konstigt att hunden tar över rollen eftersom ägaren inte lärt hunden vad som gäller och vilka krav den ska följa vid specifika situationer.

  Är så otroligt glad och tacksam att vi råkade välja ”rätt hundskola”, där vi faktiskt redan på valpkursen fick lära oss hur vi tränar in en kravställning + ”stopp-ord” på specifika kommandon eller beteenden (t.ex aldrig hoppa ut ur bilburen utan att ha tagit ögonkontakt och fått klarsignal från hundförare, eller bryt aldrig en ”sätt dig” före hunden tagit ögonkontakt och fått höra klarsignal osv.). Samtidigt satte också tränarna kravet på oss att dessutom försöka minska alla andra negativa interaktioner och ord vi ofta slänger ur oss när saker inte går som det ska (alla ”nej/sluta/fel/lyssna nu!” osv. eller också bara det mänskliga *suckandet* när det inte går som man vill), eftersom hundar generellt då lär sig att du ibland (eller egentligen ganska ofta) mister humöret och slänger ur dig en massa konstiga ord med negativ klang vid stressade situationer. Då stänger gärna hundarna av från att lyssna på dig eller följa din vägledning och istället gör det som känns bäst – ta ledningen i hur den tycker att situationen bör hanteras.

  Det bästa var också att dessa kravställningar tränades in i en trygg miljö utan hög stress, smärta, ryck i koppel eller släpandes på hund i någon riktning för att undvika ditt eller datt, men istället tydligt men lugnt kroppsspråk t.ex liten ofarlig puff eller trampa hårt i backen (som för att säga: ”hej, hör på mig nu!” i kombination med ett kort stoppord när kravställningen bröts före klarsignal…och såklart massor med godbitar när hunden lärde sig kravställning och stoppord (som aldrig annars fick missbrukas på annat än just dessa kravställningar). Helt otroligt så många negativa och stressfulla hundmöten vi har fått slippa för att vår hund förstår vår kravställning på hur man t.ex håller sig på ”intill” när vi passerar andra hundar, eller hur hon inte plockar upp mat som råkar falla framför henne förrän hon fått klarsignal. <3

 5. Bra och tänkvärt. Jag och min hund har lärt oss så mycket via dig. Idag vet min hund att han alltid har ett alternativ när det blir jobbigt. För att jag har lärt honom att ibland måste man fastän man inte vill. Lyckan för både honom och mig när han sätter sig 10 m från ett jobbigt hundmöte tex. Slipper stresspåslag och kan lägga krutet på annat.

 6. Vad gör jag? Har en yorkie-shitzuvalp på 1,5 år som blev rädd när jag råkade tappa en skål med hundmat framför honom. Nu vägrar han äta ur matskålen, jag lägger maten på golvet men nu äter han inte den heller! Får mata honom ur handen, blir så frustrerad hur ska jag göra så han äter normalt igen! Mvh/ Eva T.

 7. Hej Fredrik.

  Jag såg på din föreläsning igår tisdag 27/4. Verkligen jättebra, fick massa tips som jag redan kört igång med.
  Skulle behöva hjälp hur jag ska få min 8 månaders schäfer valp (tik) att sluta jaga min katt. Det fungerar att få stopp på henne och kräva att hon ska stanna och sätta sig ner MEN efter två minuter när katten kommer fram så är det igång igen. Katten är absolut inte rädd för hundar, hon gosar med de andra två, men man ser att hon tycker det är jobbigt nu att inte kunna röra sig som hon vill hemma.
  Hur ska jag göra?
  Har en schäfer hane på 4 år och en golden hane på 9 år som det aldrig har varit problem med när det gäller katten.

  Hoppas verkligen på svar.

  Med vänlig hälsning,
  Marie Kristiansson

 8. Hej. Såg din föreläsning 27/4 och i slutet sa du att du skulle svar på fler frågor på insta och bloggen. Följer dig på insta men vilken blogg är det du menar? Hittar inte detta här på Agrias blogg

 9. Hej Fredrik! Min 27-åriga son och hans sambo går och funderar på att köpa en hund. Han är uppvuxen med Flat, Dobermann & Fransk bulldogg, i den ordningen. Sambon är inte uppvuxen med några djur. De är båda extremt aktiva. Älskar att fjällvandra, springa och vara ute i skog och mark. Min son är kustjägare men pluggar just nu andra året till skogsmästare. Hunden kommer alltså vara med honom på jobbet sedan. De funderar på Jaktlabrador eller en Flat. Vad tror du hade passat dem bäst?, kom gärna med andra förslag som kan passa dem! Med vänlig hälsning, Maria

Kommentarer inaktiverade.