Freestyle med en ovanlig ras! – Bostonterrier

Nu är det dags för nästa ras att inträda bloggens serie! Nämligen Bostonterrier! Vi har fått äran att intervjua Karin och hennes fina bostonterriers!

Jag heter Karin Schylberg och jobbar till vardags som förskollärare men ägnar det mesta av min fritid åt mina tre bostonterrier Gina, Luna och Tarzan. Gina är min första hund och kom till oss genom en lycklig slump från en kennel i Italien. Genom henne har jag lärt mig massor om hundar på så många sätt. Vi har haft tre valpkullar, tränat tävlingslydnad, agility, viltspår, men först och främst vår absoluta favoritgren freestyle och heelwork! Gina fyller 11 år till våren och är en absolut toppenhund av sin ras. Hon har i stort sett alltid varit frisk och hel, vilket jag känner stor tacksamhet inför. Hennes förstfödda tik är vår Luna som snart fyller 9 år. Hon har varit en duktig tävlingslydnadshund upp till nuvarande klass 2, men nu satsar vi främst på Htm där hon hittills har ett Cert i klass 3. Tarzan är från Ginas sista kull och är fem år. Han tävlar mest agility men har en uppflytt i freestyle och i år även tävlat klass 1 i heelwork där han i somras fick diplom Htm1.

Foto: Malin Sydne

Bostonterriern är ursprungligen en korsning mellan en terrier och bulldog, men är sedan början av nittonhundratalet en egen ras och faktiskt USAs nationalras! Långt, långt tillbaka i historien har den kamphundsbakgrund, men då den var en  trevlig ras som sällskap så blev den alltmer vanlig som gårdshund och höll råttor borta på landet eller bara som en social och trevlig sällskapshund. Numer är bostonterriern främst en sällskapshund och har mest setts i utställningssammanhang, men den har senare år roligt nog blivit allt vanligare i olika aktiviteter.

Vi hade som sagt aldrig haft hund innan, men gillade det vi hörde och läste om rasen: att de sades vara lättlärda, livliga och glada, samt att de har en speciell karaktär, är väldigt lekfulla och även lite egensinniga men med en stor utstrålning. Det föll oss i smaken.

Jag hade inte några som helst tankar på att träna eller tävla när vi skaffade Gina, men av en slump så hamnade jag på unghundskurs med Frida Binette och Emma Willblad. De hade trix med i kursen och pratade en del om att träna och ha mål. Jag gick fler kurser men hade inga tävlingsambitioner direkt utan tyckte bara att det var skoj att känna att vi växte ihop mer och mer. Efter ett tag kände att jag ändå att jag ville pröva på att tävla och valde att göra en tävlingsdebut så långt hemifrån jag kunde. Första starten gick inte så bra men skoj var det ändå.

Jag var länge osäker på hur långt man kunde komma med en bostonterrier, då vi har varit lite av pionjärer inom rasen vad det gäller att tävla i freestyle. Från debuten  2011 fick jag och Gina äntligen vårt och rasens första championat 2016 efter massor av träning, en del svett och tårar men mest  glädje och skoj!

Foto: Malin Sydne

Bostonterriern är en glad och livlig ras med mycket energi. Den är lättlärd och fattar saker snabbt, men har en hel del egna idéer om hur man sen jobbar vidare. Man får lägga mycket energi på stadga och uthållighet. Antalet repetitioner man får lägga för att få en förståelse som sitter ordentligt, är stort jämfört med en brukshund tror jag. Man behöver ha humor när man tränar en Boston men de bjuder på många skratt! Efter att ha tränat tre bostonterriers så kan jag också konstatera att varje individ kan vara väldigt olika. Gina är glad och lite flamsig, Luna är mer av en seriös arbetsmaskin och Tarzan är mer lik Gina men också lite som tjuren Ferdinand och en tänkande hund.

Till fördel i freestyle

Det är en fördel att de är små och lätta vilket gör vissa trick enklare. En boston kan t.ex. lätt hoppa på många olika sätt. De är smidiga och kvicka och roliga att jobba med. Man blir glad av att leva med en bostonterrier!

Vad skulle du säga till dem med en annorlunda ras om de var sugna på att träna freestyle/htm?

Var inte rädd för att pröva! Våga tro att just din hund kan! Ge inte upp om det inte fungerar direkt, det tar längre tid med en hund av en ovanlig ras. Var noga med kriterier, jag är vis av erfarenhet på det området. 😉  Ibland tror jag att många faktiskt inte tror nog mycket på sin egen ras just för att det inte finns några förebilder och om man inte är van att träna hund så ger man upp lättare. Men även med en “vanligare ras” så krävs det ju mängder av träning för att det ska bli bra.

Foto: Malin Sydne

Utforma program och val av tricks:

Oavsett ras så är det viktigt att tänka på vad din hund gillar att göra och utgå från det. Då kommer det att vara lättare att få till ett flyt och det blir självbelönande att jobba för hunden. Jag har ofta med någon typ av rekvisita för att jag tycker att det är lättare mina hundar att hänga upp programmet kring någonting som de känner igen. Med en liten hund är det viktigt att tänka på att man väljer moment och tricks där man visar upp hunden lite. Både att man inte skymmer hunden med sin kropp i programmet, men också att man jobbar konkret på olika nivåer- att man kan ha tricks där hunden hoppar upp på saker och att man som förare går ned på den lilla hundens nivå.

Foto: Malin Sydne

Hur motiverar du din hund till träning?

Jag har jobbat väldigt med att motivera mina hundar på massor av olika sätt. Fina Gina var först en ganska nonchalant men tack och lov lättbelönad dam. Vi leker väldigt mycket och försöker att se all träning lekfull och lustfylld som vi bygger på mer och mer.

Jag försöker också se till att de får jobba mycket med att tänka själva och att ha många kortare intensiva träningspass, speciellt i början av inlärning. När vi kommit en bit blir träningen annorlunda och det är en balansgång mellan att ställa krav på att klara av/orka lite till, men det behöver hela tiden fortsätta att vara lustfyllt. Det där med precision har inte varit min eller Ginas starkaste sida och vi jobbar en hel del på att hon ska lyssna på mig och inte fatta fullt så många beslut själv som hon helst skulle vilja. Dels är hon ju av en ras med ett ursprung av självständighet, dels har jag som hundförare inte fulländade kunskaper av att sätta kriterier vid inlärningen, men vi jobbar på det!

Med Luna har träningens fokus legat på helt andra saker. Hon gillar inte alls andra hundar och är störningskänslig, så jag får lägga massor av tid på vardag och grundträning. Däremot älskar hon att nöta ren momentträning mer än de andra två.

Foto: Malin Sydne

Vad inspireras du av? 

Å jag inspireras av många och söker ny inspiration hela tiden. Jag har gått mängder av kurser med olika instruktörer och det ger olika input. Att träna andra hundsporter är också bra för att se sin hund på nya sätt. Tävlingslydnaden har fått mig att inse vikten av att vara mer exakt och inse tjusningen med pill i momentinlärning. Agility peppar till fart och fläkt. Det finns massor av duktiga freestyleförare och hundar världen över och det är lätt att hitta freestylefilmer på nätet. Frida Binette var en av de första jag följde i Sverige och Richard Curtis från utlandet för att nämna några. Sen kollar jag alltid förstås lite extra på de som lyckas med hundar av mindre storlek eftersom man behöver tänka lite annorlunda. När jag gör program inspireras jag av musik jag gillar och blir glad av och jag tycker att det är superskoj att spåna på vilken rekvisita vi kan behöva och göra olika trix med.

Här kan ni se filmer och inspireras av Karin och hennes Boston terriers!

 

 

Tusen tack Karin för att du har delat med dig av dina tankar och berättelse kring dina fina hundar samt deras ras! <3

Ett svar på ”Freestyle med en ovanlig ras! – Bostonterrier”

Kommentarer inaktiverade.