Att attackera och på så sätt skapa avstånd kan vara en belöning för hunden.

En hund som väntar på sin belöning….

Vi alla vet att belöningar får en hund att utföra igen… Genom att belöna rätt upprepar hunden sitt beteende.

Genom att forma en valp med hjälp av belöningar kan man skapa strategier tillsammans med valpen, strategier som håller och blir starkare för varje dag ju äldre valpen/hunden blir.

Tänk dig – Varje gång det knackar på dörren ger man hunden en godis i köket. Ganska snart får man en hund som beger sig till köket varje gång man får besök. Bara för att vi med hjälp av belöningar lärt hunden detta.

Det kan vara en strategi, men det finns flera. Varje gång man möter en person på gatan som vill hälsa på hunden, sätter man ner hunden vid sin sida, belönar hunden för att den utfört, och vips har man en strategi även där tillsammans med sin hund.

Det är så jag arbetar nästan uteslutande med mina hundar, skapar strategier. Släcker förväntningar där jag vet av erfarenhet att förväntningarna blir stora, höjer förväntningar där jag vet att det kan vara bra med höga förväntningar… osv.

Men en belöning är inte en belöning om det inte förstärker ett beteende. I alla fall inte om man pratar inlärning.
Exempel – Ett morr grundar sig i någon form av osäkerhet.
Därför beslutar jag mig att varje gång jag passerar min hund hemma så ger jag den en godisbit.
Då kommer morrandet försvinna.
Alltså, i det här fallet förstärker man inte morret, förstärker man inte beteendet med godbiten, tvärtom så släcker man ett beteende med godbiten.

Belöningar, jag använder det uttrycket då vi menar att vi med hjälp av ”något” förstärker ett beteende.

Tänk dig då om hunden själv hittar lösningar den tycker om?

Ta hunden som är rädd för människor.
Jag är ute och går, en man kommer fram till oss och böjer sig över min hund…… Min hund gör en attack mot mannen… vilket gör att mannen ryggar tillbaka…… Vad händer då här?

Mannens svar på hunden attack – alltså ryggar tillbaka, ger hunden avstånd – är en ”belöning” för hunden. Hunden får en belöning för sitt beteende, sin attack – Hunden får ju avstånd, hunden har hittat en egen strategi…. och strategin ger hunden fördel i.
Mannen som ryggade tillbaka (så klart) gav hunden en belöning som är svårslagen. En sådan belöning kan man inte ens slå med leverpastej.

Här har vi en stark inlärning, belöningen – att mannen ger avstånd – betyder mycket för hunden, och nu har vi sannolikt en hund som kommer upprepa det här beteendet gång på gång.
Risken är också att hunden känner sig mer självsäker varje gång och dessa relativt försiktiga attacker vi såg till en början växer sig starkare och starkare.

När vi har hamnat här… min hund attackerar människor som kommer för nära (en ganska vanligt problem) så försöker man ofta ”fya och bestraffa” bort beteendet.
Det vill jag påstå sällan går. Dessutom förstör man den relation hunden och du byggt upp, och beteendet kan bli värre.
Det skapar heller ingen trygghet för hunden. Bestraffningar (vilket inte är att ställa krav) är ingen framgångsrik träningsmetod för någon individ och är något vi aldrig ska tänka på i hundträning.
Hunden har en strategi – som du omedvetandes har låtit hunden bygga upp – och nu ”fyar” du hunden…..
Här är du ingen bra kompis… Hundens strategi är bra (tycker hunden), och i det här läget kan du inte göra mycket som är rätt eller bra.
Försöker du avleda med en godis i denna situation är det sannolikt att hunden ändå använder sig av sin egen strategi – attack – även om du erbjuder godis.
Strategin hunden väljer är otäck för oss, men trygg och faktiskt inte onormal för hunden.

Det är i dessa situationer man redan skulle ha skapat en strategi. Du och hunden ska redan tränat in den strategi som gäller vid möten av andra människor.

Kommer någon fram till oss, sätt dig bredvid mig, så får du en belöning av mig.

Så tänk på att med belöningar och inlärning lära hunden strategier, saker du vill att hunden ska göra vid vissa situationer. Ju mer och stabilare strategier du har lärt din hund med hjälp av belöningar och inlärning, desto mindre strategier behöver din hund själv klura ut och ”fastna i”.

Är du i ovan beskrivet läge med din hund – hunden attackerar människor som kommer för nära – kan du prova följande –

Lär hunden med hjälp av belöningar att ex vis ”Fido kom” innebär att du ska komma in till min sida. Detta ska du först lära hunden i trygga och lugna miljöer utan störningar.
Sedan lägger du successivt på störningar som du kan styra (barnen får spela boll i närheten eller något annat), och lär hunden ”Fido kom” även vid dessa störningar.
När du känner att detta fungerar bra nästan vilka störningar du än utsätter hunden för, går du ut och promenerar med din hund… När ni möter en person på trottoaren, kommunicera ”Fido kom” i tid innan själva mötet, och belöna rikligt.

Sen utvecklar du detta, upprepar och belönar.

Du kan exempelvis då du mött en person som går vidare ändå stanna, sträcka ut din arm i tomma luften, säga hej till en person som inte finns där, belöna hunden som är sittandes vid din sida, och lugnt gå vidare.

Nu har du kommit långt.

Nästa gång du möter en person du känner säger du ”Fido kom” innan personen kommit fram – hunden känner igen sig tack vare träning och belöning – och gör rätt. Hunden kommer in till din sida, du sätter ner hunden…….Personen du känner är på väg fram mot er, du förstärker ”sittandet” med ett kommando till ”sitt” (alltså ställer ett krav på hunden, som hunden nu kan förstå och kan ta till sig), och belönar hunden. Du kan nu ta ett steg fram och hälsa på den främmande personen och hunden sitter lugnt kvar.

Genom att du på ett bra sätt lärt hunden en ny strategi, genom bra träning och genom belöningar, genom repetition, har du nu lyckats ändra hundens strategi vid möten av människor.
Nu har ni en gemensam strategi hunden känner sig trygg och bekväm med.

Hjälp hunden med strategier, annars skapar den egna strategier. Ofta kallar vi dessa för hunden sunda och bra strategier för felbeteenden.

Det är inte konstig eller onormalt för hunden att vilja skapa avstånd genom attack, det är inte onormalt för hund att vilja fly.
Det är viktigt att komma ihåg, och ha respekt för.
Lär du inte hunden strategier, då skapar den egna, vare sig du vill det eller inte.

Dela om du vill / Hundcoachen Fredrik Steen

7 svar på ”Att attackera och på så sätt skapa avstånd kan vara en belöning för hunden.”

 1. Om du har en hund som har resurs mot saker hn finner värdefulla, allt från ett grässtrå du vill ta av hn till ett tuggben. Hur skulle du träna denna hund. Detta är min hund som är 3 år. Får ha munkorg då vi inte kan ta av han saker som man ibland måste. Han väger 23kg

 2. Är med på allt utom att ge godis när hunden morrar. Du skriver att det inte förstärker beteendet. Du belönar ju morrandet

 3. Intressant läsning, undrar bara varför min hund är stilla å lugn så länge personen böjer sig ner och pratar och försöker få kontakt. Först när personen tappat intresset och reser sig upp så kommer utfallet? Vad för fördel får hunden av att avståndet redan uppstått?

 4. Men om hunden redan har ett avstånd, ingen har försökt närma sig hunden, men hunden sitter och tokskäller så jag inte kan prata med min bekant som vi mött ute? Vad är det hunden försöker uppnå med detta? Är det mig hon vaktar?

 5. Det var det vettigaste jag läst faktiskt jag har redan börjat träna min problemhund vi får se hur det går hon har många rädslor i sin lilla kropp.

 6. Hej Fredrik,
  Jag har en 4 månaders valp som attackerar oss vid resursförsvar. Vi har felaktigt fyat beteendet och det har tyvärr bara eskalerat. Jag har pratat med hundpsykolog som säger att det här beteendet alltid kommer finnas kvar – att det inte är något som går att träna bort utan bara lära sig leva med och försöka hantera. Håller du med om det? Är väldigt orolig för att valpen helt plötsligt ska gå till attack (som den gjort flera gånger) och är väldigt villrådig.

 7. Tänk om jag hade kunnat det
  för 13 år sedan. jag h ade en osäker hanne som attackerade allt till sist mej Jag fyade slet och drog i 10 år Egentligen var han snäll när man inte krävde något Så många bet och tårat.Gick så snett vid 10 års ålder fick han somna in Tack för bra tips

Kommentarer inaktiverade.