Presentation av landslaget: Lizette och Gaston

Nu har det blivit dags att presentera Freestyle lagets Lizette och hennes Gaston! Trots att dom är relativt nya inom sporten är meritlistan lång, och Lizette är en van hundtränare som bygger riktigt spännande och imponerande program där Gaston växlar mellan fart och precision. Här nedan kan du läsa mer om hennes tankar om sporten!

Förarens namn: Lizette Olausson
Hundens namn: Revalill´s Gast ”Gaston”
Ras: 6-årig border collie
Meriter: Nordisk mästare i freestyle (både individuellt och i lag), 5:a på VM i Moskva och 6:a på EM i Österrike 2016. Årets freestylehund 2016. Freestylechampion och stormästare i freestyle.
Övriga meriter: Lydnadschampion och har kvalat till lydnads-SM 2014, 2015, 2016, 2017.
Uppflyttad till högre klass spår.

EM i Österrike.
Foto: Daniela Juwan

Varför började du med freestyle?
Jag har tävlat lydnad på hög nivå i 25år och har alltid tränat freestyle med mina lydnadshundar för att utveckla kroppskontroll, balans och bygga muskler. Även den nyinlärning man får i freestyle är superbra för att utvecklas som team, oavsett vilken gren man tävlar i. Men det är inte förrän på senare år, med Gaston, som jag har börjat tävla i freestyle, så vi är relativt nya i sporten som tävlingsekipage.

Vad tycker du är bäst med sporten?  
Det bästa är nog att det inte finns någon mall för hur det ska se ut och att det inte finns några begränsningar för vad man kan hitta på. Man kan göra precis det som man själv och hunden tycker är roligt och man kan utvecklas i det oändliga tillsammans. Att sedan göra det till musik gör freestyle till den ultimata hundsporten.

Foto: Camilla Jakobsson

Hur ofta tränar ni? 
Vi älskar att träna Gaston och jag, så vi tränar mycket, nästan varje dag året om. Och har vi något viktigt på gång kan det bli flera gånger om dagen. Men så tar vi träningspauser emellanåt också förstås, det tror jag är viktigt att man gör.

Vilka styrkor har ni?
Min styrka är nog att jag är envis och sällan ger upp utan snarare drivs hårdare när vi får motgångar. När det gäller Gaston så sprudlar han alltid av glädje och älskar att träna, ja hela han är faktiskt helt proppfull av styrkor!

Vilka svagheter har ni?
Det som kostar oss mest poäng på tävlingar utomlands är nog att Gaston skäller ibland, av lite olika anledningar. Den svagheten ligger förstås hos mig, eftersom det är jag som inte riktigt har kunnat lösa det. Men jag tror faktiskt att jag kan ha kommit på lösningen förra veckan, så direkt när vi kommer hem från Belgien ska jag ska sätta fart med den träningen, det ska bli spännande. Håll tummarna att det funkar!

Vilket är ditt bästa freestyleminne?
När vi tog guld både med laget och individuellt på nordiska mästerskapen i december. Helt fantastiskt att få göra det i Stockholm inför hemmapubliken. Efteråt gjorde TV4 en segerintervju och så fick vi gå in igen och visa upp vårt segerprogram inför den stora
hemmapubliken i stora finalringen. Den dagen var så overklig, läskig och alldeles underbar på än och samma gång.

NM.
Foto: Anette Wallin

När blir du nervös? Hur gör du för att hantera dina nerver?
Jag blir sällan nervös, men de få gånger det händer blir jag lite sammanbiten och lättirriterad och det är ju inte alls bra på något sätt. När jag känner så brukar jag göra något kul med Gaston, leka lite och träna lite enkla tricks och då brukar nervositeten vara som bortblåst efter ett tag. Då kommer jag ihåg att det inte alls är på blodigt allvar utan att tävling bara är en kul grej som vi gör för att roa oss. Jag har också jobbat mycket med tävlingspsykologi och mental träning och har lite olika knep jag kan använda mig av när det behövs. Det finns massor av bra böcker att läsa, så det kan jag verkligen rekommendera att man gör om man ska tävla.

Varifrån får du din inspiration?
Utan tvekan är det Gaston. Han är så makalöst kul att samarbeta och kommunicera med och är kreativ till tusen. Sprudlar alltid av glädje och full av entusiasm kommer han alltid med massor av förslag när vi bygger program.

VM i Moskva.
Foto: Natalia Svetlichnaya

Vad har du för tips att ge nya inom sporten?
Våga satsa och tro på er själva! Ni kan bli precis hur bra som helst om ni bara ger er den på det! Och grundträna ordentligt. När hundarna vet exakt vad de ska göra och känner sig duktiga och säkra på sin uppgift brukar det inte vara särskilt svårt att plocka bort handhjälper eller täta belöningar och att få dem att klara störning bra.

Hur känns det att ha blivit antagen till landslaget?
Att vara en del av ett landslag är helt fantastiskt och jag är så stolt och glad! Det är så hedrande och så kul att få kämpa tillsammans med sina vänner och få vara en del av något stort

EM och NM som gått nu i höst gick väldigt bra för Lizette och Gaston, nu håller vi även tummarna och hejjar för er under VM i Tyskland! //Moa