Första tävlingen med ny ras!


Hej igen! Här kommer ytterligare ett inlägg om mig och Alma, i träning och på tävling.

Det har varit en utmaning för mig att byta ras, för Alma och Safira är som natt och dag. Jag får ha lite mer tålamod med Alma och jobba hårdare för att få hennes fokus på mig.

När vi tävlade första gången i Storfors i freestyle klass 1 hade vi två starter. På den första starten hade jag samma uppvärmning och ingång på plan som jag haft till mig och Safira. Jag tappade Alma redan vid planingången och hon blev så övertaggad på första starten att hon tog ett glädjevarv runt planen. Jag lyckades dock stanna henne på avstånd och göra ett avståndstrick.  Jag blev jätteglad att hon fick visa upp något i alla fall. Andra starten kände jag mig osäker om jag skulle starta men tack vare alla fina människor på tävlingen och min familj som stöttade mig så kunde jag starta. Vi genomförde den sista delen av vårt freestyleprogram, första halvan var Almas fokus någon helt annanstans. Men jag var så nöjd med den del som fungerade. Jag ändrade även vår ingång och det funkade bättre för oss. Man kan minst sagt påstå att jag lärde mig att Alma var helt olik Safira att tävla tillsammans med.

Efter tävlingen i Storfors insåg jag att Alma och jag måste jobba på att få bättre fokus. I december 2018 gick vi en onlinekurs i ”Fullt fokus” där övningarna har hjälpt mig och Alma otroligt mycket. Vi har efter kursen fått bättre fokus, tränat på en bättre ingång på plan och vi har nu en lugn uppvärmning. Vi har verkligen kämpat med detta och det har gett fina resultat på träningarna här hemma.

Jag och Alma tränar även i olika miljöer som i olika hundhallar och i olika miljöer utomhus. Det är väldigt nyttig träning för både mig och Alma.

Nu till helgen den 9-10/2 är det tävlingar i Göteborg och jag hoppas att det går bättre den här gången. Det ska bli jättespännande. Man vet ju aldrig vad som händer när man tävlar. Jag lyssnar mycket på olika poddar om mental träning och det hjälpte mig när jag var i Storfors på så vis att jag inte gav upp när jag tappade Almas fokus. Jag lider nämligen av svår nervositet innan start. Men inför helgens starter ska jag försöka hitta min och Almas bubbla. Jag vill att vi ska ha roligt tillsammans. Skulle Alma ta ett glädje varv runt planen så gör det inget, det kommer fler tävlingar och vi ger inte upp!

Hoppas vi syns i Göteborg till helgen!

Vid tangenterna / Emelie Fogelkvist