Presentation av landslaget: Anna Larsson och Flynn

Vi kommer dom närmaste veckorna att presentera Sveriges landslag till EM (open european Championship) i Belgien, och NM i Danmark med en intervju. Först ut är förra årets europavinnare – Anna och Flynn som tävlar för laget i heelwork to Music!

Förarens Namn: Anna Larsson
Hundens Namn: Gk vallh pr SE HTM CH RLD N RLD F RLD A Strandängens Flynn
Ras: Border collie
Meriter:
I heelwork: Europamästare 2016, 4:a VM 2016, 3:a NM 2015, 2:a SM 2016, 1:a AFEC 2016, 4:a NM 2016, 6:a SM 2015, Stormästare, SE HTM CH, 2:a Årets HTM Hund -16. Lagguld EM 2016, lagsilver VM -16, lagsilver NM – 16 lagsilver NM -15.
Övrigt: Vallning: Gk vallh pr, 1:a pris IK I vallning, tävlat ik 2 vallning, deltagit Unghunds-SM vallning. Lydnad: 1:a pris lydnadsklass 3 Freestyle: Uppflyttad till klass 3. Rallylydnad: RLD N RLD F RLD A

Varför började du med Freestyle/HtM och när?
Jag provade HTM en gång ”bara för skojs skull” hösten 2011. Hade aldrig sett en tävling innan och hade egentligen ingen riktig koll på vad jag anmält mig till men tänkte att ”testa kan man ju!”. Det gick fint, Flynn blev uppflyttad. Men jag hade ingen tanke på att köra vidare utan såg det som en rolig engångsgrej bara eftersom jag hade fullt upp med mina andra sporter. Sedan när Flynn blev tvungen att pensioneras från vallningen och lydnaden pga problem med ryggen så tog vi upp sporten igen hösten 2014, startade i klass 2 och blev uppflyttade och sen 2015 gick vi upp i klass 3, han blev champion och kvalade in i landslaget och tog brons på NM samma år. Så vi har tävlat en väldigt kort tid egentligen!

Vad tycker du är det bästa med sporten?
Att man får vara kreativ inom en given ram! Älskar utmaningen att både träna in snygga positioner och självständiga byten och bygga underhållande program. Och att få kombinera musik och hundträning! Sen gillar jag ju att stå på scen så jag tycker att ju större tävling desto roligare!

Hur ofta tränar ni?
Tyvärr inte alls så ofta och så mycket som jag egentligen vill och skulle behöva eftersom jag alltid måste anpassa träningsmängd efter Flynns rygg. Det allra mesta vi gör är faktiskt annan träning: gymnastikövningar för att hålla honom fräsch och jämnt musklad och sen går vi väldigt många långsamma skrittpromenader i skogen. Teknikträning, detaljer, kedjor och helhetsträning varierar beroende på var i tävlingssäsongen vi är, några pass i veckan.

Vilka styrkor har ni?
Flynns styrkor är hans mentalitet, han är stabil, trygg, glad och väldigt samarbetsvillig. Mina styrkor är att jag är envis, gillar att tävla och sätter min hunds upplevelse av tävlandet främst. Vi har roligt tillsammans och vi stöttar och peppar varandra jag och Flynn! Tillsammans gör vi varandra bättre!

Vilka svagheter har ni?
Å jag gillar inte att tala om svagheter, alla har sina saker att brottas med och jag försöker både som tränare och instruktör mer se hur jag kan lyfta fram och utnyttja styrkorna. Men ska jag nämna något så är det för Flynns del hans spondylos vilken gör att jag inte vågar låta honom ösa på som han egentligen vill. En egen svaghet är att jag kan bli väldigt självkritisk och ha svårt att släppa misstag jag gjort. Jobbar på att bli bättre på det!

Vilket är ditt bästa freestyle/htm minne?
Svårt att säga, det har varit flera häftiga upplevelser. Både första stora tävlingen (OEC 2014 med Fonzie) som gjorde att jag verkligen ville träna vidare för att få uppleva fler mästerskap, VM 2016 i Moskva som både var så häftigt för att det var en så udda plats att komma till och så mäktigt arrangerat, och sen den väldigt kluvna upplevelsen av att dels få bli europamästare MEN missa prisutdelningen pga flyget och få beskedet på en MCDonalds på flygplatsen… Det var alla känslor på en och samma gång det! Men bäst minne på ett annat sätt är Flynns debut i klass 2. Det var nämligen det första vi kunde tävla i över huvud taget efter att ha haft över ett år med enbart rehab innan. Det var så känsloladdat att äntligen få göra något ihop med min bästa vän igen.

När blir du nervös?
Om jag sätter för mycket egen press på mig själv. Om jag har en svacka mentalt eller fysiskt tycker jag att jag hanterar nervositeten sämre.

Hur gör du för att hantera dina nerver?
Fokuserar på mina uppgifter, vad jag konkret ska göra i allt ifrån uppvärmning, innan start, under programmets olika delar osv. Åren av tävlande i olika hundsporter har lärt mig att det är inte nerverna som är problemet, det är om vi blir ”rädda för att bli nervösa” som är problemet och att vi då vips tillåter oss själva att agera annorlunda. Följer jag bara mina rutiner och gör det jag ska så kan jag prestera även om jag är riktigt nervös!

Varifrån får du din inspiration?
Jag blir mest inspirerad av folk som gör helt andra saker än det jag själv gör så jag har fler förebilder inom tex idrott än inom hundsport. Eller bland musiker eller artister. Men en förare jag brukar lyfta fram är Leena Inkilä (Finland). Jag såg hennes program med Prima på Stora Stockholm -12 och tänkte att WOW kan sporten se ut så, då vill jag någon gång lära mig den! Så hennes uppvisning är definitivt en starkt bidragande orsak till att jag började köra HTM -14.

Vad har du för tips att ge till nya inom sporten?
Gör din egen grej, ha roligt och bry dig inte för mycket om vad enskilda domare tycker. Se till att lägga bra grunder hos din hund och ta väl hand om den under tävlingsdagen så den upplever tävlandet som roligt. Attityden hos hunden är långt viktigare än utförandet!

Hur känns det att ha blivit antagen till Landslaget?
Jätteroligt! Det är något väldigt speciellt att få tävla i lag, heja på varandra och att få chansen att starta på stora tävlingar. En fest helt enkelt!

Stort tack Anna för att du delar med dig av erfarenheter och tips! //Moa

Detta inlägg är publicerat i Landslagsmedlemmar, Övrigt. Skapa ett bokmärke

Kommentering låst.