SM och AFEC, resultat

Lämna en kommentar till SM och AFEC, resultat

Domare under SM var två svenska domare, My Johansson och Helen Bergman samt Emmy Simonsen från Danmark.

Fredagen den 3 januari var det dags för SM i TtM (Teamwork to Music) och HtM (Heelwork to Music) i finalringen.

Under hösten 2019 hölls semifinalen i TtM där de tre bästa ekipagen kvalade sig vidare till SM på MyDog. De tävlande lagen i SM-finalen var Team Tricolour, Team Dancingpaws och Team Gott och Blandat. Svenska Mästare i TtM blev Team Gott och Blandat! Stort grattis till fina prestationer!

När de tre lagen tävlat klart körde vi igång med SM i HtM där 12 av Sveriges bästa ekipage tävlade om titeln Svenska Mästare 2019.

Guldet gick till Maria Schelin med labradoren Lizzie. Silverplatsen gick till Anna Larsson med bordercollien Flynn och bronset kammades hem av Nina Steinbach med golden retrievern Lykka. Stort grattis till er alla!

Hela resultatlistan för fredagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000626

Lördagen den 4 januari var det dags för Freestyle-SM i finalringen.

13 fantastiska ekipage tävlade om titeln svensk mästare 2019.

Guld blev det för Märta Andersson och australian kelpien Ingvar. Jonna Smedberg med bordercollien Zoya knep silvermedaljen och Elisabeth Browald och hennes schappendoes Kummin kammade hem bronset. Stort grattis till er alla!

Hela resultatlistan för lördagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000627

Söndagen den 5 januari var det dags för AFEC (Agria Freestyle Elite Challenge) i finalringen.

Domare för denna tävling var My Johansson och Ulrika Persson.

Under 2019 har totalt 8 kvaltävlingar i Freestyle och HtM hållits utspritt över landet. Vinnande ekipage på respektive kvaltävling får komma och tävla i finalen på MyDog.

Vinnare i HtM blev Anna Larsson med bordercollien Flynn och Freestylen vanns av Märta Andersson med australian kelpien Ingvar. Grattis till makalösa prestationer hela året och hela helgen!

Hela resultatlistan från söndagen hittar du här: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000628

Bilder från helgen hittar du om du klickar dig vidare här: https://drive.google.com/drive/folders/1vbiOqGMv9a1Srz72mDXcz3AUYox8bDJe?fbclid=IwAR2KvhlXTrdhT4lmJN8-kIpTuCCEOR5YpcGXZrZrJQMw8bW05ghOem4mMUc

Vi vill tacka våra sponsorer:
Agria
Olivers petfood
Nutrolin
Hansensgården.se
Hundakademin
Arken Zoo
Happy Leashes
Back on Track


Freestyle + My Dog = Sant

Den 3-6 januari är det dags för årets första hundmässa! My Dog arrangeras i Göteborg och i år kan man njuta av Freestyle, Heelwork to Music och Teamwork to Musik i tre dagar.

Fredagen den 3:e januari avgörs Svenska Mästerskapen i Teamwork to Music där Sveriges tre bästa lag tävlar om titeln Svenska Mästare i TtM 2019. Därefter är det SM final i Heelwork to Music där landets 13 bästa ekipage tävlar om vem som blir Svensk Mästare i HtM 2019.

Platsen är stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) Helen Bergman (Sverige) & Emmy Marie Simonsen (Danmark). Tid: 09.00-11.30

Lördagen den 4:e januari avgörs Svenska Mästerskapen i Freestyle där Sveriges 13 bästa ekipage tävlar om vem som blir Svensk Mästare i Freestyle 2019.

Platsen är i stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) Helen Bergman (Sverige) & Emmy Marie Simonsen (Danmark). Tid: 09.00-11.30

Söndagen den 5:e januari avgörs Agria Freestyle Elite Challenge i en spännande final där 8 ekipage har kvalat i respektive gren under 2019.

Platsen är stora finalringen och domarna är: My Johansson (Sverige) & Ulrika Persson (Sverige)

Biljetter och mer information om My dog: mydog.se

Ta tillfället i akt och upplev årets första stora hundmässa på plats. Förutom freestyle kan du se många andra hundsporter, träffa olika hundraser i rasmontrarna och shoppa loss bland tillbehörsutställarna. Har du frågor om försäkringar finns Agria så klart på plats.


Nordiska Mästerskapen 2019 på Stockholms Hundmässa!

I helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Stockholm. Platsen är hunderbara Stockholms Hundmässa där man förutom att njuta av NM kan shoppa, träffa olika hundraser och se många olika sporter och uppvisningar. En mässa väl värd ett besök om man tycker om hundar!

NM startar på lördag den 14/12 med individuellt kval till finalen samt lagtävlingen.

Deltar gör landslag från Sverige, Norge, Danmark och Finland och de döms på lördagen utav:

  • Debra Benard, Frankrike 
  • Hanna Maines, Finland
  • Johanna Lehman, Sverige

Tävlingen sker på förmiddagen i finalringen i hall A.

07.20 Uppvärmning i Finalringen
08.20 NM i Freestyle och HtM, lagtävling samt kval till finalen
12.30 Prisutdelning

Varje lag som deltar med minst 3 ekipage är med i lagtävlingen där de individuella poängen räknas samman, Det land med högst sammanslagna poäng vinner lagtävlingen.

På söndagen 15/12 är det finaler och de 8 bästa från varje gren kommer kvala hit.

Tävlingen sker på förmiddagen i finalringen i hall A.

08.00 Uppvärmning för Finalisterna i finalringen
09.30 Final i Freestyle och HtM
12.30 Prisutdelning

Domare i Finalerna är:

  • Debra Benard, Frankrike 
  • Hanna Maines, Finland 
  • Frida Binette, Sverige 

Mer om tävlingarna hittar du på shfk.se där du kan se deltagare, domarpresentationer och aktuell info.

Livestream sker på: https://play.staylive.se/dogplay/livekalender i samarbete med Stockholms Hundmässa.


Världsmästerskapen 2019!

Helgen den 21-24 november avgörs världsmästerskapen i Freestyle och HtM, denna gång i Stuttgart, Tyskland. Lagledaren Kerstin Eklund och våra fina svenska deltagare har en spännande helg framför sig.

I Freestyle representeras Sverige av Lisa och Kummin, Nina och Moster, Märta och Ingvar och Marie och Aston. I HtM ser vi Anna och Flynn, Maria och Lizzy, Sara och Katla och Nina och Lykka.

På världsmästerskapets hemsida kan man läsa alla nyheter: http://wcdogdance2019.terriertaenzer.de/

På fredag är det individuellt kval till HtM-finalen samt lagtävling, mellan 09.20-18.00.
De 10 bästa ekipagen går vidare till söndagens individuella final.

Startnr Tid Förare Hund
5 10.11 Sara Katla
21 12.51 Nina Lykka
34 14.35 Maria Lizzie
46 16.35 Anna Flynn

På lördag är det individuellt kval till Freestyle-finalen samt lagtävling, mellan 08.44-18.00.
De 10 bästa ekipagen går vidare till söndagens individuella final.

Startnr Tid Förare Hund
112 10.29 Märta Ingvar
128 13.05 Nina Moster141
141 15.20 Lisa Kummin
154 17.04 Marie Aston

Lagledare är: Kerstin Eklund

Domare är: Ann DeRizzio (Storbritannien), Johanna Saariluoma (Finland) och Monika Gehrke (Tyskland).

Reglerna som tillämpas är de officiella FCI reglerna och de kan du läsa här: http://wcdogdance2019.terriertaenzer.de/images/DDA-REG-en.pdf

Man kommer döma i fyra olika kategorier:

Presentation, max 9 poäng

Under presentation döms saker som samarbete, flyt, kommandon och precision i rörelser.

Innehåll, max 9 poäng

Fokus på hunden, strukturen på programmet, användande av planen, svårigheter i momenten.

Artistisk tolkning, max 9 poäng

Användande av musikens skiften, hur väl musiken passar hunden, förarens rörelser i det syfte att de ska förstärka hunden.

Animal welfare, max 3 poäng

Programmet lyfter fram hunden och dess kvalitet. Hundens välmående och ekipagets samspel bedöms också här.

Tävlingen kommer livestreamas, alla nyheter och länkar hittar du på http://shfk.se/vm-i-stuttgart-21-24-november/

/ My J


Workshop med landslaget!

En grådisig lördagsmorgon var det åter dags för landslagets workshop, den tredje helgen för året och med både VM och NM i sikte. Vi samlades i fina HundArenan i Kungsör där vi startade med en träningstävling!

Sara Guldbacke och hennes fina Katla in action

För att göra träningstävlingen så tävlingslik som möjligt så startade vi med musikinlämning, musikcheck och banvandring. Den lottade startlistan publicerades dagen innan så att alla visste i vilken ordning och vilken tid de skulle vara beredda att gå in på planen.

Nina Roegner & Moster i slutposition i sitt Charlie Chaplinprogram

Efter uppvärmning så blev ekipagen tävlingsmässigt inropade  under  publikens glada tillrop och applåder. Oväntade saker kunde plötsligt hända såsom musikstrul, höga ljud och hundar som skällde under ekipagens genomförande av tävlingen. Bra saker att träna vidare på för att kunna fortsätta att fokusera och genomföra sitt program.

Lazy visar prov på ”halta”

Var och en fick mycket info om sina program med material att träna vidare på resten av helgen och inför kommande mästerskap. I det läge som landslagsekipagen är nu så jobbar vi med helhet i stort. Det är fantastiskt att få vara en del av ekipagens utveckling med deras program och hundarnas prestation, samarbete och  jobb med tolkning och känsla. Fantastiskt duktiga!

 Marie Danielsson & Aston är alltid ”Happy, Happy”

Resten av helgen gick åt till träning, träning och åter träning av detaljer och helhet. Precision, samarbete och musiktolkning!

Elisabeth  Browaldh & Kummin i sin tolkning av Grease

Självklart gick en hel del tid till  info och planering av  kommande mästerskap. Reseplanering, planering av träningsdagen på VM, inköp av presenter till alla deltagande länder och lottning av startordning till NM.

Med många härliga skratt  i bagaget och en fin varm och förväntansfull  känsla styrde jag  kosan hemåt. Det känns bra inför VärldsMästerskapet i Freestyle!!!

Kerstin
Landslagsledare


Semifinal i TtM-SM 26/10-2019

En regnig och kall lördag i oktober så samlades 6 förväntansfulla, och troligen lite nervösa, Teamwork to Music-lag i Haninge Hundhall för att i Semifinalen i Teamwork to Music 2019 avgöra vilka 3 lag som fick komma vidare till finalen på My Dog i januari.  10 lag var inbjudna och 6 lag tackade ja till sin plats i semifinalen.

I Haninge Hundhall pågick även tävlingar i klass 1 i HTM och Freestyle. Men vid lunch så var det dags för semifinal. Efter en kort samling så fick lagen banvandra innan det var dags för första laget att inta banan och visa upp sitt fina program. Därefter följde de andra lagen med sina roliga, vackra och kreativa program. Det är så roligt att få vara med och vara funktionär i denna roliga gren av freestylevärlden.

Alla 6 lagen, Team Gott och Blandat, Team Tricolour, Team Yingyang, Team Glöd, Team Dancingpaws och Team Dubbel Trubbel sprudlade verkligen av glädje och samarbete oavsett om det var en förare med två hundar, två förare med varsin hund eller flera hundar och förare. Alla var så glada och peppade sina hundar genom de kreativa programmen.

Men nu är det ju så att bara 3 lag kommer vidare till finalen. Och efter en spännande semifinal där flera lag låg tätt efter varandra stod det klart att de 3 lag som får åka till Göteborg och My Dog är Team Gott och Blandat som tog hem segern i semifinalen med 25.53 poäng, tätt följda av Team Dancingpaws med 25.20 poäng och den tredje finalplatsen gick till Team Tricolour med 23.87poäng.

Hela resultatlistan finns att hitta på hundaktiv: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000641

Vid tangenterna / Caroline L


Domarkonferens 2019

Under helgen 19-20/10 samlades 26 av klubbens domare på Scandic Upplands-Väsby för att delta på domarkonferens. Med oss hade vi, som vanligt, vår duktiga moderator Per-Olof W, som håller ordning på oss och våra diskussioner.

Syftet med våra konferenser är att vi ska träffas, diskutera och bli så samkörda som möjligt i vår bedömning. Helt lika kommer vi aldrig att döma då man som domare (läs människor) ibland uppfattar olika saker. Det är ju därför vi alltid är minst två domare som dömer.

En del av gänget på konferensen

Ämnen som togs upp på årets konferens var bland annat vidareutveckling av nya protokollet, allmänna domarfrågor, svårbemästrade situationer, filmbedömning, förslaget till nya TtM-regler och diskussion om vilka inre och yttre faktorer som kan påverka oss, både medvetet och omedvetet, när vi dömer. Vi delade in oss i mindre grupper och pratade om hur man kan göra konferenserna ännu mer effektiva och givande genom att dela upp förarbetet på fler personer, hur vi jobbar med kategorin Tolkning av musik, hur vi bedömer svårighetsgrad och variation i klass 2 och hur vi ska locka fler arrangörer till att anordna tävlingar.

Vi bjöds på god mat och bra boende på hotellet och vi fick möjlighet att umgås och prata freestyle i timmar. Mycket intressant och roligt.

Tack alla som kunde närvara och som gjorde helgen så trevlig!

Domargruppen SHFK  


Konferens för verksamhetsklubbarna

Den 6/10 -19 åkte två representanter för SHFK på konferens på SKK i Stockholm. Det var verksamhetsklubbarna som träffades, fick information om, och diskuterade föreningskunskap och regelrevideringsprocess. Vi pratade bland annat om hur reglerna bör vara uppbyggda, gick in på enskilda regelfrågor och jämförde hur de olika klubbarna jobbar med revideringen. Det blev en intressant dag med mycket ny kunskap som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med reglerna.

Vi pratade även en del om hur SKK-organisationen är uppbyggd och hur vår roll inom organisationen ser ut idag.

Tack till gänget på SKK för att ni fixade en sådan trevlig dag!

/ Styrelsen SHFK gnm Johanna L


Ta steget …

… och bli arrangör!

Vi har en hel hög duktiga tävlingsarrangörer i vårt land och det är jätteroligt. Trots antalet arrangörer så blir det många långa resor under året för oss som tävlar. Därför tycker SHFK att det vore jättebra om fler klubbar skulle våga sig på att fixa en tävling eller två. Tillhör man ingen SBK/SKK-ansluten klubb så går det att ta kontakt med styrelsen om att bilda en lokal arbetsgrupp direkt inom SHFK och sedan anordna tävlingar genom arbetsgruppen.

Här kommer några ord från Angelica som arrangerade sin första tävling på Färgelanda Bk nu i somras.

” Min klubb är en liten klubb, ingen håller på med freestyle mer än jag. Redan förra året försökte jag att anordna en tävling men vi fick in för få anmälningar, vilket jag tror hade att göra med att det var för få klasser att anmäla sig till. Men jag fick godkännande av klubbens styrelse att göra ett nytt försök. Det var nervöst då det var trögt med anmälningarna vilket gjorde att det blev osäkerheter inom klubben, det tvivlades på om det skulle bli genomförbart ekonomiskt eller inte. När anmälningarna började rulla in och vi fick dispens för domarna så var det bara det roliga kvar. Jag fick mycket stöd från min mentor och även genom en grupp på facebook för oss tävlingsarrangörer. För mig var det viktigt att denna tävlingen skulle bli något utöver det vanliga, så jag satsade på många priser, välkomstgåva, utlottningar och egentillverkade rosetter. Jag lade ner mycket jobb på förarbetet vilket gjorde att på själva tävlingsdagarna flöt det på fint utan att jag kände mig stressad. Den trevliga stämningen kändes av bland alla inblandade och detta är absolut något jag kommer att göra om.”

Från freestylen på Färgelanda Bk (bild lånad på klubbens fb-sida)

Att arrangera tävling behöver inte vara så svårt. Det finns massor att läsa in sig på i SHFKs material på nätet, bland annat i Arrangörskompendiethttp://shfk.se/wp-content/uploads/2017/11/arrinfoJL17.pdf, Tävlingsledarkompendiethttp://shfk.se/wp-content/uploads/2017/01/Kompendium-f%C3%B6r-t%C3%A4vlingsledare-slutversiondec16.pdf och våra Freestylereglerhttp://shfk.se/wp-content/uploads/2016/09/ReglerFreestyle2017.pdf. Det är även möjligt att få hjälp via SHFKs tävlingsgrupp om man är osäker på hur det hela går till.

Vid tangenterna / Johanna L


Missa inte OEC i Italien 20-22/9

Under helgen som kommer avgörs OEC i Italien, OEC står för Open European Championchip och i år tävlar 14 länder mot varandra i både Freestyle och HtM.

Varje lag består utav 4 ordinarie lagmedlemmar och ofta även reserver.

Vårt landslag i Freestyle består av:

Märta Andersson och Ingvar (Australian Kelpie)
Marie Danielsson och Aston (Nova Scotia Duck Tolling Retriever)
Nina Roegner och Moster (Australian Sheperd)
Elisabet Browaldh och Kummin (Shappendoes)
Reserv: Caroline Ling och Lazy

Vårt landslag i HtM består av:

Nina Steinbach och Lykka (Golden Retriever)
Anna Larsson och Flynn (Border collie)
Sara Guldbacke och Katla (Pumi)
Moa Wearn och Astra (Golden Retriever)
Reserv: Maria Schelin och Lizzie

Tävlingen i HtM går på fredag 07.55 – 16.00 och domarna är: Monika Olsovska (Slovakien), Helle Larssen (Danmark) och Attila Szkukalek (GB).

Totalt är det 42 startande ekipage och man tävlar här om kval till söndagens finaler samt om placering som landslaget totalt. Varje lags bästa 3 poäng räknas ihop och det lag som sedan får högst poäng vinner.

Tider för vårt svenska HtM landslag är:

Startnr Tid Förare och Hund
2 08.16 Nina Steinbach och Lycka
13 10.18 Anna Larsson och Flynn
24 12.58 Sara Guldbacke och Katla
34 14.48 Moa Wearn och Astra

På lördagen rockar vårt Svenska Freestylandslag enligt samma regler som HtM. I Freestyle är det totalt 47 ekipage och domarna är: Monika Olsovska (Slovakien), Helle Larssen (Danmark) och Attila Szkukalek (GB). Lördagens tävling pågår 07.55 – 16.46.

Tider för vårt svenska Freestylelandslag är:

Startnr Tid Förare och Hund
7 08.56 Märta Andersson och Ingvar
19 11.05 Marie Danielsson och Aston
30 13.42 Nina Roegner och Moster
42 15.50 Elisabet Browaldh och Kummin

De 10 bästa ekipagen från varje gren går vidare till söndagens finaler:

10.00 Final HtM

13.30 Final Freestyle

15.30 Prisutdelning

Senaste nytt om tävlingen finns på: https://oec2019italy.jimdofree.com/

Reglerna finns på: https://oec2019italy.jimdofree.com/rules/

Vi väntar ännu på besked om eventuell livestream, håll utkik på shfk.se eller på shfk sida på facebook https://www.facebook.com/svenskahundfreestyleklubben/