Visa/Lär/Bekräfta

Lilla Nymo

Det finns många olika ”metoder” och lika många uppfattningar om hur man ska göra då man lär en hund något.
Jag tycker nästan alla dessa metoder och tekniker är bra på sitt sätt, men sällan alltid och för alla.

Hundträning handlar om individanpassning och inte att individen ska anpassa sig efter metoden.

Men det finns grundläggande dressyrprinciper som man kan tycka vad man vill om, det spelar ingen roll….. Det fungerar!

Tänk dig att din hund gillar att gå ut. Varje gång ni går ut i hallen och du klär på dig så finns hunden där och är ivrig för att komma ut.

Dag 1 öppnar du dörren och hunden väntar på sitt ”varsågod”. Men innan du säger var så god tar du tag i hundens tass och ”hälsar” på hunden. Du släpper tassen och säger ”Var så god”.

Nästa gång ni ska gå ut gör du exakt samma sak, och nästa gång samma sak…..

Du tar alltså tag i tassen…. typ ”vacker tass”, men det är du som tar tag i tassen, hunden utför inte.

Du fortsätter med detta konsekvent några dagar.

Snart har du en hund som sträcker fram tassen till dig när du står där i dörröppningen utan att du behöver ta tag i den.
Hunden känner igen situationen (gå ut, dörr mm) vilket underlättar inlärningen, ni har repeterat detta konsekvent varje gång innan hunden får går ut.

Du har lärt ”vacker tass/goddag” med klassiskt hunddressyr, genom att du visat/lärt/bekräftat hunden.
Du har repeterat, satt det i system…… då har du en effektiv och stabil inlärning. Och det fungerar på alla hundar oavsett om den gillar godis/bollar mm eller inte…

Du kan effektivt lära din hund ”vacker tass” på många andra sätt. Men det sättet jag beskrivit ovan är enkel och effektiv.

Ju skickligare dressyrer vi blir, desto mer vi lär oss om detta med inlärning, desto mer ”metoder och tekniker” utvecklar vi.
Det är bra.
Men, det finns en tendens inom hundträning att vi håller på att glömma bort hur en hund fungerar och hur dressyr fungerar.

Det är dessutom så att ”många vägar bär till Rom”, det viktigaste är att du finner en väg som passar dig och din hund.

/ Fredrik Steen

6 svar på ”Visa/Lär/Bekräfta”

 1. Helt rätt. Vi sätter på hundarna fleecetröja varje gång vi går ut nu på vintern. I början lyfte vi upp tassarna för att få in dom i hålen för benen. Nu lyfter dom själva upp tassarna.

 2. Hej!
  Jag har problem med min portugisisk vattenhund Asta, när det kommer till hundmöten. Jag har sett dina föreläsningar men jag får inte till det. Hon blir stel och ibland sjunker hon i sin gång. Jag får inte kontakt med henne vid de tillfällena jag petar på henne lockar med godis framför näsan. Men det går inte. Nu är hon 2,5 år och jag tycker att hon blivit värre det senaste 6 månaderna. Vissa möten går helt ok andra är katastrof (enligt mig). Ibland försöker jag bara gå förbi mötet och ibland försöker jag få henne att sitta men hon är så fokuserad på den mötande hunden. Jag är helt ointressant för henne.
  Vet att du har många som hör av sig och att du inte kan hjälpa alla. Tänkte kolla dem 11/1 igen men känner att jag nog behöva personlig hjälp. Kanske är det något annat som inte funkar som det ska. Känner mig uppgiven. Kanske du vet någon annan som jag kan kontakta och få hjälp av. Kosta vad det kostar vill men jag måste få ordning på detta. Det blir lite problematiskt när jag inte vågar låta min pappa som hjälper oss på dagarna och barnen att gå en liten sväng med henne på dagen för att jag är rädd att de ska bli omkulldragna. Hon är världens snällaste mot människor och djur. Glad i allt men hundmöten, då händer det något.
  Snäll kan du hjälpa mig på något sätt. Vänligen Katrin Ivåker och Asta med familj

 3. Hej Fredrik! Jag vet inte om detta är rätt ställe att lämna en fråga men jag försöker ändå! Jag har en 14 veckors valp hemma, det är min första valp. Tidigare har jag bara haft en vuxen hund som vi tog över när hon var 3. Valpen uppvisar många typiska ”valpbeteenden” som jag har full förståelse för händer (gnagande på skor och möbler osv) MEN valpen är så otroligt bitig på människor. I princip all vaken tid spenderas med att attackera fötter, ben, händer och även ansikte. Hon attackerade häromdagen min 2,5 åriga systerson och försökte bita honom i ansiktet. Jag har försökt med ALLT (tror jag). Jag försöker avleda genom olika leksaker – det håller i ca 10 sekunder sen attackerar hon igen, jag försöker bryta beteendet genom att göra lydnadsövningar och ”cirkuskonster” men så fort vi slutat med det (oavsett om vi håller på kort eller lång tid) så återgår hon till att attacker. Ignorera fungerar inte heller. Så fort jag tar ett till steg är hon där igen. Jag försöker få henne att vila det funkar ej, jag försöker att gå ut för att aktivera henne så att hon kommer in och är trött – fungerar ej. När jag petar till valpen med två fingrar (som jag läst att du tipsat
  Om tidigare) blir hon bara mer provocerad, jag kan hålla på så i evigheter men hon ger sig inte. Att hålla i fungerar inte heller för hon är en slug jäkel – hon ger sken av att ha lugnat sig men så fort man släpper så hugger hon igen. Jag har försökt hårdare tillrättavisningar utan framgång, likt ”petandet” blir hon bara provocerad och kör på ännu hårdare. Hon har haft problem med magen sen hon kom, sover ganska dåligt och suger i sig ALLT på gatorna. Så det är mycket runt denna valp. Känner mig helt sänkt, vet inte vad jag ska ta mig till. Lägger mycket av detta på mig själv, att det är mitt fel… Vi kan ju inte umgås med folk för att hon biter sönder folk. Själv ser jag nästan misshandlad ut på ben, armar och händer. Det känns liksom inte roligt och jag blir nervös inför framtiden om beteendet ska sitta i när hunden är vuxen. Har du några tips på vad jag kan göra? All hjälp mottages tacksamt! Vill säga att hon är suuupersmart och duktig i lydnad. Är när hon väl sover väldigt gosig Valpens mamma var väldigt ung och har knappt fostrat valpen så misstänker att delar i problematiken ligger där men jag är ingen expert så därför skriver jag här.

 4. Jag har en Border collie/ Australien Shepard på 4 månader som är en livlig kille. Men han biter/hugger oss konstant, inte på ett normalt sätt. Vi försöker med allt som vi fått som tips, ersätt med ben/leksak mm men han är inte intresserad av det utan det är ”hud” han vill åt. Han biter i mage/ben/händer ja tillochmed ansiktet.
  Det har gått så långt att jag känner att jag vet inte om jag reder ut det. Det går från ett lugnt läge till fullständig kaos utan att det skett nåt där emellan. Hans blick står helt stilla och jag känner att jag har noll kontroll vilket han förmodligen känner av. Blir lätt att jag höjer rösten för det gör så satans ont när han biter.
  En del säger, lägg ner han på rygg, ta tag i hans nacke, ge honom godis, ja tusen olika tips som Ni förstår men ingenting fungerar.
  Jag får stänga av rummet vi är i för att separera honom från oss vilket känns konstigt. När vi gör det så letar han efter nåt annat att bita sönder.
  Ibland slutar det helt tvärt och han lägger sig & lugnar ner sig själv men det kan hålla på i över en timma. Vi har precis haft en sådan timma nu när jag så detta inlägg.
  Vad gör vi för fel? Och hur ska jag/vi stäva detta?
  Svårt att förklara i text för det låter alltid mildare än det här är. Han biter inte som en valp utan mera hugger.
  Söker tips & råd

 5. Hej, det är så att jag och min kära sambo har skaffat oss en amstaff valp den är född i september 2021 vi har haft henne i 3veckor (hon hade bara lärt sig sitt innan vi fick henne, vi lyckades lära henne mera under bara 3 veckor). Hon är jätte söt, mysig och jätte smart som lär sig snabbt, men ibland så går hon upp i varv jätte mycket att hon springer runt snabbt i lägenheten på soffan osv, hon biter oss om vi försöker stoppa henne från att göra saker hon inte får göra så som att hon går och attackerar( leker hårdhänt egentligen, katten tål inte det och fräser, klöser till henne) eller när man försöker få henne att lunga ner sig och sova när det är sent och vi själva måste sova då är det värst hon biter så att man får märken ,börja blöda och vi vet inte vad vi kan göra åt det, för att det går inte att bara avleda för hon biter jätte hårt låter man henne vara och ignorerar så springer hon under sängen och biter på den så att det faller små trä bitar från den eller så biter hon på soffan säger man nej och försöker ta bort henne så hugger hon efter handen. Hon får tuggben vi har gett henne leksaker vi har försöker med att lägga ner henne men det är fel och göra så som jag läst över allt , så vi behöver verkligen hjälp där. Vi ska få en unge snart i April då vill jag inte att hon forsätter. Mvh

 6. Hej Fredrik! Jag har en vovve som skäller något oerhört när det hälsar någon okänd människa. Jag vet inte alls vad jag ska göra. Jag upplever att hon blir rädd när jag kollar på kroppsspråket men jag är ju inget proffs.. Har testat att försöka lugna henne bredvid personen, har testat att lugna henne en bit från personen. När människan hälsar på henne blir hon ännu värre. Det som funkat bäst hittills ( men inte jättebra) är att jag sagt till människan att inte titta på henne eller prata med henne samtidigt som jag på håll hållit fast henne och lugnat henne, därefter släppt henne när hon är lugn och låtit henne gå fram. Har du något bättre knep att dela med dig av?

Kommentarer inaktiverade.