Färsk studie – Tusentals hundar är mycket rädda.

Zara och LillaNymo, dom är inte rädda för något. Anledningen till det är i första hand en sund avel.

Många kontaktar mig för att deras hund är rädd för hala golv, läskiga trappor, höga höjder…… Något vi hundnördar ibland sammanfattar som – ”Hur är hunden i olika miljöer?”

En hund som är rädd för trappor eller hala golv, där har jag inte mycket att komma med eftersom det är extremt svårt/omöjligt att träna bort. Det är en medfödd rädsla vi inte kan göra så mycket åt.

Jag brukar också vara ärlig och säga det – Din trappa hemma kan du lära hunden att känna trygghet i, men så fort det kommer en ny trappa, eller om du lägger en matta i din trapp hemma, kommer problemet tillbaka.

Den ”hundexpert” som säger att detta går att träna bort ljuger helt enkelt.

Med ålder och med erfarenhet kan vissa hundar verka klara av detta bättre och bättre, men det finns också motsatsen, att det blir värre.

Det har länge funnits en lång rad olika valptester. Tester där man tittar på små valpar och beskriver deras kommande mentala egenskaper. Något jag alltid varit emot.
Att titta på en liten valp och göra en utvärdering hur den kommer att bli då den blir äldre har jag alltid sagt är en omöjlighet. Hokus pokus helt enkelt.

Redan på nittiotalet uppmärksammade vi det här problemet och insåg att denna typ av rädsla måste ”prövas” på exempelvis blivande tjänstehundar.

Det finns många exempel på fina och starka hundar som genomgår ett lämplighetstest för polishundverksamhet eller annan tjänstehund med bravur, och när testen går mot sitt slut upptäcker man att denna starka och tuffa hund är rädd för hala golv.
Och måste därför ”slås ut” som tjänstehund.

Rädslan/osäkerheten hunden visar i olika miljöer verkade inte vara panisk på samma sätt som exempelvis vid skotträdsla, utan handlade mer om oro och vägran att helt enkelt förflytta sig på underlaget.

Hunden med en enorm kamplust, ville helt plötsligt inte längre kampa bara för att den var på ett halt underlag osv…..

Med det sagt verkar rädsla för olika miljöer mer påverka ägaren och nyttjandet av hunden, än just hundens välmående.

Tidigt var vi alla överens om –
-Denna rädsla är medfödd, det handlar om avel.
-Denna rädsla/osäkerhet går inte att träna bort.
-Specifika golv/trappor mm går att träna, men vid en ny utmaning är problemet tillbaka.

Nu kommer en färsk studie från Finland där man studerat 14000 hundar, där nästan en fjärdedel visar denna rädsla. (Publicerad i tidningen Brukshunden)

-”Miljö/underlags-rädsla är nära på lika vanlig som det vi kallar ”ljudrädsla”. Enligt studien verkar ingen veta vad rädslan beror på.

-Forskarna är nu eniga om att rädslan är ärftlig.

-Vissa raser visar mer än andra.

-En möjlig förklaring enligt forskarna är att aveln tar större hänsyn till utseende och anatomi än till hundens mentalitet.

-Man skriver också att man bör testa och utvärdera hundars rädsla i miljö/underlag i olika mentaltester innan avel så man på så sätt kan avla bort rädslorna.

-Forskningen visar också att ”träna bort underlagsrädsla” inte verkar fungera.

-Samt att rädslan för olika underlag inte visar sig förrän 6 månaders ålder. Och det går alltså inte att se på valpar.

Intressant forskning som inte alls kommer som någon överraskning för mig eller andra som över många år arbetat med utvärderingar av hundars mentalitet.

Mina tankar – Vänta nu inte att införa denna typ av test på mentaltester för avel. Vi uppmärksammade detta redan på nittiotalet, alltså 30 år sedan, låt oss inte vänta längre.

/ Fredrik Steen

2 svar på ”Färsk studie – Tusentals hundar är mycket rädda.”

  1. Håller med dig till fullo, bra där ! Jag har länge tyckt att vi måste plocka in underlag på MH precis som de har på BPH . Det känns bra att det uppmärksammas och jag hoppas det kommer en studie på om det finns ”isolerade” rädslor eller om du använder en golvrädd hund i avel kan nedärva andra rädslor eller osäkerhet . Håller med fullständigt i det med valptester också även om jag kan tro på detta med att rulla en boll valpen hämtar , kommer tillbaka med den att underhåller man det och inte ”släcker”ner behåller man en väldigt god egenskap

  2. Eftersom schäfern är en brukshund och skall/bör klara av att utföra ett arbete antingen som tjänstehund eller tävlingshund så tycker jag det är väldigt konstigt att man inte har några krav på hur mentaliteten skall se ut på individer man tänkt avla på.

Kommentarer inaktiverade.