Presentation av landslaget: Jonna och Zoya

Näst ut att bli intervjuad i landslaget är Jonna Smedberg och Zoya som tävlar i Freestyle! Jonna och Zoya har kommit otroligt långt på bara några år – eller vad sägs om U-SM, SM och NM guld, tävlat på crufts OCH stormästare (20 cert) i freestyle på bara tre år?! Vill du veta mer om Jonna, och vad hon har för tips att ge nya inom sporten, så läs vidare!

Förarens Namn:  Jonna Smedberg
Hundens Namn:  SE LCh SE FreeCh Gk Vallh Pr Lizzroys Zoya – “Zoya”
Ras: Border collie
Meriter:  Freestyle:
SM guld 2014
Svensk freestylechampion
Individuellt NM Guld 2015, Lag-silver NM 2015, Årets Freestylehund 2015, SM Silver 2015 & 2016
Ungdoms-SM Guld 2014, 2015 & 2016.
9:a på Crufts Internationella Freestyletävling 2015 i England
Vinst i Agria Freestyle Elite Challenge finalen 2016
Stormästare i freestyle (20 cert)
Övrigt:
Godkänd vallhund
Svensk lydnadschampion
Tävlar Hopp- och Agilityklass 3

Varför började du med Freestyle/HtM och när?
Freestyle kombinerar mina intressen hundträning, dans och musik. Den första freestylestarten gjorde jag av nyfikenhet för att se om det var något som skulle passa oss. Vi hade vår freestyledebut i september 2013 och det var verkligen starten på en fantastiskt rolig resa som tagit oss väldigt långt. Innan dess hade jag tränat lite freestyle med mina tidigare hundar, men aldrig riktigt satsat på att tävla i det.

Vad tycker du är det bästa med sporten?
Det bästa med sporten är att alla kan delta och få visa upp vad de vill. Det är en härlig kombination mellan hundträning, musik och kreativitet. Jag älskar friheten i sporten och den utmanande uppgiften att bygga program som ska passa både mig, min hund och musiken.

Hur ofta tränar ni?
Väldigt olika, men jag försöker se till så vi tränar lite varje dag och ibland blir det bara något enstaka trix. Men självklart blir det mycket träning inför större tävlingar när programmet måste sitta om vi ska lyckas få ihop helheten i programmet.

Vilka styrkor har ni? 
Både jag och Zoya trivs på tävlingsplan och gillar att visa upp oss. Ingen av oss är särskilt känslig för miljöombyten och vi gillar att utmana oss med att testa nya saker. Zoya har en fantastisk arbetsglädje och gillar att arbeta på avstånd, vilket gör det lite enklare att bygga våra program.

Vilka svagheter har ni? 
Givetvis har vi saker som behövs förbättras, men det är lite av förtjusningen i sporten att alltid kunna sträva efter utveckling och mer säkerhet i programmet.

Vilket är ditt bästa freestyle/htm minne?
Jag är så lycklig över att ha flera fantastiska freestyleminnen, men ett är såklart vinsten på Nordiska Mästerskapet 2015 i Finland. Lyckan av att under mästerskapet få sätta ett program som var näst intill perfekt, och den spännande känslan av att inför söndagens final få gå ut som ledande. Fast den bästa delen med det minnet är faktiskt stunden precis innan vår start i söndagens final, när bara jag och Zoya satt bakom finalringen och kramades samtidigt som ekipaget innan fick sina avslutade applåder.

När blir du nervös? Hur gör du för att hantera dina nerver?
Jag blir inte så nervös längre, utan mer exalterad. Det kan dock också ställa till problem när min hund behöver sin matte i kontroll för att arbeta som bäst. Jag brukar därför ibland gå undan lite och lyssna på musik för att lugna mig.

Varifrån får du din inspiration?
Jag får inspiration från ganska många olika ställen beroende på vad det gäller, men jag kan nog tacka de åren som jag dansat för min förmåga att sätta ihop rörelse med musik.

Vad har du för tips att ge till nya inom sporten?
Våga prova, det är en sport omgiven av underbart stöttande och välkomnande människor. Kom och titta på en tävling, inte för att jämföra men för att söka inspiration och se exempel på olika program. Gå kurser och få hjälp med att bygga program och tolkningen av musik. Men glöm inte att det är bara du som sätter gränserna för vad ni kan göra och vad freestyle är för dig och din hund 🙂

Hur känns det att ha blivit antagen till Landslaget?
Det känns fantastiskt och det ska bli väldigt roligt att resa med detta härliga landslag till både EM i Belgien och NM i Danmark! 🙂

Vi tackar Jonna så jättemycket och önskar LYCKA TILL i Belgien och Danmark! //Moa

Detta inlägg är publicerat i Landslagsmedlemmar, Övrigt. Skapa ett bokmärke

Kommentering låst.