Att vara ”funkis” på freestyletävling

Alla tävlingar behöver funktionärer, här kommer en liten beskrivning om vad det kan innebära att vara funkis på freestyletävling.

Tävlingsledare

Att vara tävlingsledare på en tävling innebär att du ansvarar för att allt går rätt till. För att bli tävlingsledare måste man gå en kurs hos SHFK vilket man enkelt kan göra hemifrån via datorn. Man får under utbildningen lära sig allt man behöver veta och får tillgång till dokument samt praktisk övning i hur tävlingssystemet fungerar. När man är tävlingsledare håller man koll på tävlingsplatsen och ansvarar för eventuella rapporteringar om incidenter inträffar. Man tar också emot protester och hjälper till att fylla i blanketter.

Som tävlingsledare registrerar man ofta resultaten i hundaktiv. Detta kan man göra via sin egen inloggning om man fått behörighet från arrangören och man kan ha två behörigheter. Administratören kan göra allt, ändra i startlistor och godkänna resultat medan en sekreterare endast kan registrera resultat. Vill man som arrangör kontrollera alla resultat i efterhand innan man godkänner resultaten kan det vara bra att ge sina tävlingsledare behörighet som sekreterare.

Tävlingsledaren behöver ibland hjälp att hämta protokoll under pågående klass beroende på hur tävlingen ser ut.

DJ

Tävlingens DJ är den som hanterar och spelar de tävlandes musik. Är man helt ny som DJ kan det vara mycket att hålla koll på. Det är bra om man är på plats i god tid så man hinner lära sig anläggningen, göra soundcheck och se till så musiken ligger i ordning samt att all musik är på plats. Ibland har de tävlande skickat in musiken via mail på förhand eller så lämnar man in musiken på cd skiva eller usb på tävlingsplatsen beroende på vad arrangören angett i PM.

Några saker som kan vara bra att veta:

  • Den tävlande gör ofta ett tydligt starttecken som att vifta med en hand när denne vill att du startar musiken.
  • Om den tävlande gör tecken att den bryter så fortsätt att spela! Den tävlande har rätt att gå av och belöna och sedan gå in igen så länge dennes musik är igång.
  • Den tävlande kan antingen gå in och göra en startpose och vifta eller göra en så kallad flygande start då den går in och ger tecken under rörelse.

Inropare

En inropare håller ordning i starten. Den ser till så nästa tävlande är redo och att rätt hund är på uppvärmingsytan. Det kan också vara så att man här får hjälpa till att hålla hund när föraren ställer ut rekvisita samt att flytta koppel och belöningar från starten till utgången. Många arrangörer har en whiteboardtavla eller ett blädderblock där man kryssar över de ekipage som tävlat så att de tävlande lätt kan hålla koll på när det är deras tur.

Inroparen är extra viktig vid saxade klasser.

Prisutdelning

Det är alltid uppskattat om prisutdelningen är välplanerad och fin. Det delas ut rosetter och priser och i många fall vill man ha kort på prispallarna. Prisrosetter delas vanligen ut till 1:a, 2:a och 3:e pris. Diplom och uppflytt delas ibland ut till de som fått uppflyttningspoäng i klass 1 och 2, arrangören kan också välja att sälja dessa rosetter till de som vill ha. Det finns dock inget krav att arrangören skall ha dessa rosetter.

Certrosetter delas ut till de i klass 3 som fått certpoäng men ännu inte är champion. Championatrosetter delas ut till ekipage som tagit championat. Cert- och championatrosetter är obligatoriskt att dela ut om hunden ännu inte är champion. Om hunden inte kan erhålla championat tilldelas den istället klass III diplom. Diplom och championat titlar ansöker man om hos SKK.

Allt-i-allo

Utöver ovanstående funktionärsarbeten så uppskattar arrangörerna om man som tävlande kan hoppa in som allt-i-allo, alltså vara behjälplig med lite alltmöjligt, hämta protokoll, serva domarna med fika, plocka ut rekvisita och annat smått som kan behöva fixas.

Freestyle är fantastiskt och sammanhållningen och kamratskapen på tävling är underbar! Det är arrangörerna, funktionärerna och de tävlande som gör sporten till vad den är!

Vid tangenterna / My J

Ett svar på ”Att vara ”funkis” på freestyletävling”

Kommentarer inaktiverade.