Familjära, Humoristiska, Vänliga
Jag heter Anette Wallin och jag är ”sjukpensionär” då jag har en reumatisk sjukdom och fick min diagnos 1987. Den gör att jag har kronisk värk, har en knäprotes, stelopererade handleder och tålederna är bortopererade. Å’ för att krångla till det hela har jag även en ärftlig tarmsjukdom som strulade till det hela med att den ”gav” mig cancer i ändtarmen. Turligt nog fick vi bukt på den och jag har numer en stomi. Utan mina djur vette tusan hur jag skulle ha pallat med allt det här.
Jag lever ett rikligt djurliv i huset som ligger i skogen vid havet och sjöarna på Värmdö. I dagsläget har vi 2 Keeshond, pensionären Kinke 10 år och ”spårtfånen” Galli 6 år, vi har även en ”KeesKisse” Peach 4 år som vi fångade in som vildkattungen när han var ca 8v. Han själv tror att han är en hund. Peach är inklickad och kan många trix. I somras fick vi tillökning i vår flock då vi ärvde Micke, en 15 årig kattfarbror. Det funkar riktigt bra mellan alla grabbarna.
När jag inte håller på med våra egna djur hjälper jag andra med deras hundar. Jag är utbildad instruktör och har kursverksamhet hemma i allt från Hundägarkurser, Rally, Agility, Freestyle m.m
Att ha kurser är en viktig del för mig för att ”må bra” precis som det är att ha mina Grabbar omkring mig!
Vad har du för ras och kan du beskriva den typen kortfattat:
Den rasen vi har är en spets och även en urhund- Keeshond. Keesen är en skällande vakthund som varnar (som ett alarm) och stöter bort ”inkräktare”. Dom kallas även för ”Pråmhundar” dom sågs ofta vakta pråmar i Holland, men man kunde även hitta dom på gårdar där dom fungerade som vakt och hjälpte till med att köra kärror med grönsaker m.m. till marknader.
Keesen är inte så värst intresserad av andra utanför ”familjen”. Har inte så mycket jakt i sig – mer än att stöta bort från ”ägorna”.
De är lättlärda, nyfikna, vänliga, har mycket humor hittar gärna på hyss för att få oss att skratt, hjälpsamma, envisa och kan ha lätt för skall. Pälsen är kanonbra, ullen kan man använda till garn och sticka med- blir jättevarmt och gosigt. Pälsen är både smuts och vattenavstöttande och den är inte alls så jobbig att sköta som man kan tro.
Vad fick dig att välja denna ras?
När jag var nere i en djup ”svacka” (ca 13-14 år sen) hade jag som rehab att gå en promenad varje dag (hade inget djur just då – FRUKTANSVÄRT plågsamt för mig!). När jag var ute på min dagliga runda, stöter jag på det mest ljuvliga man kan stöta på- en 6 månaders valp som var som en pälsboll som studsa hejvillt omkring jag blev blixtförälskad. Dom som var ute med valpen var dagmatte& Husse och dom visste inte vad rasen hette mer än Keso/ost något.
Jag tvingade sedan min tonåriga son att sitta inne i två dagar vid datorn och leta reda på rasen. Till slut hittade han valpens ras… KEESHOND. Jag läste allt om rasen och insåg att det här var rasen som skulle passa mig och min familj perfekt. Jag lyckades tjata till mig att FAMILJEN behövde ett djur. Fick kontakt med en uppfödare som vi skulle hälsa på. Det var bara jag som träffat den underbara ljuvliga lilla 6 månaders Keesen Bamse.
För att göra en lång historia kort. Uppfödaren hade kvar en 5 månaders kees och det slutade med att Vagabond flyttade med oss hem, det var i februari år 2004.
Som sagt var Keeshond är vår själsras <3
Det märkliga är att jag aldrig mer stötte på keesvalpen Bamse fast vi båda bode i Vallentuna!
Hur kommer det sig att du började att träna/tävla i freestyle och htm?
Vagabond och jag fick en Freestylekurs hos Carina Persson våren 2007 av min svägerska i present
Det var en helt galen rolig kurs, men vi tävlade aldrig utan det vi höll på med var Agility, lydnad och rally.
Det var först med Kinke (kees nr 2) som jag började med Freestyle (hos Sofia Angleby) och tror vi tävlade något redan 2012. Den som fick oss att falla för Heelwork var Janna Nordin som hade en ”prova på”. Det var precis som att Kinke och jag blev ”frälsta”. Kinke har ALLTID varit så himla duktig på HtM tyvärr är han ingen tävlingshund. Men jag lovar han kan dansa vals, foxtrot i alla HtM pos i takt med musiken tillsammans med mig <3
Galli kom in i vårat liv år 2011 med dunder och brak, min tvillingsjäl. Från valpåldern satsade vi på Agility. Den första kursen som kan fick gå var ”Cirkushund steg 2” hos Sofia Angleby, då var han ca 14 veckor. Vårt syfte med att gå denna kurs var för att lära honom att ”arbeta med mig” kring andra hundar. Han hade självklart fått arbeta med konster innan men aldrig något som tävlingslydnad eller rallylydnad, han kunde knappt gå i koppel då! Trots detta fick jag för mig att träna Heelwork to music, år 2015 började vi att träna detta, jag och Galli. Med syftet att han skulle bli smidigare och bli tajtare i rörelserna samt att LYSSNA på mig (Under denna tid tävlade vi i klass 2-Large i Agility och hoppklass).
Jag blev helt chockad över hur taktfast han var, han trampade runt i takt till musiken. Detta gjorde så att jag fick ett ryck och anmälde oss till en tävling i Hanningehallen i Heelwork to music. Vi hade tre positioner 1,5 och 9. Jag slängde ihop ett program några dagar innan tävlingen och jag hade absolut inga förväntningar på oss, mer än att som alltid, bara ha jäkligt kul.
Snacka om chock när vi VANN i vår debut. Vi fick massa lovord, goda råd och tips av domarna. Båda två ”Tvingade” mig & Galli att fortsätta med Heelwork, Vilket jag är ENORMT tacksam över att dom gjorde – TACK Tjejer <3
Vad är det som utmärker sig med din ras i freestylearbetet?
Jag vet inte riktigt vad som utmärker sig med Keesen i Freestylevärlden mer än att vi är väldigt få.
Vet att det tävlade en äldre Kees i HtM som inte var någon av mina Grabbar.
För keesen är en perfekt hund för freestylevärlden 😉
Vilka fördelar har din ras?
Förutom att dom är charmiga, vänliga och helt ljuvliga? 😉
De är lättlärda, nyfikna, påhittiga, är otroligt smidiga, hänger med på det vi hittar på samt så är de inte så värst intresserad andra människor.
Jag säger till ALLA jag möter med hundar att Freestyle och HTM är det roligaste man kan träna med sin hund. Det finns inga måsten, inget blir fel så länge inget är farligt för hunden. Kolla vad din hund gillar att göra och ta det därifrån. Börja enkelt och krångla inte till det! Gå gärna en kurs hos en rolig påhittig instruktör.
På vilket sätt utformar du programmet och väljer tricks efter din hundtyp?
Jag tänker så här …. Galli och jag har ett ”skafferi” som innehåller Trix och HtM-positioner.
Vi har en hylla för sånt vi kan, sånt vi håller på att lära oss och en hylla för övergångar. Sen har vi ”favvohyllan” med det som vi just nu älskar att pyssla med.
Vi plockar från ”skafferiet” utifrån vad som passar vår musik. Galli är som kvisksilver och vår musik är inga smäktande ballader precis.
Jag tycker att det är viktigt att det finns en harmoni i programmet där positionerna/trixen är anpassade efter hunden, musiken anpassad efter hundens naturliga rörelseschema (och att föraren också funkar med musiken), hund och förare har ROLIGT ihop. Själv föredrar jag instrumental musik eller musik där det händer mycket så man glömmer bort texten.
Hur motiverar du din hund till träning?
OJ… jaaaaa… nu har ju jag sån jäkla lycka och tur att mina hundar Älskar att träna med mig precis lika mycket som jag Älskar att träna tillsammans med dem. Vi latjar jättemycket och leker fram trix, positioner. Vi har ett belöningssystem som vi leker med. Vi ”leker” HtM och Freestyle inne, i skogen, på torg, inne i Granngården, parkeringshuset, hundhallar och på tävlingsplan.
Vad inspireras du av?
Mina Grabbar, Musiken (när musiken är rätt får jag bilder på mig & Galli) och våran kära tränare Pernilla Pöykiöniemi (som hjälper mig att utbilda Galli ) Och alla härliga dommarkommentarer som vi fått och får, och checka glada tillrop från våra Freestylekompisar
Har du någon ”fun fact” om dina hundar?
Galli är musikalisk och lär sig musiken utantill, han gör det mesta i takt. Han kan bli skitsur på mig om jag hamnar i otakt och kan ”nafsa” till mig i benet.
Medans vi fortfarande tävlade i Agility fick han ofta för sig att Showa innan start. När domarens visselsignal löd kunde han få för sig att hitta på något. Hans startposition var att gå in i mellan
(position 9) och jag lämnade honom . Då kunde han ta sats och hoppa rakt upp på min rygg om jag stod böjd över honom. Väl uppe på min rygg dansade han runt några varv till våra medtävlandes, tävlingsfunktionärer och Domarens stora glädje och han njöt av uppmärksamheten och applåderna!
Hörde av en hoppkompis att de saknar Galli.
Just det hans artitsnamn i Agilityvärlden är ”Speedtroll”