Jag vill inte att ljud ska skapa aktivitet.

Varje år, någon dag innan nyår säger jag samma sak……….

Varje år så sitter jag där i nyhetsmorgon, på expressen eller Aftonbladet, i radio…. och varnar för nyårsnatten. Jag säger att nu är det försent att träna, nu ska vi bara underlätta för hundarna…….

Detta är sant, och det är bra information för många oroliga hundägare. Men nu…. nu har vi ett år på oss att verkligen hjälpa hunden hantera skrämmande ljud.

För att – Hjälpa hunden hantera skrämmande ljud – kanske är ett bättre uttryck än att träna bort all rädsla eller oro.
Detta eftersom medfödd rädsla eller oro i princip är helt omöjlig att träna bort. Det går dock att just lära och hjälpa hunden att hantera dessa skrämmande ljud och blixtar.
Men det tar tid, och man måste träna långsiktigt och försiktigt.

Teoretiskt är detta en ganska enkel träning. Teoretiskt handlar det bara om att förknippa skrämmande ljud med något som är roligt – klart!

Ex vis – En smäll eller en knall… lär man hunden att det innebär att matskålen ställs ner, ja då får hunden en positiv upplevelse med en smäll eller knall.

Men det är bara teoretiskt, för just en sån här ovan beskrivet enkel övning kan ställa till det.
Om hunden blir så påverkad av knallen så att hundens lust att äta försvinner……. Alternativt och kanske något mer positivt att en smäll eller knall skapar en aktivitet hos hunden.

Här måste man individanpassat träningen efter varje hund för ett bra resultat.

För mig handlar den här träningen mer om att lägga in en mängd olika ljud och knallar i vardagen och UNDER TIDEN hunden redan är aktiv med något, än att skapa positiva förväntningar (läs stress) i samband med en knall eller plötsligt ljud.

Det handlar till viss del också om att presentera ljud hunden faktiskt reagerar på, där jag som ägare kan visa ”berätta för hunden” – ingen fara det är lugnt kompis.

Det sistnämnda är en svår balansgång. Fel balanserat kan man skapa större problem än de man försöker träna bort.

I huvudsak handlar denna träning för mig och mina hundar om –
-Presentera ljud för hunden under någon typ av aktivitet och vänjer hunden på så sätt att ”det kan låta”.

Men jag är noga med att JAG kontrollerar ljuden så jag kan justera och anpassa.
Jag är också generellt sätt noga med att ljuden kommer under redan pågående aktivitet. Jag vill inte att ljudet i sig ska utlösa aktivitet (stress)

Det här med att förbereda och träna hunden inför nästa nyår är något jag kommer att återkomma till många gånger under våren.

Så häng på nu och gör din hund ännu mer ljudsäker.

Gott nytt 2022… ”Stay tuned”

2 svar på ”Jag vill inte att ljud ska skapa aktivitet.”

  1. Snälla Fredrik har en setterhund på 5 år han räd för alt om dom spikar heller slänger skräp i tunnan vill inte gå ut när det mörkt inne är han värden snälla hund vill gå ut snälla hjälp mig

  2. Helt rätt. Vi sätter på hundarna fleecetröja varje gång vi går ut nu på vintern. I början lyfte vi upp tassarna för att få in dom i hålen för benen. Nu lyfter dom själva upp tassarna.

Kommentarer inaktiverade.