Fem snabba frågor till ….. Anna och Flynn

Det här är inlägg nummer fyra i en serie av inlägg där våra härliga svenska ekipage får chansen att presentera sig lite närmre. Här kan ni läsa om Anna som tävlar heelwork med sina bordercollies Flynn och Fisken.

När och hur upptäckte du freestyle/heelwork?
Freestyle hade jag ju sett på Stockholms Hundmässa någon gång, men heelwork hade jag aldrig sett. 2011 fick jag, av en ren slump, på nätet syn på en tävling i Stockholm där anmälningstiden hade inte gått ut. Jag tänkte då att på fyra veckor ska man väl hinna fatta vad man ska göra, ringde och övertalade min kompis Ann-Sofie (samma Ann-Sofie som numera är domare i sporten!) att vi båda bara skulle åka EN GÅNG OCH TESTA. ”Det är ju bara på skoj, det är ju ingen SM-satsning precis!” Det uttalandet har jag fått äta upp många gånger 😉 Fast det dröjde faktiskt till 2014 innan jag tävlade igen så det är från det året som jag räknar som att jag började med sporten på riktigt.

När tävlade du första gången?
På den tävlingen, som bara skulle vara en rolig engångsgrej, startade jag både Fonzie och Flynn i heelwork klass 1, bägge fick uppflytt minns jag. Freestyle, däremot, dröjde ända till 2017 innan jag tävlade i, då först med Flynn och sedan även med Zin.

Vilken hund/vilka hundar tävlar du med idag och i vilken/vilka grenar?
Jag tävlar med Flynn i heelwork (vi har tävlat i sju andra sporter också) och så har jag lille Fisken som precis debuterat i heelwork. Flynn har även ett championat i freestyle men efter det har vi inte tävlat vidare i den grenen. Fisken tror jag kanske får köra freestyle också så småningom, vi får se vad som känns lockande.

Vad gör din hund till en stjärna?
Flynn har allt tycker jag! Arbetsvilja, utstrålning, power, fokus, en vilja att showa och att ge det där lilla extra. I mina ögon är han magisk! Sen har vi en extremt tight relation och stöttar varandra både på tävlingsbanan och i vardagen. Jag vågar inte tänka på den dagen jag inte längre har Flynn för han är verkligen en del av mig själv på gott och ont.

Lille Fisken hoppas jag ska hitta sin inre tiger så småningom, och blomma ut. Än så länge är han en mycket snäll men mycket känslig liten kille men jag försöker backa upp honom så gott jag kan. När han är trygg och glad är han jätteduktig.

Beskriv ditt bästa freestyle/heelworkminne
Oj, jättesvårt! Det var ju galet häftigt att vinna EM men otroligt knäppt och overkligt att missa prisutdelningen och få veta att man blivit europamästare när man sitter på flygplatsen! Att tävla VM i Moskva var också verkligen speciellt. Sedan sitter ju oftast senaste tävlingen färskast i minne och att vinna NM-18 var mäktigt, jag ville det så förbannat mycket och det höll hela vägen! Tycker nog det är vår bästa tävling hittills. Men det känslomässigt starkaste minnet är kanske ändå Flynns debut i klass 2 (2014), för det var den första tävlingen i någon sport över huvud taget som vi kunde vara med på efter att han varit skadad, utdömd och varit snubblande nära att inte klara sig. Att då efter all oro, sorg och rehab komma igen och få gå ut på en tävlingsplan ihop med min bästa vän, det är svårslaget.

/ Anna