Presentation av landslaget: Nina och Moster

Nu har det blivit dags att presentera Freestyle landslagets Nina och Moster! Med sitt underbara ”tvättaprogram” har dom charmat freestyle Sverige, vunnit SM och även tävlat på crufts 2017. Här kommer Ninas intervju:

Förarens Namn: Nina Roegner
Hundens Namn: Moster (Dragonora Nymphadora)
Ras: Australian Shepherd
Meriter: Moster är certifierad masterdog, Korad (437p) och utställnings,- lydnads, och freestylechampion. I freestyle är hon även stormästare och svensk mästare

Varför började du med Freestyle/HtM och när?
Har alltid älskat aktiverings- och trickträning! Brinner för all hundträning som har med inlärning och kommunikation att göra. Genom mitt arbete ser jag dagligen att detta verkligen kan underverk med relationen mellan hund och ägare.
Från början tränade och tävlade Moster och jag mest lydnad- och bruks (Moster är uppflyttad till högre klass i spår) fast jag har alltid varit nyfiken på och tilltalats av freestyle. Men, som många andra, tyckte jag att det verkade väldigt svårt att både dansa och kommunicera med hunden. Dessutom gick Moster ”igång” så fort jag ”skojade” till träningen med musik och danssteg. Därför blev det inte förrän 2015 vi gjorde vår första freestyletävling.
Har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv och minns att jag var livrädd för att bli diskad (på grund av att göra något omedvetet fel). Vårt första program var ett ”rent” dansprogram utan någon rekvisita, bortsett från att hon hoppade upp, tog tag i och drog i min slips. Förstod det inte då men har i efterhand förstått att det var en helt fantastisk debut med hela 28.25 poäng. Några månader senare var det dags för klass II, även det med fina 27,55 poäng. Där någonstans fick jag ”blodad tand” och satte raskt ihop vårt ”tvättaprogram” för att ha ett lite svårare program att visa upp i klass III. Några månader senare blev vi antagna till landslaget och gjorde vårt första mästerskap, NM i Finland, i december 2015. Helt galet!


Vad tycker du är det bästa med sporten?
All härlig musiken och att man får vara kreativ och skapa något tillsammans med hunden. Freestyle- och HtM tävlingar är verkligen underhållning på hög nivå!

Hur ofta tränar ni?
Varje dag, fast vi varierar träningen. Vissa dagar kör vi vårt tvättaprogram med fokus på flyt och musikanpassning, andra dagar fokuserar vi mer på detaljerna. Flera dagar i veckan tränar vi freestyle, lydnad och andra skojövningar på promenad i skogen. Det brukar även bli en liten daglig dos av ”nyinlärning”, nu övar vi t ex lite nya trick inför nästa års teater. Ibland tränar vi med kompisar, ibland själva. Tycker det är viktigt att få variation i träningen.

Vilka styrkor har ni?
Mosters styrka är att hon är en fantastisk tävlingshund. Hon gillar publik, jubel och applåder har lätt att fokusera och gillar att stå i centrum. Känner ingen hund med större ego än henne. Min styrka ligger i att jag kan uppskatta henne till 100 % och aldrig tar henne för givet. Min förra hund, Farmor, gick bort av lymfcancer när hon var lika gammal som Moster är nu. Trots hennes sjukdom fick vi (tack vare medicinering) ett fantastiskt sista år tillsammans med mängder av rolig hundträning, kärlek och feelgood. Det var det tuffaste jag någonsin upplevt men jag fick lära mig att vara tacksam och att aldrig ta något för givet.

Vilka svagheter har ni?
Hm, i mina ögon har Moster inga svagheter, alls. När det gäller mig så tenderar jag att tappa fokus när jag blir nervös, jag vimsar runt och blir i värsta fall en usel freestyleförare.

Vilket är ditt bästa freestyle/htm minne?
Allt kring VM i Moskva var helt fantastiskt och helt oförglömligt! Kommer heller aldrig glömma den otroliga publiken när vi tävlade på Crufts i år och inte ögonblicket när Jonna Smedberg försökte få mig att förstå att jag och Moster hade vunnit AFEC 2016. Att bli svenska mästare i denna underbara sport känns såklart också helt fantastiskt!

När blir du nervös? Hur gör du för att hantera dina nerver?
Blir i princip alltid nervös inför en tävling men det kan också hända på en landslagsträff eller på en vanlig träning med kompisar, om vi ska visa upp eller ”prestera” något. Ju oftare vi tävlar, desto mindre nervös blir jag. Det blir helt klart värre efter tävlingsuppehåll.
Dels så är jag ganska van vid känslan och även om den inte är supertrevlig så känns den helt okej, lite som en ”jobbig” god vän. Försöker vara noga med att ”möta” känslan i god tid. Att bli torr i munnen, kissnödig, törstig och få skakiga ben är ju inga problem om man hinner åtgärda det innan man går in på planen, det blir betydligt värre om det händer precis när musiken startar.

Var får du din inspiration?
Oj, jag blir inspirerad av alla duktiga hundtränare, både landslagskompisar, träningskompisar och medtävlanden på olika mästerskap. Kan också bli inspirerad av något Moster gör på en vardaglig träning. Avspänd hundträning i goda vänner lag brukar också ge mängder av inspiration

Vad har du för tips att ge till nya inom sporten?
Träna med kvalitet, se till att både du och hunden har roligt och var inte rädd för att ”överträna”. En motiverad hund som verkligen kan sin uppgift får både flyt och fokus och det är oftast det som går hem.

Hur känns det att ha blivit antagen till Landslaget?
Heelt fantastiskt!!!

Tack Nina och lycka till! 🙂 /Moa