”Förlegade metoder”

Alldeles för många hundkunniga använder sig av termer som ”gamla metoder”, ”förlegade metoder” i ett negativt syfte utan att överhuvudtaget ha någon större kunskap om ämnet.

Ett exempel – Upprepning

Låt oss säga att du varje dag när du ska gå ut med din hund har den kopplad. Varje gång du kliver över tröskeln till ytterdörren leder du över hunden till din högra sida istället för den vänstra.

Om du gör detta konsekvent över tid har du en väldigt bra och effektiv inlärning. Snart kommer hunden utan påverkan från dig gå över till din högra sida då ni passerar dörrhålet.
Detta utan belöningar, utan en tanke på inlärning, du bara visar och gör konsekvent. Och hunden lär sig.

Exakt samma sak kan man lära hunden med positiv förstärkning (läs belöning), med en inlärningsmetodik, med klickar eller vad du vill…..

När du bara arbetar med repetition kommer hunden ”göra” lugnt och sansat. Arbetar du med belöning och annan inlärningsmetodik kommer hunden göra samma sak med större glädje och förväntan på godis (läs – stress).

Inget sätt är kanske bättre än det andra, men det är två olika tekniker. Två olika tekniker som får hunden att utföra mer stressat, eller mindre stressat.

Att lära en hund något kan man göra på många sätt, men oavsett vilken metod du väljer krävs att du får hunden att utföra och att du upprepar övningen.

På tävlingar idag krävs tyvärr ett något stressat beteende hos hunden för högsta betyg (jag är självkritisk, jag är själv domare). När vi dömer vill vi se glädje och fart i varje utförande. Detta är i själva verket stress, på gott och ont.

När någon ”expert” säger att någon teknik är förlegad och fel grundas detta ofta på en enorm okunskap. Den som säger detta har ofta egentligen inte en grundläggande och god kunskap om etologi och dressyr/träning av hunden. Ofta har inte dessa ”experter” heller en helhetskunskap om vad skillnaden exempelvis är då det gäller en fin tävlingshund mot ex vis en fungerande tjänstehund.

”Experten” jämför ofta äpplen med päron, och helt enkelt för lite kunskap.

Vi kan ta momentet ”apportering” som ett exempel –

Hunden ska på kommando springa ut och hämta ett föremål som hundägaren slängt ut. Hålla föremålet utan att tugga och lämna av föremålet inne hos sin ägare.

Jag har utbildat många tjänstehundar, utbildat många tävlingshundar. Här lägger jag olika träning på hunden beroende på om det är en tjänstehund eller tävlingshund.

Förklaringen är enkel – En tävlingshund ska hämta ett föremål beskrivet av tävlingsregler/bestämmelser. En tjänstehund ska hämta det föremål jag ber hunden hämta.
En tävlingshund kan göra en dålig apportering en dag med sämre betyg/poäng som följd, en tjänstehund som gör en dålig apportering kan förstöra ett bevismaterial vilket gör att en brottsling kan gå fri.

En tävlingshund ska göra momentet med ”fart och fläkt”, en tjänstehund får göra det i princip i vilket tempo den vill, bara den gör.

Tävlingshunden tränar jag därför med ”större belöningar”, med mer förväntan, med högre stresspåslag.
Tjänstehunden tränar jag utan stress eller förväntan, och mer genom repetitioner och att jag visar och lär.

Det sistnämnda kallas ibland av okunniga för ”förlegade metoder”.

Men….. det finns förlegade metoder eller tankesätt runt hundträning.

Bland annat vet man bättre idag än tidigare då det gäller den klassika ”hackordningen” och ledarroller.
Man har kommit längre då det gäller etik och moral gällande hundens välmående då det gäller träning av hunden.

Men att påstå att exempel vis inlärning utan stress där hundägaren visar och lär hunden är gammalmodig och förlegad – Den ”experten” kan helt enkelt för lite om etologi och dressyrlära.
Tyvärr förstår denna okunskap en hel del både för hundar och hundägare.

Detta är väldigt tråkigt och synd.

3 svar på ””Förlegade metoder””

 1. Du har en poäng i det du skriver, absolut. Men enligt mina erfarenheter är det snarare de som använder sig av ”förlegade metoder” som inte har kunskap nog. Nu menar jag inte i tjänstehundsträning utan i vanlig träning av sällskapshunden. Etologer och de som faktiskt är utbildade inom hund och hundpsykologi (och alltså inte endast baserar sin kunskap på erfarenheter) förespråkar positiv förstärkning utan några avsersiver. Helt enkelt för att det fungerar bäst, och är mest etiskt. Inlärning fungerar antingen genom positiv förstärkning, positiv bestraffning, negativ förstärkning, eller negativ bestraffning. Om hunden inte arbetar för att få något, arbetar den för att undvika något annat, Att arbeta med belöningar behöver inte innebära onödig stress, om man anpassar belöningen efter hunden. Jag skulle säga att fler hundar blir stressade av att dras runt i halsbandet (tänk bara själv hur det skulle kännas, att direkt lyda utan att streta emot blir då såklart enklast med minst smärta), än av att få uppmuntran och en godbit av att göra rätt. Det finns liksom en anledning till att t.ex. djur i djurparker tränas just med klicker. Ur hundens synvinkel är det såklart mycket trevligare att bli belönad för att inte skälla, än att bli tagen i halsbandet och bli ivägdragen när den skäller. Även om resultatet, hunden slutar skälla, kan bli detsamma.

 2. Tack för allt bra du gör för oss hundägare.
  Jag har en undran. Har du någon erfarenhet av dosan med ultraljud som får varje hund att sluta skälla?
  Låter som omöjligt. Vad säger du?

 3. ”Klickmetoden” funkar så bra vid hundmöten med vår schäfertik.
  Hon sätter sig och ger tass och får en godis tills den mötande hunden passerat. Antiskallhalsband funkar
  si så där. Antidragkoppel med kroken fram funkar också si så där. Det bästa vi gjort är att flytta till landet med henne. Så många nya ”Covidhundinköp” i omlopp på gatan.
  Stressen avtog direkt. Dörrarna öppna hela dagen, poolbad med sin hane och hundfria promenader.
  Vad gör man inte för sina små….?

Kommentarer inaktiverade.