Förväntningar skapar stress, stress skapar ibland problembeteenden.

Om jag sätter min hund i bilen och åker till en parkeringsplats i skogen, och släpper ut min hund ur bilen och låter den leka med en annan hund, då har snart hunden en stark minnesbild av vägen dit, och platsen i sig.

Nästa gång jag åker till samma ställe i skogen har min hund en förväntan på att få leka med en annan hund, och när vi närmar oss platsen har min hund en förhöjd stressnivå och har en förväntan på att få leka.

Så fungerar hundar, så fungerar även vi….. ”Vi känner igen oss, vi har varit här förut, och det var jäkligt kul!!!!”

Ibland är förväntningar bra och vi kan dra nytta av hundens förväntningar, exempelvis då vi ska lära den något där hundens högre aktivitetsnivå är bra.

Men generellt vågar jag påstå att att vi hundägare – av misstag – ger hunden förväntningar på fel saker och på så sätt skapar problem både för hunden och mig själv.

Tänk dig att du precis fått hem din nya hund till bostaden. Det första du gör när du kommer hem är att du sätter dig i soffan, hunden är på golvet, och så börjar du på olika sätt leka med hunden. Detta upprepas gång på gång under lång tid. Tills du plötsligt en dag tycker det både är märkligt och besvärligt att hunden inte kan ta det lugnt. Du tycker det är besvärligt nu då du vill titta på teve och ta det lugnt.

Du har skapat detta!

Hunden…. när den kom hem till dig och din bostad första gången hade inga förväntningar på att leka med dig i vardagsrummet. Men du lärde den detta, du gav hunden dessa förväntningar, som nu är ett problem.

Samma sak är det med besök. Du uppmuntrade kanske hunden i början att inte ”vara blyg” att faktiskt ta kontakt med besökare…… nu är hundens stress och förväntningar varje gång det ringer på dörren ett problem för er (för dig)

Första gången du tog med hunden till arbetet. Första dagen ville alla dina medarbetare hälsa och leka med hunden, nu tycker du det är bekymmersamt att hunden inte kan slappna av på ditt jobb.

Här måste man som hundägare vara lite smart och ge hunden de erfarenheter av olika platser, olika situationer, på ett mer genomtänkt sätt.

Om jag varje dag åker till den där parkeringsplatsen i skogen, stannar bilen och kliver ur. Går en sväng utan hunden som får vara kvar i bilen, för att sedan bara åka hem igen, då har du snart en hund som bara lägger sig ner och tar det lugnt varje gång ni åker till den platsen.

Inget händer ju där i alla fall.

Så tänk på detta – vill du att hunden ska vara lugn inne i bostaden, skapa då inte förväntningar på aktivitet inne i bostaden.

Vill du att hunden ska vara lugn då det kommer besök, skapa då inga förväntningar då det kommer besök.
Vill du att din hund ska ta det lugnt och bara vila på arbetsplatsen, skapa då inga andra förväntningar för hunden på din arbetsplats.

Dessa exempel var bara några få exempel, men det kryllar av situationen i vår vardag där vi kanske ska tänka till lite innan vi skapar förväntningar och därmed problem för vår hund.

Förväntningar är inte alltid fel eller tokigt. Använder vi hundens förmåga att mobilisera engagemang rätt, då är det en enorm tillgång. Slarvar vi och skapar engagemang på ”fel” saker, då blir det lätt ett problem.

/ Fredrik Steen

7 svar på ”Förväntningar skapar stress, stress skapar ibland problembeteenden.”

 1. Hej! Tack för ett lärorikt inlägg. Tänkte även höra när/var man kan ansöka till den kommande valpkursen?
  Mvh Caroline

 2. Hur gör man då om hunden redan är lite stressad i tex. vardagsrummet? Vår 11 mån hund har svårt att koppla av när vi kollar på TV. Skäller på ”ingenting” för att han hör något/ eller för uppmärksamhet?

  Hur bryter vi detta mönster? Min sambo är väldigt mån om att inte störa grannar när vår hund skäller och brukar därför försöka distrahera honom med leksaker eller gos.

  Jag ser däremot detta som problematiskt att han vänjer sig vid att om han skäller så får han ”beröm”. Jag har alltid trott att vi ska ignorera honom men ibland har min sambo inte tålamod nog så han viker sig efter 3 minuter. Vad borde vi göra? Tacksam för svar!

 3. Hej jag skulle verkligen uppskatta att få gå en kurs hos dig. Jag har en boxerkille på 8 månader. Han är väldigt mycke och massa energi

 4. Det här känner jag igen, mina hundar är helt galna av upphetsning när de ser att mina vänner med hundar, på samma plats i skogen och förväntningarna är höga för nu blir det en hundpromenad utan koppel. Ska verkligen pröva ditt ovanstående förslag. Men jag har ett mycket större problem som jag inte klarar av trots flera tips från olika hundtränare.
  Jag har en 6-årig underbar tik, blandning mellan Bordercollie och Flat. När hon möter personer hon känner hoppar hon på dem, trots att de sätter upp ett knä eller vänder sig om. Oftast är hon snabbare än mina vänner på att hälsa. När hon hoppar biter hon samtidigt i deras jackor, halsdukar och tröjor. Tyvärr har en del kläder fått hål och revor.Jag förstår att det är jag som är problemet men jag har kört fast. Försöker sätta henne vid min sida kopplad för att man skall kunna närma sig henne eller tvärtom hälsa, men hon sliter och drar och jag orkar inte hålla emot.Försöker tala henne till rätta men hon vägrar att lyssna,
  Jag behöver tips och jag skulle väldigt gärna få möjlighet att träffa dig med min hund. Hur gör jag..Med vänlig hälsning, Suzanne och Visa

 5. När man går bort och hälsar på och min hund har svårt att varva ned fast jag behåller kopplet på. Börjar skälla efter ett tag

 6. Hej
  Vi har en pinscher på 6 månader, som nu har tappat alla sina valptänder. Så nu har han slutat att valp-bitas. Men tyvärr har han börjat få kort stubin mot våra barn. När han var 4 månaders så försökte vår son på 6 år att ta hans grisöra och då hörde jag att han blev ”vaktig” och morrade till ordentligt. Då hände ingenting, som tur var. Någon gång har han tagit en smörgås från bänken som legat för upptining och försöker man då ta den ifrån honom så blir han vaktig och morrar rejält. Häromdagen var han inne i ett utav barnens rum och vår lille son klappade honom och kramade om hunden. Varpå jag hör hur han morrar till rejält och biter vår son i örat innan jag hinner gå emellan. Det går på 2 sekunder, det blir djupare skrapsår och djupare bett än när han valpbet, om du förstår. Jag antar ju att vår hund kände sig trängd och kanske lutade sig våran son över hunden när han kramade honom. Det gick så fort så jag hann inte tänka på detaljer och hade inte någon känsla över att vår hund helt plötsligt skulle göra ett utfall. Denna gången gick det ju ganska bra men är ju samtidigt orolig att det någon gång kommer hända något värre. Jag vill ju ändå tro att när vår valp är 6 månader så går det att ändra/rädda beteendet än om han varit 6 år. Jag har lärt barnen att om vår hund tar ex en leksak så ska banen inte bara rycka leksaken ifrån hunden utan istället göra byteshandel med vår valp med ex hundgodis/hundben som hunden förhoppningsvis hellre vill ha. Va ska jag tänka på eller göra så beteendet inte upprepas med hans morrande och mer aggressiva bett innan det är försent. Vi älskar ju vår lille valp på 17 kg men våra barn får inte bli skadade på vägen

Kommentarer inaktiverade.