Freestyle med en äldre hund

Här kommer lite tankar jag har när jag tränar och tävlar med min tik Edit.

Edit är en Flatcoated retriever på 9,5 år. Hon är väl en typisk retriever, tycker livet är ett party varenda sekund, alla människor är fantastiska och livet går ut på att vifta på svansen så fort och hårt man bara kan! Men i och med hennes ålder har jag märkt skillnad på orken och försöker alltid ha detta i åtanke när vi tränar och tävlar. 

(Jag tror att freestyle är en jättebra aktivering för alla hundar, gammal som ung! Du tränar mycket kroppskontroll och små muskler i kroppen. Det kan väl inte vara dåligt!? :D)

Valet av tricks:

I valet av tricks för Edit försöker jag jag vara ännu mer lyhörd kring vad hon tycker är riktigt riktigt roligt och de hon tar i för att utföra. Här väljer jag tricks som hon själv har stor motivation till att utföra. Sedan har jag uteslutit hopp och balanstricks då jag anser att hennes kropp inte klarar av det på samma sätt nu som förr.

  • Vad VILL din äldre hund göra?
  • Anser DU att din hund klarar av det?
  • Gå på magkänsla, känns detta okej eller blir det för ansträngande?

 

Hur väl känner du din hund? Jag upplever att Edit är mycket tröttare nu för tiden och behöver längre pauser mellan träningstillfällen. Särskilt inför tävling som tar mycket på krafterna. Detta har jag i åtanke ifall vi ska iväg och tävla. Sist vi tävlade i Linköping så hade Edit inte gjort något med Freestyle på en vecka, endast promenader och vila. Detta tycker jag gör skillnad på min hund. Det är viktigt för henne att få vila upp sig.

Likaså hur jag väljer att tävla med henne, jag har efter att ha provat dubbla starter i freestyle ett antal gånger bestämt mig för att hon får endast starta en gång. På grund av att den andra starten blir ansträngande och det ger henne inte en lika god chans att hänga med och “lyckas”. Hon är en toppentjej som älskar att träna freestyle och vill vara med på det mesta, dock så märker jag att hon är inte den 4 åriga tjej utan är snart 10 år.

Från tävlingen i Linköping:

 

Tricks som Edit tycker jättemycket om:

Om- Backar runt mig

Fil- Backar runt mig åt motsatta håll

Egentligen, allting som handlar om att backa.

Apportera – retriever

Följa

Dolly- springa runt föremål

Snurra

Spinn

Lyfta tassar

Och flera andra tricks!

Som i all annan aktivitet med hundar eller vi människor så tror jag att man ska arbeta med att värma upp hunden med även varva ner hunden. Massage är också något som jag tror gynnar en äldre hund och att du lär dig känna din hunds kropp. När den är avslappnad eller spänd osv.

Alla hundar har olika förutsättningar, vissa är piggare än andra, men glöm inte att en gammal hund KAN lära sig att sitta! Så om du har en gammal goding där hemma, våga ut och pröva era vingar! Vi har massor av fina exempel på äldre hundar som briljerar!

Vi har fler exempel på äldre hundar som representerar Sverige i landslaget, bland annat

det fina ekipaget Karin och Tikka

Självklart, Sandra och Thyra