Hur du gör din hund kommunikativ.

Lilla Nymo och Zara

Det viktigaste i ett hundägande är faktiskt relation och kommunikation .

Har man en bra relation med sin hund, att hunden litar på dig, ser dig som en tillgång och resurs…… och att hunden vill vara kommunikativ med dig, då har man sällan några problem som blir svåra att lösa.

Men väldigt sällan blir hunden kommunikativ med dig utan att man lär den.
Desto tidigare man börjar med detta, alltså ju yngre hunden är, desto lättare är det. Men det går att lära även den äldre hunden.

Jag gör på samma sätt med en valp som med en äldre hund – Jag lär helt enkelt hunden att det lönar sig att kommunicera med mig.

Jag lär hunden detta genom att belöna hunden när den kommunicerar med mig.
En hund är enkel – En hund gör bara det den får fördel i att göra.

En enkel övning kan vara att man har något i sin hand som hunden är intresserad av och vill ha. Man visar hunden det man har i handen, men gör inte så mycket mer.
Då kommer hunden göra olika saker för att få tag i det du har i handen. Putta med nosen, krafsa med tassen, skälla osv….. Här bestämmer du dig kanske för att ge hunden det du har i handen när hunden krafsar med tassen.
Då lär sig hunden – krafsar jag med tassen får jag vad husse/matte håller i handen.
Gör om övningen ett par gånger, och hunden gör samma sak gång på gång.
Nu lägger du in kommandoordet ”Tassen” när hunden gör rörelsen, och snart har du lärt hunden ”vacker tass”.
Du har lärt hunden ett trick, och hunden lär sig att det lönar sig att kommunicera med dig.

När hunden vill ha sin mat och kanske hoppar efter matskålen…… du väntar lugnt och hunden krafsar, snurrar, skäller…. inget händer. Plötsligt tittar hunden på dig – ni får ögonkontakt – vilket gör att du ställer ner matskålen.

Hunden lär sig nu, vill jag ha något tittar jag husse/matte i ögonen.

Du öppnar ytterdörren och hunden vill gå ut. Du sätter ner hunden och hunden sitter och tittar ut. Du står lugnt och stilla bredvid och gör ingenting. Efter en liten stund tittar hunden upp på sig, ni får ögonkontakt. Du berömmer hunden lugnt och säger ”var så god”…. Du har nu lärt hunden att det lönar sig att kommunicera med dig.

Det finns tusentals exempel på övningar du kan göra, det är bara att använda din fantasi.
Ju mer du tränar på detta, desto mer kommer din hund att vilja kommunicera med dig. Ju mer din hund vill kommunicera med dig, desto lättare kommer du få att lära den nya saker.

Det roliga med att lära en hund att bli mer kommunikativ är att det endast bygger på att belöna och förstärka beteenden.

Och glöm inte bort, ju mer saker du lär din hund, desto lättare har den att lära sig mera.
Det är kul, att lära en hund att bli mer kommunikativ är lite ”snöbollseffekt”. Det kan vara lite svårt i början, men sen blir det lättare och lättare och går fortare och fortare.

Ha kul tillsamman med din hund, lär den gärna onödiga saker som olika partytricks, i den roliga träningen kan inget gå fel, och även ett misslyckat träningspass förbättrar er relation och inte minst er kommunikation.

/ Hundcoachen Fredrik Steen

3 svar på ”Hur du gör din hund kommunikativ.”

 1. Hej Fredrik! Jag måste fråga, o det går inte hålla sig kort. Min svåger är med i brukshundsklubb. Han har en schäfer ca 5 år. Min svåger går ca 100 meter med han 2 ggr om dagen. Leker aldrig med han, utan hytter med handen om han gnyr eller skäller. Aldrig sett han klappa han. När min svåger övertog hunden 1 år gammal var den lugn o trygg. Nu är det stressad har ögonen hela tiden på svåger. När vi kommer dit går jag ut o leker med den. Vi brukar hålla på ca 45 min. Sist så när jag lekt en kvart så la hunden sig på gräset o var helt slut. Hunden har gått upp i vikt nu också. När hunden ser mig så skriker den rakt ut av glädje o slickar mig på handen. En schäfer måste väl rastas? Man skall väl vara kärleksfull mot den? Min svåger säger att dagen efter vi varit o lekt med den så sover den hela dagen!! Skall han igentligen ha någon hund? Detta är hans 9 hund. O så sitter han i styrelsen i brukshundsklubben lokalt!!! En sak till min svåger är pensionär, överviktig. O svågern har slitet upp ett äkta fårskinn på 3 år genom att bara sitta på ändan o sova dagtid o titta på tv.

 2. Jag har en hund som jag tror att du hade tyckt vara intressant att jobba med. Om inte annat så hade jag tyckt att det skulle vara intressant att se dig jobba med henne. 🙂
  Världens roligaste och charmigaste Västgötaspets. Det vanligaste skallet från henne är ”jag vill” skallet och hon har uppfostrat mig väl! Från att ha haft väldigt lydiga och följsamma hundar, så blev detta en omställning. 😀
  Hon kan det mesta och är snabb att lära. Men att kunna är inte samma som att vilja. Har hon annat för sig kan jag springa runt, kalla, locka, muta och ha leksak mm. Det är inget som påverkar henne. Går jag däremot ifrån henne utan godkännande, så blir hon upprörd! Får inte lämna flocken! Om du säger att hundar är som barn med ADHD, så är denna lilla vovve ADHD x 200. 😉
  Den allmänna lydnaden fixar jag, jag har bara fått släppa det där med att tävla i lydnad. Det tråkiga för henne är att hon sällan kan vara lös och rusa av sig den energin hon har i överskott.
  Det som är det största problemet är hennes fixering vid sin bästa hundkompis (vilket har blivit lite bättre) sen att hon ALLTID ska gå först! Får hon inte det så blir hon arg och stressad. En promenad kan gå till lite som. Kompis går före med sina hundar, jag går bakom. Vovven rusar för att vara först. Jag stannar, hon rusar tillbaka till min sida och skäller ut mig för jag är så korkad och seg. Sätter krav att hon antingen ska gå vid min sida, alternativt gå i kopplets längd utan att dra. Den biten varar i ca 1,5 sekunder, sen blir det samma igen och hon drar för att vara först. Så kan det vara i en helt promenad, då hon varken kissar eller bajsar för hon ska vara först! Gör jag henne då till viljes så slutar hon bråka, tittar lite bakom då och då för att kolla om alla är med, sen kan hon både nosa, kissa och bajsa. För då vann hon och hon fick går först. Ibland väljer jag att inte bråka med henne, utan sätter på mig midjebälte, sele på vovven och sen får hon dra hur mycket hon vill. Efter 3-4 km, brukar hon ge upp, men är då extremt törstig efter allt stressande. Går vi själva utan hundkompisar så är hon som en liten lydnadschampion och går fot jämte mig större delen av tiden. Allt är pga att hon VILL och vi har inte alltid samma åsikter, men jag älskar det lilla odjuret. Dock hade det varit skönt att kunna gå en promenad med vänner utan drama från den lilla damen. Hon är 3 år

 3. Har en huskeymix på 3 år, en kem kastrerad hane som har resurs försvar mot allt utom mat. Har han en leksak, ett ben, ett grässtrå vad som helst och man av olika anledningar måste ta av han det då blir man biten. Han morrar och sen hugger han. Ute måste vi ha munkorg då vi inte kan ta av han olämpliga saker. Hjälp

Kommentarer inaktiverade.