Adoptera hund – Idiot eller djurvän?

Den som importerar en ”gatuhund” från Grekland eller ett annat land är – ”en jävla idiot”, ”rikspucko”, ”jävla djurplågare”, ”totalt samvetslös”, ”kriminell”…… eller något annat uttryck som får min tro på mänskligheten att svaja. I alla fall då jag läser kommentarer på sociala medier.
Detta är bara en liten del av alla kommentarer på mina sociala medier efter dagens inlägg gällande detta.

Låt mig då berätta orsaken till varför man väljer att importera en ”gatuhund” eller annan typ av hund från ett annat land – För att man är en sann djurvän, för att man är en fin person som vill hjälpa, inget annat.

Måhända att personer som importerar hundar från andra länder, som tror på människor och vad de berättar… måhända att det kan finnas en gnutta naivitet hos dessa fina personer.
Men den här naiviteten är ju inte dessa djurälskare ensamma om i så fall.

Dessa punkter publicerades idag på Aftonbladet (eller om det var i går). Genom att följa dessa punkter minskar risken att man importerar en hund som inte är sjuk…. enligt experter och även i vis mån jordbruksverket.
Minskar…… ja kanske.

Dessa experter är i så fall än mer naiva än den stackars lekman som vill göra en insats för en utsatt hund i ett annat land.

Etablerad organisation…… Etablerad? Jag tror man menar seriös….. Hur ska man som lekman kunna avgöra det? Snyggast hemsida eller vad?

Sedan följer en rad/lista på papper/vaccinationer som en veterinär ska utfärda + ett EU-pass..… klart, då är det bara att köra på… eller?

Hur ska du kunna avgöra om EU passet är utskrivet seriöst, om veterinären har säkerställt att det är rätt hund, har gett den rätt sprutor eller några sprutor alls?
Hur ska du kunna avgöra om alla papper finns?

En av de sista hundarna jag importerade från ett land i europa (närmre än vad du tror), kontrollerade jag hundens papper innan hemfärd. Jag saknade några olika vaccin samt en korrekt avmaskning.
Uppfödaren – som är dokumenterat seriös – sa att vi åker förbi deras veterinär och fixar detta innan jag åker hem.
Sagt och gjort… vi kom fram till veterinären, gick in på kliniken, och veterinären stämplade stämplar på papper och ville ha 20euro.

Jag frågade om jag skulle hämta in hunden…. veterinären svarade då – ”Då kostar det 60euro….”

Jag känner/är bekant med veterinärer nere i Europa och andra delar av världen dit jag kan skicka min hunds papper, få stämplar och vaccin, och en vecka senare har jag en hund som är fullt vaccinerad på ”äkta papper”, fast min hund inte lämnat vår bostad.
Detta är sant, det förekommer mer ofta än du anar.

Vi är naiva i Sverige och Norden vågar jag påstå, vi tror att alla följer regler, har moral och etik som vi har. Så är inte fallet.

Det är en risk att köpa en hund från ett annat land, det kräver kontroller långt utöver dem kanske ”vanliga hundintresserade” känner till…. så är det tyvärr.

Så mitt råd är – Är du en fin människa som vill hjälpa utsatta djur, gör kontroller långt utöver listan ovan, alternativt – hjälp en utsatt hund som redan finns här hemma i Sverige. Det finns många som gärna vill ha dig som hundägare.

Nu… jag vill understryka följande –
Jag är inte kritisk till dig, fina människa som vill hjälpa utsatta djur. Tvärtom önskar jag att fler vore som du.
Men du tar en risk, kanske en onödig risk.

Du som har en importerad utsatt hund, det troliga är att du har en frisk och välmående hund idag. Att du skapat livskvalitet för din hund den aldrig skulle uppnått utan dig. Att vara kritisk mot det du gjort kan jag aldrig bli.

Men att importera en hund från ett annat land… det medför vissa risker. Det vill jag du ska vara medveten om.

Jag är inte på något sätt kritisk till seriösa och bra organisationer, tvärtom önskar jag att jag hade möjlighet att stötta dessa…… men hur ska jag kontrollera detta?

Pussa din hund på nosen från mig, och är din hund ifrån Rumänien, hälsa den från mig – ”te iubesc”

För Fredrik älskar alla hundar 🙂

7 svar på ”Adoptera hund – Idiot eller djurvän?”

 1. Har en tik från Rumänien! Den bästa jag haft i mitt 54 åriga liv! Hon är mitt allt!!
  Har nu varit hos mig i 2 år Min bästa Saga
  Går att följa på saga-livet -efter rumanien på Insta

 2. Håller med dig i det du säger. Har adopterat en hund från Spanien från en seriös organisation som är godkänd av Jordbruksverket ” Susanns rescue fogs” nämn gärna dessa seriösa organisationer som arbetar hårt ideellt

 3. Bra skrivet
  Jag anser att man är en STÖRRE DJUR VÄN om man låter hunden vara KVAR I LANDET å hjälper den på plats än att låta sitt egna EGO tar överhanden

 4. Hej, väldigt bra ämne att lyfta! Har en fantastisk 3-åring hemma som jag adopterat från Kreta. Åkte själv ner till sheltret och jobbade med personalen 3 dagar där jag fick se hur de jobbade och deras rutiner. Kunde träffa sheltrets alla hundar och fick då även en uppfattning om de olika hundarnas mentalitet även om det är en speciell miljö för dem där. Valde min goding på plats och kunde då även kontrollera papper/veterinär/allmäntillstånd på hunden m.m. Personalen följde med hela vägen genom incheckning och har hållit kontakten med mig i över ett år. Man ska vara medveten om att det tar 6-12 månader innan en hund med tuff bakgrund verkligen tror på den nya trygga miljön den hamnat i. Det är inte enkelt och man måste vara beredd på att den vuxna hunden kan ha utvecklat överlevnadsstrategier som vi inte kommer uppskatta (försvar och rädslor som i stressade situationer kan utlösa att hunden biter dig eller någon annan). Här måste man möta med lugn, tydlighet och väldigt långsamt öka mängden med nya intryck. Mycket tid till träning och bygga relationen men har nu den bästa vän jag kan önska❤

 5. Superbra skrivet! Vi får in alldeles för många hundar med sjukdomar som vi inte har tidigare i vårat land!

Kommentarer inaktiverade.