Ingen hund föds snäll……

…… ingen hund föds heller elak.

Detta är ett stort missförstånd och ett förmänskligande av hunden som inte gör någon nytta överhuvudtaget.

En hund föds med mentala egenskaper, det är dessa mentala egenskaper vi bör förvalta och ta hand om på bästa sätt.
Genom kunskap, genom uppfostran, genom inlärning, och genom ansvar.

Tidningen ”Hem och Hyra” har dragit igång debatten igen angående förbud mot vissa raser. Detta är en känslig debatt där väldigt många engagerar sig i debatten men på ett sett som inte är etologiskt och kynologiskt korrekt.

Är det hunden fel, eller ägarens fel.
Ingen hund föds elak…… och så vidare.

Snäll eller elak är mänskliga begrepp som inte finns inom hund och inom hur hundar fungerar.

Några kräver ett rasförbud mot vissa raser, andra kräver att oansvariga hundägare som gör hundar elaka ska få hundförbud.

Men vi måste vara korrekta och sansade i den här debatten, annat kommer vi ingenstans och framför allt – Om vi som älskar alla hundar inte håller oss till fakta och etologi, då kommer vi att förlora.

En hund – oavsett ägare – som är öppen och tillgänglig mot människor, som har en liten kamplust, och obetydlig skärpa och försvarslust (aggressioner), och som dessutom har fina nerver, då kommer i princip aldrig bli farlig. Det kan inte bli farlig, den har inte egenskaper som är ”farliga” inom det vi menar är farligt.
På en hund, med mentala egenskaper, som jag ovan beskrivit kan hundägaren påverka mycket lite om hur ”farlig” hunden kan bli.
Hundägaren kan givetvis missköta hunden, inte ta ansvar för hunden osv….. men att den hunden skulle bli ”farlig” och med ett mänskligt begrepp som är fel ”elak” är i princip omöjligt.

En hund – oavsett ägare – som har en betydande kamplust, ett visst mått av skärpa och försvarslust, och till det också lite sämre nerver, den hunden kan bli ”farlig” även om ägaren är snäll och kärleksfull.

En hund med stor kamplust, med starka aggressioner så som skärpa och försvarslust, bra nerver kan uppfattas som mycket ”snäll” eller ”elak” beroende på hur hundägaren uppfostrar och tar hand om hunden.

Hundens tillgänglighet berättar om hur villig hunden är att ta kontakt och bemöta främmande människor. Det finns ingen koppling till ”elak/snäll”. Det är en grundläggande egenskap hos hunden.

Hundens kamplust berättar om hur villig hunden är att jaga, förfölja, skaka och ruska (alltså döda ett byte). Det finns ingen som helt koppling till ”elak/snäll”.
’det är en grundläggande egenskap hos hunden.

Hundens skärpa berättar om hur snabbt hunden kan reagera och bli arg, skapa avstånd mot det som hunden uppfattar som hotfullt.
Det finns ingen som helst koppling till om hunden är ”Elak/snäll”, det är en grundläggande egenskap hos en hund.

Hundens försvarslust berättar om hur villig hunden är att försvara sig, sin flock, eller tillgång.
Det finns ingen koppling till om hunden är ”elak/snäll”, det är en grundläggande egenskap hos en hund.

Hundens nervkonstituation berättar om hur hunden kan sortera ex vis hot mot icke hot, hur hunden reagerar vid rädsla och så vidare. Det finns ingen som helst koppling till ”elak/snäll”. Det är en grundläggande egenskap hos en hund.

Så detta med att en hund är snäll eller elak är helt enkelt fel. För att vara snäll eller elak krävs mänskliga värderingar vilket en hund inte har.
En hund agerar utefter de mentala egenskaper hunden har och utefter de egenskaper vi som hundägare väljer att stimulera och därmed också förstärka.

Den unga söta och gosiga hunden som skakar sin leksak, som bär sin leksak, den hunden dödar sitt byte.
Den unga söta och gosiga hunden som brottas och ”leker” med sin hundkompis, den tränar och förbereder sig för livet…..

Vi får inte romantisera omkring detta med hundar, vi får inte lägga in mänskliga värderingar i detta.

En hund med en stor kamplust som ger sig efter en mindre hund som rör sig som ett byte, och på ett fruktansvärt sätt biter och ruskar den mindre hunden…… Den hunden är inte ”elak”, den hunden agerar utefter den hundens mentala egenskaper, agerar efter vilka egenskaper vi förstärkt, och agerar utefter den bristande kontroll vi har på hunden.

Inget annat – Det är inte en elak hund.

Vi måste komma ihåg och förstå att – En schäfer, en malinois, en amstaff, bara för att ta några exempel (Det finns många fler raser) är hundar som generellt har en större kamplust än exempelvis en springer spaniel eller labrador, och med den vetskapen så är det betydligt mer sannolikt att någon av dessa raser med stor kamplust exempelvis skadar eller dödar andra hundar.
Det är fakta… Det är sanningen…. det bör man inte romantisera omkring utan istället ta ansvar för.

Har jag en hund som föds med genetiskt arv för att ex vis jag vilt – stimulerar jag detta kommer hundens lust att jag vilt öka.

Har jag en hund som föds med genetiskt arv där kamplusten är hög – stimulerar jag detta kommer hundens lust att jaga efter, ruska, kampa att öka.

Har jag en hund som föds med ett genetiskt arv där försvarslusten är hög – stimulerar jag detta kommer hundens lust att ”försvara” att öka.

Jag är emot alla typer av förbud gällande hundar och typer av hundar, jag är emot diskussioner om ”snälla och elaka” hundar eftersom det är etologiskt fel att ens föra den debatten.

Jag är för utbildning och förkovring, jag är för öppenhet och ärlighet, jag är för diskussioner och debatter, men vi måste hålla oss till fakta och sanningar inte romantisering och idealism.

Om alla hundägare tog ansvar, utbildade sig, då vore den här diskussionen död för länge sedan.

En olycka kan hända dig eller mig, det kan hända mig och mina hundar i eftermiddag…. Det kommer alltid att hända.
Men genom utbildning och ansvar minskar vi utrymmet för ”olyckor”.

Det finns enormt många exempel på detta i vår värld. Genom utbildning i hur farlig trafiken kan vara minskar vi antalet olyckor på våra vägar. Genom utbildning i hur man uppträder i vatten minskar vi antalet olyckor i vatten….. osv.

Jag önskar dig en fin dag / Fredrik Steen


4 svar på ”Ingen hund föds snäll……”

 1. Tack för klargörande att en hund agerar som en hund! Det är vi människor som behöver förstå och lära oss detta. Trött på att hundar tolkas utifrån ett mänskligt perspektiv.

 2. Tydligt strukturerat, faktabaserat och välskrivet.
  Många, många, hundägare borde läsa detta många, många gånger, så långt att många, många fler hundägare i högre grad förstår var ansvaret för hundens beteende ligger.

 3. Så bra skrivits av Fredrik som vanligt.
  Manborde gå kurs innan manskaffar hund. Ta nogareza på vad det är för ”sorts” innan köp. Intebara köpa för att den är söt eller gran
  nen har en såda .
  Tänk efter före vad man ska ha den till.

Kommentarer inaktiverade.