OEC (EM) i freestyle och HtM, Belgien

Jag tänkte berätta lite om hur det var att resa till Belgien och starta på EM i freestyle och heelwork to Music! En alldeles speciell resa, då det för mig var både första gången jag tävlat på en så stor tävling, ett internationellt mästerskap, och rest utomlands med hund.
Jag var lite nervös över hur min hund skulle hantera det, skulle hon bli stressad, trött, skulle hon orka hålla ihop under tävlingen? Men jag måste säga att hela resan gick över förväntan, det var oväntat smidigt att resa med hund!

Vi valde att bila ner till Belgien (några valde att flyga), och ta färjan från Göteborg ner till Kiel i Tyskland. Jag och HTM-lagets Eva mötte upp freestylarnas Jonna, Nina och Lisa i Göteborg och sen bar det av till havs!
Det var riktigt mysigt i den lilla hytten, även fast vi trängde ihop oss tre personer med varsin hund. Hundarna tog det riktigt bra! (även fast vissa vägrade färjans sk “hundtoalett”. Då håller jag mig hellre, sa Astra!)

Så vaknade man morgonen efter och plötsligt var man i Tyskland! Här var vi ju bara på genomresa, men ett par stopp gjordes längs vägen. Jag som inte är så resvan blev väldigt förvånad över hur positiva alla verkade vara till hundar. Utanför restaurangerna (även McDonalds!) stod vattenskålar och självklart fick hundarna sitta med när vi stannade för att äta. Tumme upp på det!

Efter jag vet inte hur många timmars bilåkande, landade vi vid hotellet, corbie mol. Det första jag såg var Kerstins (landslagscoach) ansikte på hotell terrassen – tjohoo så glad jag blev! Vi hade kommit rätt!

Dagen därpå var torsdag – träningsdag. Förmiddagen ägnades åt att göra färdigt alla landslagspresenter till de andra deltagarna. Det är en sån kul och gullig tradition tycker jag – alla lagen har med sig små presenter till de andra deltagarna! 😀 Sveriges presenter bestod av små, söta, blåa påsar innehållande en bit choklad, hundkex och kolor, och såklart det fina landslagskortet som Lizettes son fixat!
Presenterna delades sedan ut efter invigningen. Vi fick bland annat en flaska vin ifrån Italiens lag, ett par söta små porslin träskor ifrån Holland, godis, kex, leksaker m.m.

Presentfixning och utdelning

På eftermiddagen hade Sverige sin utdelade träningstid i arenan. Det var väldigt skönt att få gå in och känna av planen lite, lyssna av ljudet och passa på att träna det sista. Varje ekipage fick 6 minuter var, men vi valde att gå ihop tre stycken så att vi fick samsas på planen under 18 minuter istället. Det var alldeles perfekt!
Astra gick som en gud! En seger i sig, men då började nervositeten komma 😮

Tillslut tröttnade hundarna på utdragna invigningar och prisutdelningar, och däckade en efter en

Freedaaag: Tävlingsdags för alla HTMare! Jag var först ut i det svenska laget, med planerad start 9.38 (japp, så punktligt var det!) Hur var det att gå ut först? SÅ SKÖNT! jag ville bara ha det gjort så att jag skulle kunna njuta och ha kul utan dom hemska nerverna 🙂
Värma upp fick man göra i en egen hall ca. 8 min innan sin start. Riktigt lyxigt att få en hall för sig själv, med speglar och allt! Dessutom hade jag världens bästa Kerstin för mig själv, som visste precis vad man skulle säga och göra och alltid har superkoll på läget.
Väl dags att gå in var jag bara supertaggad, och hade en enda tanke i huvudet: Glöm inte att hälsa på domarna!!
Jag tror jag nickade mot domarna ungefär 7 gånger. och bugade. Bättre att vara på den säkra sidan.

Jag minns inte så mycket från själva starten, mer än att jag plötsligt blev väldans nervös i mitten av programmet och, för första gången någonsin, inte hade någon aning om vad jag skulle göra. När jag sedan insåg att det snart var slut tänkte jag Shit! Sista chansen, nu gäller det! och laddade så hårt inför sista bytet att vi krockade med varandra.
Sen var det slut, jag skrek lite, klappade om Astra, rusade ut och grät. Astra åt en hel påse med godis ur händerna på Kerstin. Nöjda och glada med debuten!

Även Eva med Tia och Okk, och Anna med Flynn tävlade HtM på fredagen och gjorde ett SÅ bra jobb! Anna hamnade tyvärr preciiis utanför finalplats, med bara några hundradelar! Men bra jobbat i vilket fall som helst 😀

Lisa hade fixat en hel hejarklack till det svenska laget!

På lördagen var det freestylarnas tur att svettas! :O Jag tror allt att dom också var lite nervösa, MEN det syntes då inte! Så coola var dom hela högen, och satte sina program sååå snyggt!! Så bra jobbat – Jonna med Zoya, Lisa med Kummin, Nina med moster och Lizette med Gaston.
Nina lyckades dessutom ta sig hela vägen till finalen, tillsammans med några riktigt stora namn inom freestyle!

Söndagen blev riktigt spännande med finaler i både HtM och freestyle. Det var häftigt både att få se program live som man tidigare sett på crufts, och hur de olika förarna jobbade med sina hundar och hade anpassat sina program.
Nina och Moster landade tillslut på en 7e plats, av över 50 tävlande från hela världen! 😀

Prisutdelning för freestylen och Nina tackar domarna

Totalt slutade laget på en 4e plats i freestylen, och 5a i heelwork to Music 😀

Agria sponsrade med fina saker! 😀 Bur, ryggsäck, väska och jacka var mycket välanvända under EM, och även resterande saker är mycket uppskattade här hemma 😀

Tack för att du läst om vår resa! //Moa

Publicerad i Okategoriserade | Skriv en kommentar

Agrias Hundpromenad

Vi vill uppmärksamma Agrias hundpromenad den 23 September!

Att delta kostrar 50 kronor och denna summa skänker Agria Djurförsäkring till Hundstallet! Fantastiskt va!? Något vi rekomendera, ni förenar nytta med nöja helt enkelt!

Datum: Lördag den 23 september

Var: Stockholm, start intill Sjöhiska museét på Djurgården.

Varför: För att stödja Hundstallets arbete med hundar som far illa.

Du kan även läsa mer här!

Publicerad i Okategoriserade | Skriv en kommentar

Inlärning av “turn” + film

“Turn”  är ett kul trick som alltid lyckas charma någon 🙂 Tanken här är att hunden vänder sig med ryggen mot föraren och sedan går sidledes runt föraren, fortfarande bortvänd. Man kan dela upp eller utveckla tricket hur man vill, eftersom “vänd” (vända ryggen mot föraren) är ett trick som är bra att ha inför inlärningen av flera andra tricks (tex. vänd och backa tillbaka, backslalom) kan det vara bra att börja med att befästa just det beteendet för sig.
Sidstegen är också bra att lära in för sig innan man lägger ihop de både, då kommer det vara enklare för hunden att utföra sidsteg med ryggen mot föraren!

Här delar jag med mig av en liten instruktionsfilm på hur jag gjorde för att lära in turn:

Filmen går bara kort igenom de olika steg jag använt för att lära in turn, så här följer även en lite utförligare beskrivning:

Steg 1: Jag valde att lära in turn med hjälp av en targetpinne, i detta fall en pinne med inbyggd klicker och en liten kula längst ut. Tanken är att lära hunden att nudda kulan med nosen = belöning. I början belönas varje intresse hunden visar mot targeten, blick, steg i rätt riktning osv.
När hunden har fått upp förståelse för targeten är det dags att börja presentera den på olika ställen så att hunden mer aktivt måste söka upp den.

Steg 2: Ha hunden framför dig och placera targeten bortåt, bakom hunden, så att den måste vända sig för att kunna nudda kulan. Om detta blir för svårt så dela upp det i mindre steg, där du placerar targeten lite längre ut i taget.

Steg 3: När hunden börjar förstå att den ska vända sig bortåt och ni fått flyt i denna rörelse kan det vara bra att belöna hunden flera gånger för att den står kvar bortvänd. Det naturliga för hunden är att vända tillbaka mot dig efter att den fått sin belöning (speciellt om man vänder tillbaka hunden varje gång när man tränar “vänd”, så som jag gör i videon). Vi belönar därför flera gånger efter varandra medans hunden står kvar bortvänd.
Nu är det dags att börja jobba med sidledes rörelserna! Det kan vara lite knepigt, det är en fördel om hunden har bra bakdelskontroll/har jobbat med sidosteg sedan innan . Börja med att flytta targeten lite, liite i sidled framför hundens nos. Belöna minsta lilla rörelse hunden gör åt sidan!

Steg 4: Nu gör vi ett ganska stort hopp från steg 3, då jag tänkte visa hur jag jobbat bort targeten när hunden lärt sig gå runt några varv. Man kan även om man vill välja att ha kvar en target i momentet som man arbetar in med hjälp av rekvisita (som tex en käpp, paraply, svärd osv) eller ett handtecken, som jag visar i slutet av filmen.
När hunden klarar av att följa targeten runt kan man prova att lyfta den lite, lite i taget (denna typ av target går även att korta av lite i taget) och på så vis stegvis jobba bort den. Belöna direkt om hunden går kvar när du lyfter targeten.
Man kan även kort lyfta undan hela targeten och snabbt belöna hunden om den står kvar bortvänd, så som jag gör i slutet av filmen. Detta sätt kan fungera bra på hundar som går mycket på muskelminne, som då fortsätter utöva rörelsen trots att synretningen försvinner.

Det här var lite tips och idéer för att lära in “turn” 🙂 Då det var några år sedan jag lärde in det har jag lite svårt att minnas allt  , så fråga gärna om du undrar över någonting!
Lycka till med träningen! 😀 //Moa

Publicerad i Okategoriserade | Skriv en kommentar

Tackar av sommaren 2017

Vi välkomnar in hösten genom att tacka av sommaren med en förhoppningvis inspirerande freestylevideo!

Kom ihåg att – det är din fantasi som sätter gränserna till ert program och utvecklande, gör det som du känner dig inspirerad av och det som din hund älskar! Det är det som är det bästa med vårt sport!

Publicerad i Filmer, Freestyle, Tricks | Skriv en kommentar

Trickslista

Här kommer en lista med tips på tricks till freestyle! Listan är uppdelad i olika kategorier med bland annat tips på tricks som kan fungera som förflyttningar över planen eller lite svårare tricks som består av flera beteenden.

Stationära tricks tricks som utförs på stället
Snurra/Spin
8an
Vacker tass
High five
Vinka
Tass på fot (trampa i takt)
Vänd (höger/vänster)
Om (backa runt föraren eller föremål)
Gå runt föraren
Rulla
Hoppa (över rekvisita, ben eller arm)
Sitt fint
Korsa tassarna
Rulla in sig i filt
Spela död
Skämmas
Buga
Lyfta bakbenet/kissa
Hoppa upp på/upp i rekvisita
Dansa/gå på bakbenen
Puss
Hakan (lägga hakan mot handen/marken/föremål)
Turn (gå runt föraren i “frontposition”, men med huvudet vänt bort från föraren)
Runda pinne/föremål

Foto: Moa Waern

Förflyttningar tricks som görs i rörelse och som kan användas för att förflytta sig över planen
Slalom
Gå mellan förarens ben med tassarna på fötterna
Slalom baklänges
Backslalom (sicksack, hunden gör slalom med rumpan först)
Kö (gå med framtassarna på förarens rygg)
Gå med framtassarna på förarens arm
Upp, gå på bakbenen
Stor cirkel
Kryp
Htm positioner

Avståndsmoment tricks som görs på avstånd för att försvåra innehållet i programmet
Halta
Hämta/bära/hålla
Städa (plocka upp saker och lämna på anvisad plats)
Backa
Hämta föremål
Skicka ut hunden runt föremål (runda)
Skicka ut hunden till föremål (target)
Framförgående/framåtskick

Även de stationära tricksen i den första listan kan utföras på avstånd, till exempel så kan hunden sitta fint efter ett avståndsmoment. Många av avståndsmomenten kan även användas som förflyttningar över planen 🙂 

Foto: Moa Waern

Tricks som består av flera beteendenen del tricks består av flera olika beteenden som enklast kan läras in var och en för sig och senare kopplas ihop till en kedja. Exempel:
Backslalom (vänd/backa)
Turn (vänd, sidförflyttning)
Korsa tassarna (ligg, stanna, tasstarget)
Halta (lyft tass, lyft tass under rörelse)
Rulla in i filt (dra/håll i, rulla)
Backa in mellan benen (vänd, backa)
Städa (plocka upp, bära, lämna på anvisat ställe/target)

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration av listan! Lycka till 🙂

/Alexandra

Publicerad i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Trickslista

HEJA SVERIGE

Idag startar OEC och vi skickar såklart lyckosparkar ända ner till Belgien och det svenska landslaget i Freestyle – och HtM! Först ut är HtM och imorgon, lördag, är det dags för Freestylen. På söndag går finalerna och vi hoppas självklart på att få se några svenska ekipage där!
Moa kommer att skriva ett inlägg om OEC när hon kommer hem, så titta in här nästa vecka för att läsa om deras äventyr i Europa.
LYCKA TILL!

/Alexandra

Publicerad i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för HEJA SVERIGE

Presentation av landslaget: Moa och Astra

Nu är det dags att presentera Moa och Astra i Heelwork to music landslaget! Ett glatt ekipage med sprudlande energi som dansar till Michael Jacksons tophits! Ekipaget representerar landslaget för första gången nu i Belgien:

Förarens Namn: Moa Waern
Hundens Namn: Kolbäckens Absoluta Astra – Astra
Ras: Golden retriever
Meriter: Svenskt freestyle champion, Svenskt htm champion, Svenskt rallylydnads champion
8a freestyle SM 2015
6a HTM SM 2016
Svensk mästare TTM 2016


Varför började du med Freestyle/HtM och när?
Vi började med freestyle 2013, det år jag fick Astra som då var ett år gammal. Vi provade flera olika sporter men freestyle var det vi fastnade allra mest för. Jag älskar att man får bestämma allt själv – det blir aldrig tråkigt, och man kan anpassa programmet efter sin egen hund.
Hösten 2015 tänkte jag att vi skulle prova på htm på en tävling, men så visade det sig att Astra tyckte ännu bättre om htm!

Vad tycker du är det bästa med sporten?
Alla vänner jag har fått. oftast är det väldigt bra stämning och man lyfter och peppar varandra.
Jag gillar också att det är så fritt och kreativt, samt att man utför programmen till musik. Det är en sport man blir glad av!

Hur ofta tränar ni?
Det är en balansgång, jag får känna av Astra hela tiden så det inte blir för mycket/lite. Just nu har vi hittat en balans där vi tränar precision med frukosten/kvällsmaten ca. 4 dagar i veckan, och program/kedjor (där vi fokuserar på att belöna upp attityd) ett par gånger i veckan.

Vilka styrkor har ni?
Astras styrka är att hon nästan alltid är väldigt glad och tar allt med en klackspark. Hon gör alltid sitt bästa. Men den största fördelen med henne är nog att hon är så fruktansvärt förtjust i mat – hon är väldigt lättränad!
Min styrka är nog att jag gillar det kreativa och alltid vill utvecklas. Jag kan nog vara rätt envis också när jag vill och har oftast mycket tålamod (vilket behövs ibland när man har hundar som hittar på egna program)

Vilka svagheter har ni?
Astra kan bli lite låg i vissa miljöer – hon gillar inte hala eller ostabila underlag.
Ibland blir hennes glädje och extrema vilja att göra rätt lite av en svaghet – hon gör först och tänker sen (vi har krockat med varandra många gånger)
Min största svaghet är helt klart mina nerver. Jag mår oftast piss på tävling, något jag fått jobba väldigt mycket på. Jag är också rätt bra på att tänka negativt, vilket inte direkt gör att man mår bättre…

Vilket är ditt bästa freestyle/htm minne?
Mitt häftigaste freestyle minne är från när vi vann agria freestyle cup finalen i klass två på stockholm hundmässa 2014. Det var så häftigt att gå in och köra programmet igen vid uppvisningen, utan press eller nervositet, och höra publiken jubla, skratta och klappa i takt.

När blir du nervös? Hur gör du för att hantera dina nerver?
Jag blir nervös bara jag tänker på tävling. På tävlingsdagen växlar jag mellan att vara helt lugn och i upplösningstillstånd. Det kan variera så mycket från tävling till tävling så jag brukar hantera det på lite olika sätt (ibland lyckas jag inte hantera det alls). Andas, fokusera på vad jag ska göra, ha nåt konkret att fokusera på (typ gå en promenad), prata med någon, dansa av sig lite, tänka att det inte är hela världen om det går dåligt osv.

Varifrån får du din inspiration?
Oftast från musiken. När jag hör en låt kan jag få bilder i huvudet av ett program – då vet jag att det är en låt för oss. Det är svårt att tvinga fram ett program till en låt man egentligen inte känner nåt för.
Jag har även förmånen att ha underbara vänner/träningskompisar som ger massa inspiration!

Vad har du för tips att ge till nya inom sporten?
Kör på! Kör på det du känner passar dig och din hund, våga lite på dig själv. Fråga om du undrar över nåt – dom flesta inom sporten är väldigt hjälpsamma! och känn ingen press, att man måste göra eller vara på det ena eller andra sättet.

Hur känns det att ha blivit antagen till Landslaget?
skitläskigt – men väldigt kul och ärofyllt 🙂

 

Tack och lycka till Moa och Astra, Beat it i Belgien!

Publicerad i Heelwork To Music, Info för landslaget, Tävling | Kommentarer inaktiverade för Presentation av landslaget: Moa och Astra

Programbygge – Kedja

Ett program kan man dela upp i väldigt många delar om man så vill! I detta inlägg får du läsa om kedjorna som du säkert hört talas om!

Vad är en kedja?

Man brukar säga att ett program består av kedjor, denna term används i många hundsporter. En kedja består av flera moment som kommer efter varandra och sitter ihop. Vi brukar dela upp vårt program i flera olika kedjor som sedan sätts ihop till en hel, ofta med hjälp av övergångar. Du bestämmer vad kedjan ska innehålla samt hur lång den ska vara. Här kan ni se exempel på lite kedjor:

 

Som ni ser så visar jag:

  • Upprepande kedjor, tricks som återkommer i en kedja. T.ex. slalom, åttan, slalom, åttan.
  • Kedjor utan upprepning. Olika tricks genom hela kedjan. T.ex. slalom, åttan, runt, mellan.

Det första jag gör när jag ska bygga ett program och skapa kedjor är att skriva upp allt min hund kan, jag är även noga med att markera det som hunden inte kan helt ännu. Det kan se ut såhär:

♥Snurra

Spin

Rulla – Under inlärning

När jag skrivit upp min lista så har jag en översikt kring vad jag kan arbeta in i mitt program. Jag brukar markera det som jag verkligen vill ha med i programmet ( I detta fall snurra).

Nu är det dags att kombinera/kedja olika tricks och se om tricksen flyter på tillsammans eller om jag ska testa en annan kombination/kedja. När jag hittat en kedja som jag tycker om så skriver jag ner den, lyssnar på musiken för att höra vart den kan vara passande i låtens struktur. För mig är det viktigt att kedjan flyter på, det vill säga att kombinationen med tricks känns naturligt för mig och hunden. När en kedja är klar så börjar jag att prova nästa och fortsätter så, till slut har jag ett program!

Hur länkar jag ihop en kedja med en annan?

Vissa kedjor känns naturliga att länka ihop direkt medans andra kedjor känns onaturligt och hackigt att länka, därför är övergångar väldigt bra! Övergångar kan vara en snurr, en slalomport eller vad som helst! Det är något som hjälper till att få länkningen att flyta på. Till exempel:


Kedja 1                                                                      Kedja 2

Runt, Åttan, slalomsnurra (övergång)armhopp, runt, armhopp


Tips till ditt programmbygge:

  • Välj tricks som din hund kan och uppskattar!

Det kommer att synas på tävlingsplanen om hunden får göra något som den tycker att den är världsbäst på!

Ett hett och hjälpsamt tips gällande programbyggnad och bedömning är att läsa reglerna, det kommer hjälpa mer än vad man kan tro!

 

Lycka till!

Märta

Publicerad i Filmer, Freestyle, Heelwork To Music, Programbygge, Tävling, Träning, Tricks | Kommentarer inaktiverade för Programbygge – Kedja

Mot 30 poäng – grundträning mot Freestyle och HtM

Det här är Krut (arbetsnamn: Räkan), en 9 veckor gammal Australian Shepherd hane som ska växa upp och bli min nya HtM-stjärna!

Foto: Moa Waern

Räkan ska få en egen valpserie som ska följa hans träning på väg ut i arbetslivet och där kommer ni få läsa om alla möjliga sorter av grundträning – bland annat belöningsutveckling, omvänt lockande, växling mellan aktivitet och passivitet och andra nyttiga färdigheter för en blivande tävlingshund 🙂

Serien kommer att kallas “Mot 30 poäng” och varje avsnitt kommer att ha en fördjupning inom en viss del i grundträningen. Jag hoppas att ni ser fram emot det här lika mycket som jag gör! Valpträning är bland det roligaste som finns så det är med skräckblandad förtjusning som jag ska förvalta – och utveckla Räkans alla fina egenskaper 🙂

Publicerad i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Mot 30 poäng – grundträning mot Freestyle och HtM

Positionsarbete, steg ett: ingångar

Vid inlärning av en ny HtM position brukar jag börja med att dela upp träningen i två delar. Del ett: att hunden ska lära sig att söka sig in i positionen, det som kallas för “ingången”. Den andra delen handlar om att lära sig hålla positionen – oavsett riktning eller tempo. Båda delarna behöver varandra och är viktiga för att få precision och flyt genom ett helt htm program!

Det finns många olika sätt för att lära in ingången till en position. Olika metoder kan funka olika bra på olika hundar, och ibland kan en metod fungera bra på en position medans en annan position kräver en annan typ av träning! Här gäller det att testa sig fram, känna av sin hund och lita på magkänslan. Själv kör jag väldigt mycket på just magkänsla, och har provat en del olika metoder för att hitta vad som känns rätt för just oss.

Klossträning/bakdelskontroll: Jag kommer inte gå in så mycket på klossträning just nu (vet att det finns mängder av bra filmer på Youtube bland annat!) mer än att grunden i klossträning bygger på att göra hunden medveten om att den har en rumpa och börja använda denna! Hunden lär sig därmed bakdelskontroll, något som är väldigt bra att ha när man ska jobba med positionsarbete, liksom egentligen all kroppskontroll.
Jag har även använt kloss/pall till att träna in ingången i position 1 (fot) och position 5 (fot på höger sida) genom att belöna när hunden vridit sig så långt runt klossen att den hamnar rätt i position. Jag tyckte dock efter ett tag att hunden visade tendenser till att överrumpa, dvs det var så kul att trampa runt klossen så bakdelen fortsätter in bakom förarens rygg så att positionen blir sned. Däremot gav det så mycket attityd och glädje, så på min hund avgjorde jag att det var värt det! Magkänsla, ni vet 😉
Tajta svängar går också alldeles ypperligt att träna på kloss.

Plattform: Någonting man också kan använda sig av när man tränar positionsarbete är plattforms träning. Det är någonting som jag själv aldrig provat och jag tänker därför inte ge några råd (det vore ju rätt dumt) men kan ändå tipsa om att kolla upp det om det låter som nåt som skulle passa din hund! En fördel som jag fått intryck av vid plattformsträning är att hunden blir väldigt rak i positionen, inget vridande eller rumpande som kan komma vid inlärning via enbart kloss.

Locka: och så kommer vi till den “metod” som jag själv tog till när jag inte orkade klossa mer – att helt enkelt visa in hunden i den position vi vill ha den i. Jag tycker dock att det hjälper om hunden sedan tidigare har en bra bakdels/kroppskontroll.
Fördelen här är att det är lätt att få hunden dit vi vill och det kan enkelt användas på samtliga positioner. En nackdel kan vara att hunden hakar upp sig på handrörelsen som en hjälp, men är man medveten om detta från början brukar det inte vara några problem att jobba bort genom att gradvis göra rörelsen mindre när hunden fått förståelse för positionen.

Målbild och belöningsplacering: Innan man börjar träna en position är det bra om man har en tydlig målbild av hur man vill att den färdiga positionen ska se ut. För detta kan man ta bedömningsanvisningarna till hjälp för att se hur domarna dömer positionerna, de finns på shfk.se.
När man har en tydlig målbild av hur positionen ska se ut/vart man vill ha hunden är det lättare att vara konsekvent i sin belöningsplacering och hunden blir då tryggare i var den ska befinna sig någonstans.
Det är alltid bra att man har en tanke bakom vart och hur man belönar när man tränar, men kanske ännu mer i positionsträning! Exakt var man belönar kan skilja från hund till hund, men en bra grundtanke är  (framför allt i början av inlärningen) att belöna nära kroppen, där hundens huvud ska vara (för det är dit den kommer söka sig när den fått upp belöningsförväntan), och belöna när hunden är rak i kroppen.
Sträck gärna på dig när du belönar – så vänjer sig hunden vid din hållning redan från början (kanske är även denna en del av din målbild?)

Visa hunden med den hand som kommer vara närmast hundens huvud när den kommit in i positionen, i detta fall min vänstra hand för position 6.
För handen som ett U bakåt och sedan inåt – och jobba ordentligt igenom svängen så att den kommer in rakt i positionen. Kommer hunden in snett i positionen kan du behöva ta ut svängen mer, eller se till så att hunden jobbar igenom hela svängen.

Här till vänster kan man se att Astra inte jobbar igenom svängen riktigt med bakdelen och därför kommer in lite snett. Hon kunde dock räta in sig med hjälp av bakdelskontrollen.

Tänk på att sträcka på dig när hunden kommit in i positionen, och belöna nära dig.

Du kan belöna flera gånger i positionen innan du frigör hunden, antingen genom att kasta iväg en godis ihop med ett “varsågod”, eller genom att istället flytta dig själv för att kunna upprepa ingången.

När vi sedan snabbspolar framåt – vi har lagt på en signal på ingången samt jobbat bort våra handhjälper – kan vi på samma sätt upprepa ingången men med olika typer av störningar; händerna i olika positioner, externbelöning osv. Allt för att göra hunden säker på beteendet den ska utföra och trygg i positionen (det är oftast här jag själv slarvar, jag har väldigt bråttom till steg två och vill börja röra mig liiite för tidigt!).

Ingång i position 8:

På den sista bilden ser man att jag vinklar ut Astras huvud lite med hjälp av min belöningsplacering – för att få in hennes rumpa lite mer mot mitt ben. Jag belönar sedan med armen mer rak, närmre min kropp, så att jag får henne helt rak i positionen utan att söka sig utåt med huvudet (så som sista bilden för position 6).

Det är lite knepigare vid de positioner som utförs bakom ryggen, här kan det vara en fördel om man har en spegel att titta i!

Heelwork och positionsträning är så himla roligt och mycket mer varierande än man kanske först tror! Ett heelwork program går ju att variera i det oändliga och dessutom anpassas efter just sin nivå. Jag hoppas att inlägget gett lite inspiration och att ni vill hänga med på fortsättningen! 🙂
/Moa

Publicerad i Heelwork To Music, Okategoriserade, Träning | Kommentarer inaktiverade för Positionsarbete, steg ett: ingångar