Aktivera mera – Eller?

Inspelning av material till min playkanal.

På en stor hundmässa för några månader sedan kom en hundägare fram till mig med hennes hund, en hund av urhundtyp.

Jag tittade på hunden och noterade snabbt – Vilken välmående, välskött, och fin hund.

Hundägaren berättade för mig att hon hade ett problem. Hon berättade att hennes hund är underbar, men när någon okänd kommer för nära hunden och rör vid hunden kan hunden morra och göra ett lättare fingerat angrepp mot personen.

Hon berättade kort därefter att hon alldeles nyss varit i en annan monter för att prata med en annan hundexpert/hundpsykolog som besökte mässan. Denna hade då snabbt och enkelt förklarat orsaken till beteendet, och också vad hundägaren skulle göra för att ändra hundens inställning till främmande personer – ”Aktivera hunden mer”

Hundägaren var förtvivlad, hon motionerar hunden rikligt (vilket jag själv kunde se på muskelmassan och hundens välmående), och hon stimulerar hunden varje dag med sökarbete, lydnadsträning med mera.

Hennes kommentar till mig var – ”Jag har inte möjlighet att aktivera hunden mer”

”Ditt ledarskap måste bli bättre, du måste aktivera och berika hunden mer”

Ordet Ledarskap har jag själv börjat byta ut – inte för att ledarskap är dåligt – utan mer för att ordet i sig för många har fått fel betydelse.
Jag pratar mycket hellre om ”föräldraskap” idag, eftersom ledarskap i hundsammanhang tyvärr endast för många handlar om – JAG SKA BESTÄMMA ALLT, HELA TIDEN.
Vilket i sig är rena vansinnet.
Kanske lika vansinnigt som att vi alltid ska aktivera hunden mer.

I Sverige vill jag påstå att väldigt få hundägare med problemhundar – som trots allt är så engagerade i sin hund, så att dom söker hjälp av en expert – Har problem med att dom aktiverar hunden för lite.

Då det gäller ledarskap kan det så klart vara så att hunden ”inte är imponerad av dig, ”inte ser dig som en tillgång eller resurs”, men många gånger handlar det också om att jag som ägare vill bestämma precis allt.
Jag pratar ofta om respekt och bestämmanderätt – Att det ska vara ömsesidigt och gälla alla parter.

Som hundägare (och förälder) måste jag såklart bestämma vissa saker i vissa situationer, så är det. Men desto viktigare är det då i en relation att finna stunder där min hund/barn får känna att dom har bestämmanderätt även dom.
En individ i en flock/familj som känner att dom aldrig får bestämma – Den individen vill flytta, vill byta flock och familj. Det är inte så konstigt om man tänker efter.

För mycket aktivitet kan få en hund att alltid ”vilja vara på tå”, kan få en hund att aldrig riktigt kunna slappna av och återhämta sig.För mycket aktivitet och engagemang i det mesta föder förväntningar och skapar ofta en stressnivå hos hunden som kan vara besvärande och faktiskt inte hälsosamt för hunden.

Hur mycket upplevelser behöver en hund?
Hur mycket spänning behöver en hund?
Hur mycket aktivitet behöver en hund?

”Men hunden tycker det är så kul”

Att något är kul, är faktiskt inte alltid bra….. tyvärr.
Inte för oss själva och inte alltid heller för en hund.
En hund som av någon hemsk anledning har dödat en katt, den hunden kan nog upplevas – som att den hade kul – och sannolikt har den hunden erfarenhet av mycket ”må-bra-känslor” i den för oss fruktansvärda situationen.
(ovan, pga av instinkter och genetik)

Den stora utmaningen för en hund (och för hundägaren), det är att en hund aldrig ledsnar på något den gillar, tvärtom ökar bara hundens lust i styrka.

En hund som tycker en boll är kul, då kommer hundens intresse för just den här bollen öka i styrka ju mer du och hunden leker med bollen.
Det vet alla som har engagerat sig i en hund på någon nivå.
En hund som inte är intresserad av bollen, och tycker inte alls den är rolig…… den kan du inte leka med, tillsammans med en boll.

Man kan liksom inte ”tömma hundens intresse” för något. Visst, hunden kan bli trött där och då och sänka sitt engagemang. Men så fort den får vila igen som kommer engagemanget i det som var kul vara ännu större.

Det är precis så vi tränar och utbildar hundar – jakthundar, lydnadshundar, vallhundar, skyddshundar, med fler.

Här kan man hamna i en riktigt ond cirkel… jag sparkar kottar till min hund vilket hunden tycker är kul – När hunden jagar kottar ”dränks hunden i må-bra-känslor”. Och hunden vill jaga kottar ännu mer.
Då aktiverar jag hunden ännu mer med kottar i tron att hundens lust ska ”tömmas”, och när jag gör det ”får hunden må-bra-känslor” igen och lusten bli ännu större…… snart har jag en hund som man kan kalla manisk på kottar.
(manisk på kottar kan man kanske leva med, men en hund som blir manisk på att kampa, eller spåra efter vilt, eller döda katter, kanske inte är lika kul)

Besvärlig för både dig och hunden – Även om hunden tyckte det var kul.

Självklart ska vi aktivera våra hundar – och där vill jag verkligen i första hand rekommendera motion och rörelse…… Detta är utan tvekan den bästa aktivitet och berikningsformen som finns.
Men, glöm inte bort hundens – för oss enorma – behov att vila och ta det lugnt. (läs länken nedan).
Och glöm inte bort att saker som respekt och ”bestämmanderätt” också är något hunden måste få ha rätt till.

Mitt råd till kvinnan med urhunden – ”Du har en väldigt välmående hund. Om jag vore dig skulle jag bara se till att hunden slipper att främlingar kladdar på honom”.

Klicka gärna på länken nedan och läs, väldigt intressant

/ Fredrik Steen


https://www.agria.se/hund/artiklar/forskning/somn-har-stor-inverkan-pa-hundens-valbefinnande/

3 svar på ”Aktivera mera – Eller?”

  1. Bra tänkt, jag tycker det ska aktiveras så mycket, kanske därför så många hundar har problem med magen. Stressmage?
    Lagom är bäst.

  2. Vår hund har underlagsfobi. Vägrar att gå på vissa golv. Har försökt träna med Koppel och andra ”tips” Det fungerar jättebra men sen är problemen värre Nu har vi lagt ut mattor och gör ingen stor grej av det.
    Vad är rätt metod att ”jobba bort” spöken och fobier?
    Mariette

Kommentarer inaktiverade.