Workshop med landslaget!

Lämna en kommentar till Workshop med landslaget!

En grådisig lördagsmorgon var det åter dags för landslagets workshop, den tredje helgen för året och med både VM och NM i sikte. Vi samlades i fina HundArenan i Kungsör där vi startade med en träningstävling!

Sara Guldbacke och hennes fina Katla in action

För att göra träningstävlingen så tävlingslik som möjligt så startade vi med musikinlämning, musikcheck och banvandring. Den lottade startlistan publicerades dagen innan så att alla visste i vilken ordning och vilken tid de skulle vara beredda att gå in på planen.

Nina Roegner & Moster i slutposition i sitt Charlie Chaplinprogram

Efter uppvärmning så blev ekipagen tävlingsmässigt inropade  under  publikens glada tillrop och applåder. Oväntade saker kunde plötsligt hända såsom musikstrul, höga ljud och hundar som skällde under ekipagens genomförande av tävlingen. Bra saker att träna vidare på för att kunna fortsätta att fokusera och genomföra sitt program.

Lazy visar prov på ”halta”

Var och en fick mycket info om sina program med material att träna vidare på resten av helgen och inför kommande mästerskap. I det läge som landslagsekipagen är nu så jobbar vi med helhet i stort. Det är fantastiskt att få vara en del av ekipagens utveckling med deras program och hundarnas prestation, samarbete och  jobb med tolkning och känsla. Fantastiskt duktiga!

 Marie Danielsson & Aston är alltid ”Happy, Happy”

Resten av helgen gick åt till träning, träning och åter träning av detaljer och helhet. Precision, samarbete och musiktolkning!

Elisabeth  Browaldh & Kummin i sin tolkning av Grease

Självklart gick en hel del tid till  info och planering av  kommande mästerskap. Reseplanering, planering av träningsdagen på VM, inköp av presenter till alla deltagande länder och lottning av startordning till NM.

Med många härliga skratt  i bagaget och en fin varm och förväntansfull  känsla styrde jag  kosan hemåt. Det känns bra inför VärldsMästerskapet i Freestyle!!!

Kerstin
Landslagsledare


Semifinal i TtM-SM 26/10-2019

En regnig och kall lördag i oktober så samlades 6 förväntansfulla, och troligen lite nervösa, Teamwork to Music-lag i Haninge Hundhall för att i Semifinalen i Teamwork to Music 2019 avgöra vilka 3 lag som fick komma vidare till finalen på My Dog i januari.  10 lag var inbjudna och 6 lag tackade ja till sin plats i semifinalen.

I Haninge Hundhall pågick även tävlingar i klass 1 i HTM och Freestyle. Men vid lunch så var det dags för semifinal. Efter en kort samling så fick lagen banvandra innan det var dags för första laget att inta banan och visa upp sitt fina program. Därefter följde de andra lagen med sina roliga, vackra och kreativa program. Det är så roligt att få vara med och vara funktionär i denna roliga gren av freestylevärlden.

Alla 6 lagen, Team Gott och Blandat, Team Tricolour, Team Yingyang, Team Glöd, Team Dancingpaws och Team Dubbel Trubbel sprudlade verkligen av glädje och samarbete oavsett om det var en förare med två hundar, två förare med varsin hund eller flera hundar och förare. Alla var så glada och peppade sina hundar genom de kreativa programmen.

Men nu är det ju så att bara 3 lag kommer vidare till finalen. Och efter en spännande semifinal där flera lag låg tätt efter varandra stod det klart att de 3 lag som får åka till Göteborg och My Dog är Team Gott och Blandat som tog hem segern i semifinalen med 25.53 poäng, tätt följda av Team Dancingpaws med 25.20 poäng och den tredje finalplatsen gick till Team Tricolour med 23.87poäng.

Hela resultatlistan finns att hitta på hundaktiv: http://www.hundaktiv.se/tavling/results/10000641

Vid tangenterna / Caroline L


Domarkonferens 2019

Under helgen 19-20/10 samlades 26 av klubbens domare på Scandic Upplands-Väsby för att delta på domarkonferens. Med oss hade vi, som vanligt, vår duktiga moderator Per-Olof W, som håller ordning på oss och våra diskussioner.

Syftet med våra konferenser är att vi ska träffas, diskutera och bli så samkörda som möjligt i vår bedömning. Helt lika kommer vi aldrig att döma då man som domare (läs människor) ibland uppfattar olika saker. Det är ju därför vi alltid är minst två domare som dömer.

En del av gänget på konferensen

Ämnen som togs upp på årets konferens var bland annat vidareutveckling av nya protokollet, allmänna domarfrågor, svårbemästrade situationer, filmbedömning, förslaget till nya TtM-regler och diskussion om vilka inre och yttre faktorer som kan påverka oss, både medvetet och omedvetet, när vi dömer. Vi delade in oss i mindre grupper och pratade om hur man kan göra konferenserna ännu mer effektiva och givande genom att dela upp förarbetet på fler personer, hur vi jobbar med kategorin Tolkning av musik, hur vi bedömer svårighetsgrad och variation i klass 2 och hur vi ska locka fler arrangörer till att anordna tävlingar.

Vi bjöds på god mat och bra boende på hotellet och vi fick möjlighet att umgås och prata freestyle i timmar. Mycket intressant och roligt.

Tack alla som kunde närvara och som gjorde helgen så trevlig!

Domargruppen SHFK  


Konferens för verksamhetsklubbarna

Den 6/10 -19 åkte två representanter för SHFK på konferens på SKK i Stockholm. Det var verksamhetsklubbarna som träffades, fick information om, och diskuterade föreningskunskap och regelrevideringsprocess. Vi pratade bland annat om hur reglerna bör vara uppbyggda, gick in på enskilda regelfrågor och jämförde hur de olika klubbarna jobbar med revideringen. Det blev en intressant dag med mycket ny kunskap som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med reglerna.

Vi pratade även en del om hur SKK-organisationen är uppbyggd och hur vår roll inom organisationen ser ut idag.

Tack till gänget på SKK för att ni fixade en sådan trevlig dag!

/ Styrelsen SHFK gnm Johanna L


Ta steget …

… och bli arrangör!

Vi har en hel hög duktiga tävlingsarrangörer i vårt land och det är jätteroligt. Trots antalet arrangörer så blir det många långa resor under året för oss som tävlar. Därför tycker SHFK att det vore jättebra om fler klubbar skulle våga sig på att fixa en tävling eller två. Tillhör man ingen SBK/SKK-ansluten klubb så går det att ta kontakt med styrelsen om att bilda en lokal arbetsgrupp direkt inom SHFK och sedan anordna tävlingar genom arbetsgruppen.

Här kommer några ord från Angelica som arrangerade sin första tävling på Färgelanda Bk nu i somras.

” Min klubb är en liten klubb, ingen håller på med freestyle mer än jag. Redan förra året försökte jag att anordna en tävling men vi fick in för få anmälningar, vilket jag tror hade att göra med att det var för få klasser att anmäla sig till. Men jag fick godkännande av klubbens styrelse att göra ett nytt försök. Det var nervöst då det var trögt med anmälningarna vilket gjorde att det blev osäkerheter inom klubben, det tvivlades på om det skulle bli genomförbart ekonomiskt eller inte. När anmälningarna började rulla in och vi fick dispens för domarna så var det bara det roliga kvar. Jag fick mycket stöd från min mentor och även genom en grupp på facebook för oss tävlingsarrangörer. För mig var det viktigt att denna tävlingen skulle bli något utöver det vanliga, så jag satsade på många priser, välkomstgåva, utlottningar och egentillverkade rosetter. Jag lade ner mycket jobb på förarbetet vilket gjorde att på själva tävlingsdagarna flöt det på fint utan att jag kände mig stressad. Den trevliga stämningen kändes av bland alla inblandade och detta är absolut något jag kommer att göra om.”

Från freestylen på Färgelanda Bk (bild lånad på klubbens fb-sida)

Att arrangera tävling behöver inte vara så svårt. Det finns massor att läsa in sig på i SHFKs material på nätet, bland annat i Arrangörskompendiethttp://shfk.se/wp-content/uploads/2017/11/arrinfoJL17.pdf, Tävlingsledarkompendiethttp://shfk.se/wp-content/uploads/2017/01/Kompendium-f%C3%B6r-t%C3%A4vlingsledare-slutversiondec16.pdf och våra Freestylereglerhttp://shfk.se/wp-content/uploads/2016/09/ReglerFreestyle2017.pdf. Det är även möjligt att få hjälp via SHFKs tävlingsgrupp om man är osäker på hur det hela går till.

Vid tangenterna / Johanna L


Missa inte OEC i Italien 20-22/9

Under helgen som kommer avgörs OEC i Italien, OEC står för Open European Championchip och i år tävlar 14 länder mot varandra i både Freestyle och HtM.

Varje lag består utav 4 ordinarie lagmedlemmar och ofta även reserver.

Vårt landslag i Freestyle består av:

Märta Andersson och Ingvar (Australian Kelpie)
Marie Danielsson och Aston (Nova Scotia Duck Tolling Retriever)
Nina Roegner och Moster (Australian Sheperd)
Elisabet Browaldh och Kummin (Shappendoes)
Reserv: Caroline Ling och Lazy

Vårt landslag i HtM består av:

Nina Steinbach och Lykka (Golden Retriever)
Anna Larsson och Flynn (Border collie)
Sara Guldbacke och Katla (Pumi)
Moa Wearn och Astra (Golden Retriever)
Reserv: Maria Schelin och Lizzie

Tävlingen i HtM går på fredag 07.55 – 16.00 och domarna är: Monika Olsovska (Slovakien), Helle Larssen (Danmark) och Attila Szkukalek (GB).

Totalt är det 42 startande ekipage och man tävlar här om kval till söndagens finaler samt om placering som landslaget totalt. Varje lags bästa 3 poäng räknas ihop och det lag som sedan får högst poäng vinner.

Tider för vårt svenska HtM landslag är:

Startnr Tid Förare och Hund
2 08.16 Nina Steinbach och Lycka
13 10.18 Anna Larsson och Flynn
24 12.58 Sara Guldbacke och Katla
34 14.48 Moa Wearn och Astra

På lördagen rockar vårt Svenska Freestylandslag enligt samma regler som HtM. I Freestyle är det totalt 47 ekipage och domarna är: Monika Olsovska (Slovakien), Helle Larssen (Danmark) och Attila Szkukalek (GB). Lördagens tävling pågår 07.55 – 16.46.

Tider för vårt svenska Freestylelandslag är:

Startnr Tid Förare och Hund
7 08.56 Märta Andersson och Ingvar
19 11.05 Marie Danielsson och Aston
30 13.42 Nina Roegner och Moster
42 15.50 Elisabet Browaldh och Kummin

De 10 bästa ekipagen från varje gren går vidare till söndagens finaler:

10.00 Final HtM

13.30 Final Freestyle

15.30 Prisutdelning

Senaste nytt om tävlingen finns på: https://oec2019italy.jimdofree.com/

Reglerna finns på: https://oec2019italy.jimdofree.com/rules/

Vi väntar ännu på besked om eventuell livestream, håll utkik på shfk.se eller på shfk sida på facebook https://www.facebook.com/svenskahundfreestyleklubben/


Nya domare på väg

Just nu har SHFK en pågående domarutbildning. Under helgen som gick genomfördes den första delen av utbildningen i Linköping. Under kommande halvår kommer vi se ett gäng duktiga freestylare sitta med som domarelever på tävlingar runt om i landet och ”bakdöma”, vilket innebär att analysera, döma och diskutera ett visst antal ekipage i varje klass tillsammans med en referensdomare. Sista steget i utbildningen är att sitta ensam som domaraspirant och ”döma på riktigt”. Enda skillnaden från att döma i skarpt läge är att det bara är referensdomaren, och inte den tävlande eller tävlingsledaren, som ser den satta poängen.

SHFK önskar alla elever lycka till med den fortsatta utbildningen!


Prispallarna på Solvalla

Nu har vi äntligen fått ordning på bilderna från Agriadansen. Här kommer prispallarna … ett stort grattis till alla fina resultat!


Många aktiviteter …

Under helgen som gick har SHFK synts till på flera platser i landet, med uppvisningar och tävlingar. Några av våra medlemmar visade upp freestyle och heelwork på Lillerudsgymnasiets evenemang Lillerudsdagarna i Värmland. Jättekul att sporten syns mer och mer!

Ett stort tack till våra duktiga medlemmar som gör ett fint jobb med att lyfta fram freestylesporten, världens roligaste hundsport.

/ Styrelsen SHFK


Ungdoms-SM 2019

Den 2-4 augusti genomfördes Ungdoms-SM 2019 på Österåkers Hundungdom i Åkersberga. Självklart tävlades det i både freestyle och heelwork och några av de duktiga ekipagen fastnade på bild. Grattis till alla fina resultat och tack till fotografen Sandra Helén för att vi får låna bilderna!