Positionsarbete, steg ett: ingångar

Vid inlärning av en ny HtM position brukar jag börja med att dela upp träningen i två delar. Del ett: att hunden ska lära sig att söka sig in i positionen, det som kallas för ”ingången”. Den andra delen handlar om att lära sig hålla positionen – oavsett riktning eller tempo. Båda delarna behöver varandra och är viktiga för att få precision och flyt genom ett helt htm program!

Det finns många olika sätt för att lära in ingången till en position. Olika metoder kan funka olika bra på olika hundar, och ibland kan en metod fungera bra på en position medans en annan position kräver en annan typ av träning! Här gäller det att testa sig fram, känna av sin hund och lita på magkänslan. Själv kör jag väldigt mycket på just magkänsla, och har provat en del olika metoder för att hitta vad som känns rätt för just oss.

Klossträning/bakdelskontroll: Jag kommer inte gå in så mycket på klossträning just nu (vet att det finns mängder av bra filmer på Youtube bland annat!) mer än att grunden i klossträning bygger på att göra hunden medveten om att den har en rumpa och börja använda denna! Hunden lär sig därmed bakdelskontroll, något som är väldigt bra att ha när man ska jobba med positionsarbete, liksom egentligen all kroppskontroll.
Jag har även använt kloss/pall till att träna in ingången i position 1 (fot) och position 5 (fot på höger sida) genom att belöna när hunden vridit sig så långt runt klossen att den hamnar rätt i position. Jag tyckte dock efter ett tag att hunden visade tendenser till att överrumpa, dvs det var så kul att trampa runt klossen så bakdelen fortsätter in bakom förarens rygg så att positionen blir sned. Däremot gav det så mycket attityd och glädje, så på min hund avgjorde jag att det var värt det! Magkänsla, ni vet 😉
Tajta svängar går också alldeles ypperligt att träna på kloss.

Plattform: Någonting man också kan använda sig av när man tränar positionsarbete är plattforms träning. Det är någonting som jag själv aldrig provat och jag tänker därför inte ge några råd (det vore ju rätt dumt) men kan ändå tipsa om att kolla upp det om det låter som nåt som skulle passa din hund! En fördel som jag fått intryck av vid plattformsträning är att hunden blir väldigt rak i positionen, inget vridande eller rumpande som kan komma vid inlärning via enbart kloss.

Locka: och så kommer vi till den ”metod” som jag själv tog till när jag inte orkade klossa mer – att helt enkelt visa in hunden i den position vi vill ha den i. Jag tycker dock att det hjälper om hunden sedan tidigare har en bra bakdels/kroppskontroll.
Fördelen här är att det är lätt att få hunden dit vi vill och det kan enkelt användas på samtliga positioner. En nackdel kan vara att hunden hakar upp sig på handrörelsen som en hjälp, men är man medveten om detta från början brukar det inte vara några problem att jobba bort genom att gradvis göra rörelsen mindre när hunden fått förståelse för positionen.

Målbild och belöningsplacering: Innan man börjar träna en position är det bra om man har en tydlig målbild av hur man vill att den färdiga positionen ska se ut. För detta kan man ta bedömningsanvisningarna till hjälp för att se hur domarna dömer positionerna, de finns på shfk.se.
När man har en tydlig målbild av hur positionen ska se ut/vart man vill ha hunden är det lättare att vara konsekvent i sin belöningsplacering och hunden blir då tryggare i var den ska befinna sig någonstans.
Det är alltid bra att man har en tanke bakom vart och hur man belönar när man tränar, men kanske ännu mer i positionsträning! Exakt var man belönar kan skilja från hund till hund, men en bra grundtanke är  (framför allt i början av inlärningen) att belöna nära kroppen, där hundens huvud ska vara (för det är dit den kommer söka sig när den fått upp belöningsförväntan), och belöna när hunden är rak i kroppen.
Sträck gärna på dig när du belönar – så vänjer sig hunden vid din hållning redan från början (kanske är även denna en del av din målbild?)

Visa hunden med den hand som kommer vara närmast hundens huvud när den kommit in i positionen, i detta fall min vänstra hand för position 6.
För handen som ett U bakåt och sedan inåt – och jobba ordentligt igenom svängen så att den kommer in rakt i positionen. Kommer hunden in snett i positionen kan du behöva ta ut svängen mer, eller se till så att hunden jobbar igenom hela svängen.

Här till vänster kan man se att Astra inte jobbar igenom svängen riktigt med bakdelen och därför kommer in lite snett. Hon kunde dock räta in sig med hjälp av bakdelskontrollen.

Tänk på att sträcka på dig när hunden kommit in i positionen, och belöna nära dig.

Du kan belöna flera gånger i positionen innan du frigör hunden, antingen genom att kasta iväg en godis ihop med ett ”varsågod”, eller genom att istället flytta dig själv för att kunna upprepa ingången.

När vi sedan snabbspolar framåt – vi har lagt på en signal på ingången samt jobbat bort våra handhjälper – kan vi på samma sätt upprepa ingången men med olika typer av störningar; händerna i olika positioner, externbelöning osv. Allt för att göra hunden säker på beteendet den ska utföra och trygg i positionen (det är oftast här jag själv slarvar, jag har väldigt bråttom till steg två och vill börja röra mig liiite för tidigt!).

Ingång i position 8:

På den sista bilden ser man att jag vinklar ut Astras huvud lite med hjälp av min belöningsplacering – för att få in hennes rumpa lite mer mot mitt ben. Jag belönar sedan med armen mer rak, närmre min kropp, så att jag får henne helt rak i positionen utan att söka sig utåt med huvudet (så som sista bilden för position 6).

Det är lite knepigare vid de positioner som utförs bakom ryggen, här kan det vara en fördel om man har en spegel att titta i!

Heelwork och positionsträning är så himla roligt och mycket mer varierande än man kanske först tror! Ett heelwork program går ju att variera i det oändliga och dessutom anpassas efter just sin nivå. Jag hoppas att inlägget gett lite inspiration och att ni vill hänga med på fortsättningen! 🙂
/Moa