Freestyle med en ovanlig ras!

Hej! Vi på freestylebloggen har startat med en ny serie, freestyle med en ovanlig ras (de vanliga kommer även att vara med) men just nu vill vi upplyfta våra fina ekipage i freestylevärlden som inkluderar raser som kanske inte är de mest vanliga! Freestylesporten är fantastiskt på sådant vis, att vi har en sådan spridning! Alla är varmt välkomna!

Vårt första ekipage som vi med gäldje visar här på bloggen är Sara med hennes två shibor!

Sara och sina shibor!

Jag heter Sara Guldbacke Lund och jag är 30 år och bor i Uppsala. Min lilla flock består av shiborna Kumo 7 år, Yume 4 år och så en 1-årig pumi som heter Katla. Förutom freestyle så pysslar vi bland annat med lydnad, rally, viltspår och lite utställning.

Shiban är en japansk spetshund som ursprungligen avlades och användes för att jaga småvilt. Det är en så kallad urhund vilket innebär att den har många ursprungliga beteenden kvar från vargen. De har stor integritet och påminner i många fall mer om en katt i beteendet än en hund. De är gärna med på diverse upptåg och äventyr, men kanske inte nödvändigtvis behöver vara ”the center of attention” utan kanske nöjer med sig att betrakta (gärna dömande) på avstånd.

Vad fick dig att välja denna ras?

Jag ville ha en tålig hund i lagom storlek som kunde hänga med på det mesta och som inte nödtvunget måste hälsa på allt och alla. Jag förälskade mig i shibans sätt att vara och betrakta världen, de har en sådan otrolig stark självkänsla och är bara så himla självklara i sitt sätt. Jag tjusades nog lite av att ha en lite annorlunda ras vars största uppgift i livet inte är att vara en till lags. En utmaning!

Jag hade inte en tanke på att varken träna eller tävla någonting när jag hämtade hem Kumo, som är min allra första hund. Men det visade sig att han var en smart liten rackare och älskade att lära sig nya saker. Att träna tricks blev ett sätt för oss att bonda och träna samarbete. Att vi så småningom tog oss ut på tävling var för att jag blev inspirerade av ett annat shibaekipage som höll på lite med freestyle. Hade aldrig trott att jag skulle bli så fast, och när jag tänker på våra prestationer på tävling i början så fattar jag inte att jag inte bara la av, men jag var så jäkla envis och ville så gärna visa hur duktig min hund var. När shiba nummer två flyttade in så visste jag att jag ville satsa mer fokuserat på att få henne till en tävlingshund redan från början, och med henne kom framgångarna lite snabbare.

Jag fick lära mig fort att det inte alltid blir som en tänker sig med en shiba. Det där tricket som aldrig brukar krångla blir helt plötsligt skittråkigt eller så är det bara så mycket roligare att göra något annat än det jag tänkt. Så det gäller att vara öppen för improvisation, och att ha en del humor underlättar.

Vilka fördelar har din ras?

Skulle säga att de på många sätt har en ultimat fysik för freestyle. De är otroligt smidiga och kan springa fort och hoppa högt men är samtidigt tillräckligt små för att kunna göra många gulliga trick som att hoppa upp på ens rygg etc. Så det finns alla möjligheter att kunna skapa ett varierat innehåll i sitt program. Tycker också att det finns en känsla för symmetrisk ordentlighet hos rasen vilket gör att precisionen i utförandet i rörelserna (om en nu lyckas få dem att utföra dem 😉 ) ser väldigt snyggt ut. Sen är de otroligt lättlärda rent tekniskt.

Vad skulle du säga till dem med en annorlunda ras om de var sugna på att träna freestyle/htm?

Tveka inte en sekund! Det finns ingen annan hundsport som på samma unika sätt låter dig ta var på just din hunds unika egenskaper och möjligheterna att kunna anpassa gör att alla kan vara med på sina villkor och efter sina förutsättningar. Sen upplever jag freestylevärlden som väldigt öppen och fördomsfri när det kommer till udda raser. En känner sig välkommen.

På vilket sätt utformar du programmet och väljer tricks efter din hundtyp? – har du några tips?

Det finns mycket att ta hänsyn till när jag ska göra ett nytt program. Jag utgår från min hund och försöker anpassa tempo och kedjor så att det ska uppfattas som intressant och lagom svårt för hunden. Mina shibor jobbar som bäst om varje trick eller position inte upprepas för länge i en sekvens/kedja. De blir trötta eller uttråkade snabbt av att göra samma sak för länge och det kan jag tycka är lite typiskt för den här typen av hund.  Och sen gäller det att kedja ihop trick som upplevs som lättare eller svårare så att hunden kan hålla en lämplig koncentrationsnivå genom programmet. Känns det för svårt eller tråkigt så börjar de slarva.

Hur motiverar du din hund till träning?

För mig är det oftast en fin gräns mellan att våga utmana men inte pressa hunden. Jag har blivit så dresserad av mina hundar att jag lätt hamnar i en slags slentrian, där jag tränar ”samma gamla vanliga” och belönar ”samma gamla vanliga” och gör en så, så kommer det aldrig att bli bättre. Men det gäller att faktiskt kunna locka fram ett äkta engagemang ifrån hunden och det gör jag bäst i att känna samma engagemang själv. Sen är det ett måste att lägga ned tid på belöningsutveckling med jämna mellanrum för att hela tiden påminna om att belöningarna är värda att anstränga sig för.

Det är här mina två shibor skiljer sig åt mest. Kumo är mycket mer svårmotiverad än Yume och han är väldigt känslig för mina sinnesstämningar. Jag måste vara 100% i mitt engagemang om jag ska träna honom och det är inte alltid den energin finns. Yume är väldigt annorlunda och uppfattar träning och samarbete som mer självbelönande och hon är också mer noggrant grundtränad i belöningar som gör att jag inte behöver konstruera fram värde i hennes belöningar på samma sätt.

Vad inspireras du av?

Freestyle är ju så roligt för du kan verkligen hämta inspiration från så mycket! Jag har alltid haft en väldigt blandad musiksmak, allt ifrån musikal och opera till glamrock och punk och att jag började med freestyle har nog breddat den än mer och ändrat på sättet jag lyssnar på musik. Att hitta något udda när jag loppisshoppar som får mig att spinna vidare på tema och musik till program har också hänt. Eller att jag ser andra ekipage och tänker att det där tricket vill jag också pröva att lära in.

Avslutningsvis kan ni få se dessa fina hundar i arbetet med duktiga Sara!

Kumo freestyle klass 1 :

Yume freestyle klass 1 :

Yume freestyle klass 3:

Tack Sara för att vi fick ta del av dig och dina hundar! <3

Har du eller känner du någon som kör htm/freestyle med en mer ovanlig ras? Hör av er! 😀

 

/Märta