Arbetgrupp Mälardalen!!!

Nu finns arbetsgrupp Mälardalen, inom Svenska Hundfreestyleklubben, för alla oss som bor runtomkring Mälardalen, och eftersom Mälaren rinner ut i Östersjön sträcker sig Mälardalen faktiskt ända till Gotland 🙂

Gruppen kommer att bli vad vi gör den till, men tanken är att vi samlas och har gemensamma träningar, träningstävlingar och så småningom även kan arrangera tävlingar. Att vi samlar ihop oss och lär känna varandra, det spelar ingen roll om vi är nybörjare eller tävlar i landslaget, alla som vill är välkomna att vara med utifrån sina egna förutsättningar!

Till att börja med att det jag – Anette Wallin, som håller i den här gruppen så att vi kommer igång. Men jag förväntar mig att vi blir fler som hjälps åt att hålla i gruppen!

Vi finns på klubbens hemsida: http://shfk.se/shfk-malardalen/ där mer information kommer finnas. Och vi har en Facebookgrupp som du kan bli medlem i www.facebook.com/groups/179132743357618/about/

Varmt välkomna!
/  Anette Wallin, SHFK – Arbetsgrupp Mälardalen


Missa inte …

… klubbens årsmöte och klass 3-starter den 22 februari!

Kallelse till Svenska Hundfreestyleklubbens Årsmöte 2020

Vi hälsar samtliga klubbmedlemmar välkomna till SHFKs Årsmöte 2020

Datum: 22 februari  2020 Tid: ca 12.00
Plats: Kungsörs HundArena, Kungsgatan 10, Kungsör
Motioner till Årsmötet: skall vara inkomna och poststämplade senast fyra veckor innan Årsmötet, Svenska Hundfreestyleklubben, C/O Kerstin Eklund, Fastingsgatan 94, 12943 Hägersten

Årsmöteshandlingar kommer att publiceras på SHFKs hemsida www.shfk.se se gällande stadgar §7, mom. 2 för dagordning. 

Prisutdelning till Årets Freestylehund, Årets HTM hund, Årets Freestylehund nybörjare, Årets HTMhund nybörjare & Årets TTM lag sker på årsmötet.

Vi bjuder på lunch till mötesdeltagarna och vi ber er att meddela senast 10 februari 2020 till sekreterare@shfk.se om ni vill äta med oss.

I samband med Årsmötet kommer SHFK att arrangera officiella Freestyletävlingar i klasserna FS3 och HTM3 med AFEC-kval och TTM, (dubblerade klasser) på Kungsörs HundArena, se mer info på hundaktiv.se.

Varmt välkomna!

Styrelsen SHFK


Resultat från NM

Nordiska Mästerskapen 2019 avgjordes i Stockholm 14-15 december på Stockholms Hundmässa!

På lördagen var det lagtävlingar samt kval till de individuella finalerna. Lagtävlingen går till så att alla deltagande länder som har minst 3 ekipage slår ihop sina 3 bästa resultat, det land med högst poäng blir Nordiska Mästare i Lag.

Domare på lördagen var Debra Benard från Frankrike, Hanna Maines från Finland och Johanna Lehman från Sverige.

Efter strålande prestationer från Sverige, Danmark, Finland och Norge stod det klart att Danmark blev Nordiska Mästare i lag HtM och Sverige blev Nordiska Mästare i lag Freestyle. Sverige kammade hem en silvermedalj i HtM lag.

Till de individuella finalerna kvalar 50% av startfältet vilket betydde 7 ekipage i HtM samt 8 i Freestyle. I HtM kvalade Anna och Flynn, Nina och Lykka samt Moa och Astra sig vidare mot söndagens finaler. Även i Freestyle fick vi se svenska ekipage i finalen, nämligen Jonna och Zoya, Nina och Moster, Elisabet och Kummin samt Marie och Aston.

På söndagen var det dags för de individuella finalerna som dömdes av Debra Benard från Frankrike, Hanna Maines från Finland och Frida Binette från Sverige. De hade ett tufft jobb att döma alla fina prestationer men resultatet för vårt svenska landslag blev:

HtM:
3:a Anna Larsson och Flynn
6:a Nina Steinbach och Lykka
7:a Moa Waern och Astra
10:a Ewa Andersson och Okk

Freestyle:
Nordiska Mästare Jonna Smedberg och Zoya!
2:a Nina Roegner och Moster
4:a Elisabet Browaldh och Kummin
6:a Marie Danielsson och Aston

GRATTIS !!!!

För fler resultat och bilder … kika in på https://www.skk.se/sv/stockholmhundmassa/Resultat-och-bilder/stockholm-hundmassa-2019/NM-i-freestyle–htm/

Vid tangenterna / My J


SM och AFEC, resultat

Domare under SM var två svenska domare, My Johansson och Helen Bergman samt Emmy Simonsen från Danmark.

Fredagen den 3 januari var det dags för SM i TtM (Teamwork to Music) och HtM (Heelwork to Music) i finalringen.

Under hösten 2019 hölls semifinalen i TtM där de tre bästa ekipagen kvalade sig vidare till SM på MyDog. De tävlande lagen i SM-finalen var Team Tricolour, Team Dancingpaws och Team Gott och Blandat. Svenska Mästare i TtM blev Team Gott och Blandat! Stort grattis till fina prestationer!

När de tre lagen tävlat klart körde vi igång med SM i HtM där 12 av Sveriges bästa ekipage tävlade om titeln Svenska Mästare 2019.

Guldet gick till Maria Schelin med labradoren Lizzie. Silverplatsen gick till Anna Larsson med bordercollien Flynn och bronset kammades hem av Nina Steinbach med golden retrievern Lykka. Stort grattis till er alla!

Hela resultatlistan för fredagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000626

Lördagen den 4 januari var det dags för Freestyle-SM i finalringen.

13 fantastiska ekipage tävlade om titeln svensk mästare 2019.

Guld blev det för Märta Andersson och australian kelpien Ingvar. Jonna Smedberg med bordercollien Zoya knep silvermedaljen och Elisabeth Browald och hennes schappendoes Kummin kammade hem bronset. Stort grattis till er alla!

Hela resultatlistan för lördagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000627

Söndagen den 5 januari var det dags för AFEC (Agria Freestyle Elite Challenge) i finalringen.

Domare för denna tävling var My Johansson och Ulrika Persson.

Under 2019 har totalt 8 kvaltävlingar i Freestyle och HtM hållits utspritt över landet. Vinnande ekipage på respektive kvaltävling får komma och tävla i finalen på MyDog.

Vinnare i HtM blev Anna Larsson med bordercollien Flynn och Freestylen vanns av Märta Andersson med australian kelpien Ingvar. Grattis till makalösa prestationer hela året och hela helgen!

Hela resultatlistan från söndagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000628

Bilder från helgen hittar du om du klickar dig vidare här: https://drive.google.com/drive/folders/1vbiOqGMv9a1Srz72mDXcz3AUYox8bDJe?fbclid=IwAR2KvhlXTrdhT4lmJN8-kIpTuCCEOR5YpcGXZrZrJQMw8bW05ghOem4mMUc

Vi vill tacka våra sponsorer:
Agria
Olivers petfood
Nutrolin
Hansensgården.se
Hundakademin
Arken Zoo
Happy Leashes
Back on Track


Freestyle + My Dog = Sant

Den 3-6 januari är det dags för årets första hundmässa! My Dog arrangeras i Göteborg och i år kan man njuta av Freestyle, Heelwork to Music och Teamwork to Musik i tre dagar.

Fredagen den 3:e januari avgörs Svenska Mästerskapen i Teamwork to Music där Sveriges tre bästa lag tävlar om titeln Svenska Mästare i TtM 2019. Därefter är det SM final i Heelwork to Music där landets 13 bästa ekipage tävlar om vem som blir Svensk Mästare i HtM 2019.

Platsen är stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) Helen Bergman (Sverige) & Emmy Marie Simonsen (Danmark). Tid: 09.00-11.30

Lördagen den 4:e januari avgörs Svenska Mästerskapen i Freestyle där Sveriges 13 bästa ekipage tävlar om vem som blir Svensk Mästare i Freestyle 2019.

Platsen är i stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) Helen Bergman (Sverige) & Emmy Marie Simonsen (Danmark). Tid: 09.00-11.30

Söndagen den 5:e januari avgörs Agria Freestyle Elite Challenge i en spännande final där 8 ekipage har kvalat i respektive gren under 2019.

Platsen är stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) & Ulrika Persson (Sverige)

Biljetter och mer information om My dog: mydog.se

Ta tillfället i akt och upplev årets första stora hundmässa på plats. Förutom freestyle kan du se många andra hundsporter, träffa olika hundraser i rasmontrarna och shoppa loss bland tillbehörsutställarna. Har du frågor om försäkringar finns Agria så klart på plats.


Nordiska Mästerskapen 2019 på Stockholms Hundmässa!

I helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Stockholm. Platsen är hunderbara Stockholms Hundmässa där man förutom att njuta av NM kan shoppa, träffa olika hundraser och se många olika sporter och uppvisningar. En mässa väl värd ett besök om man tycker om hundar!

NM startar på lördag den 14/12 med individuellt kval till finalen samt lagtävlingen.

Deltar gör landslag från Sverige, Norge, Danmark och Finland och de döms på lördagen utav:

  • Debra Benard, Frankrike 
  • Hanna Maines, Finland
  • Johanna Lehman, Sverige

Tävlingen sker på förmiddagen i finalringen i hall A.

07.20 Uppvärmning i Finalringen
08.20 NM i Freestyle och HtM, lagtävling samt kval till finalen
12.30 Prisutdelning

Varje lag som deltar med minst 3 ekipage är med i lagtävlingen där de individuella poängen räknas samman, Det land med högst sammanslagna poäng vinner lagtävlingen.

På söndagen 15/12 är det finaler och de 8 bästa från varje gren kommer kvala hit.

Tävlingen sker på förmiddagen i finalringen i hall A.

08.00 Uppvärmning för Finalisterna i finalringen
09.30 Final i Freestyle och HtM
12.30 Prisutdelning

Domare i Finalerna är:

  • Debra Benard, Frankrike 
  • Hanna Maines, Finland 
  • Frida Binette, Sverige 

Mer om tävlingarna hittar du på shfk.se där du kan se deltagare, domarpresentationer och aktuell info.

Livestream sker på: https://play.staylive.se/dogplay/livekalender i samarbete med Stockholms Hundmässa.


Världsmästerskapen 2019!

Helgen den 21-24 november avgörs världsmästerskapen i Freestyle och HtM, denna gång i Stuttgart, Tyskland. Lagledaren Kerstin Eklund och våra fina svenska deltagare har en spännande helg framför sig.

I Freestyle representeras Sverige av Lisa och Kummin, Nina och Moster, Märta och Ingvar och Marie och Aston. I HtM ser vi Anna och Flynn, Maria och Lizzy, Sara och Katla och Nina och Lykka.

På världsmästerskapets hemsida kan man läsa alla nyheter: http://wcdogdance2019.terriertaenzer.de/

På fredag är det individuellt kval till HtM-finalen samt lagtävling, mellan 09.20-18.00.
De 10 bästa ekipagen går vidare till söndagens individuella final.

Startnr Tid Förare Hund
5 10.11 Sara Katla
21 12.51 Nina Lykka
34 14.35 Maria Lizzie
46 16.35 Anna Flynn

På lördag är det individuellt kval till Freestyle-finalen samt lagtävling, mellan 08.44-18.00.
De 10 bästa ekipagen går vidare till söndagens individuella final.

Startnr Tid Förare Hund
112 10.29 Märta Ingvar
128 13.05 Nina Moster141
141 15.20 Lisa Kummin
154 17.04 Marie Aston

Lagledare är: Kerstin Eklund

Domare är: Ann DeRizzio (Storbritannien), Johanna Saariluoma (Finland) och Monika Gehrke (Tyskland).

Reglerna som tillämpas är de officiella FCI reglerna och de kan du läsa här: http://wcdogdance2019.terriertaenzer.de/images/DDA-REG-en.pdf

Man kommer döma i fyra olika kategorier:

Presentation, max 9 poäng

Under presentation döms saker som samarbete, flyt, kommandon och precision i rörelser.

Innehåll, max 9 poäng

Fokus på hunden, strukturen på programmet, användande av planen, svårigheter i momenten.

Artistisk tolkning, max 9 poäng

Användande av musikens skiften, hur väl musiken passar hunden, förarens rörelser i det syfte att de ska förstärka hunden.

Animal welfare, max 3 poäng

Programmet lyfter fram hunden och dess kvalitet. Hundens välmående och ekipagets samspel bedöms också här.

Tävlingen kommer livestreamas, alla nyheter och länkar hittar du på http://shfk.se/vm-i-stuttgart-21-24-november/

/ My J


Workshop med landslaget!

En grådisig lördagsmorgon var det åter dags för landslagets workshop, den tredje helgen för året och med både VM och NM i sikte. Vi samlades i fina HundArenan i Kungsör där vi startade med en träningstävling!

Sara Guldbacke och hennes fina Katla in action

För att göra träningstävlingen så tävlingslik som möjligt så startade vi med musikinlämning, musikcheck och banvandring. Den lottade startlistan publicerades dagen innan så att alla visste i vilken ordning och vilken tid de skulle vara beredda att gå in på planen.

Nina Roegner & Moster i slutposition i sitt Charlie Chaplinprogram

Efter uppvärmning så blev ekipagen tävlingsmässigt inropade  under  publikens glada tillrop och applåder. Oväntade saker kunde plötsligt hända såsom musikstrul, höga ljud och hundar som skällde under ekipagens genomförande av tävlingen. Bra saker att träna vidare på för att kunna fortsätta att fokusera och genomföra sitt program.

Lazy visar prov på ”halta”

Var och en fick mycket info om sina program med material att träna vidare på resten av helgen och inför kommande mästerskap. I det läge som landslagsekipagen är nu så jobbar vi med helhet i stort. Det är fantastiskt att få vara en del av ekipagens utveckling med deras program och hundarnas prestation, samarbete och  jobb med tolkning och känsla. Fantastiskt duktiga!

 Marie Danielsson & Aston är alltid ”Happy, Happy”

Resten av helgen gick åt till träning, träning och åter träning av detaljer och helhet. Precision, samarbete och musiktolkning!

Elisabeth  Browaldh & Kummin i sin tolkning av Grease

Självklart gick en hel del tid till  info och planering av  kommande mästerskap. Reseplanering, planering av träningsdagen på VM, inköp av presenter till alla deltagande länder och lottning av startordning till NM.

Med många härliga skratt  i bagaget och en fin varm och förväntansfull  känsla styrde jag  kosan hemåt. Det känns bra inför VärldsMästerskapet i Freestyle!!!

Kerstin
Landslagsledare


Semifinal i TtM-SM 26/10-2019

En regnig och kall lördag i oktober så samlades 6 förväntansfulla, och troligen lite nervösa, Teamwork to Music-lag i Haninge Hundhall för att i Semifinalen i Teamwork to Music 2019 avgöra vilka 3 lag som fick komma vidare till finalen på My Dog i januari.  10 lag var inbjudna och 6 lag tackade ja till sin plats i semifinalen.

I Haninge Hundhall pågick även tävlingar i klass 1 i HTM och Freestyle. Men vid lunch så var det dags för semifinal. Efter en kort samling så fick lagen banvandra innan det var dags för första laget att inta banan och visa upp sitt fina program. Därefter följde de andra lagen med sina roliga, vackra och kreativa program. Det är så roligt att få vara med och vara funktionär i denna roliga gren av freestylevärlden.

Alla 6 lagen, Team Gott och Blandat, Team Tricolour, Team Yingyang, Team Glöd, Team Dancingpaws och Team Dubbel Trubbel sprudlade verkligen av glädje och samarbete oavsett om det var en förare med två hundar, två förare med varsin hund eller flera hundar och förare. Alla var så glada och peppade sina hundar genom de kreativa programmen.

Men nu är det ju så att bara 3 lag kommer vidare till finalen. Och efter en spännande semifinal där flera lag låg tätt efter varandra stod det klart att de 3 lag som får åka till Göteborg och My Dog är Team Gott och Blandat som tog hem segern i semifinalen med 25.53 poäng, tätt följda av Team Dancingpaws med 25.20 poäng och den tredje finalplatsen gick till Team Tricolour med 23.87poäng.

Hela resultatlistan finns att hitta på hundaktiv: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000641

Vid tangenterna / Caroline L


Domarkonferens 2019

Under helgen 19-20/10 samlades 26 av klubbens domare på Scandic Upplands-Väsby för att delta på domarkonferens. Med oss hade vi, som vanligt, vår duktiga moderator Per-Olof W, som håller ordning på oss och våra diskussioner.

Syftet med våra konferenser är att vi ska träffas, diskutera och bli så samkörda som möjligt i vår bedömning. Helt lika kommer vi aldrig att döma då man som domare (läs människor) ibland uppfattar olika saker. Det är ju därför vi alltid är minst två domare som dömer.

En del av gänget på konferensen

Ämnen som togs upp på årets konferens var bland annat vidareutveckling av nya protokollet, allmänna domarfrågor, svårbemästrade situationer, filmbedömning, förslaget till nya TtM-regler och diskussion om vilka inre och yttre faktorer som kan påverka oss, både medvetet och omedvetet, när vi dömer. Vi delade in oss i mindre grupper och pratade om hur man kan göra konferenserna ännu mer effektiva och givande genom att dela upp förarbetet på fler personer, hur vi jobbar med kategorin Tolkning av musik, hur vi bedömer svårighetsgrad och variation i klass 2 och hur vi ska locka fler arrangörer till att anordna tävlingar.

Vi bjöds på god mat och bra boende på hotellet och vi fick möjlighet att umgås och prata freestyle i timmar. Mycket intressant och roligt.

Tack alla som kunde närvara och som gjorde helgen så trevlig!

Domargruppen SHFK