Tävlingsreflektioner och utvärderingssamtal

Nu har jag var på tävlingarna i Karlstad och tittade på HTM-eliten! Det var jättekul att se så många duktiga ekipage på plats. Svensk HTM har fått sig ett rejält lyft de senaste året tycker jag.

Det är kul att det finns stor variation i programidéerna! Men man kan ana att 2-meters-regeln satt sina spår. Kanske även att vi har en begränsning av freestylerörelser. Många program består av mycket mer än 75% HTM. Ur landslagscoach perspektiv tittar jag mycket på det. Ett program utan freestyle, eller som bara har freestyle i slutet får mig att fundera.

Är man rädd för att plocka in freestyle? Varför då? Kan det vara så att hunden har svårt att komma tillbaka till positionsarbetet efter freestylen, eller att den tjuvar redan innan? Kan hunden som jobbar tyst i HTM kanske börja ljuda i freestyle? Ett sådant ekipage är lite mer begränsat än de som kan växla mellan HTM och freestyle bekymmerslöst! Som coach önskar jag mig ju ekipage som klarar den typen av övergångar då det ger mer möjligheter att jobba med programutveckling! Kan vara bra att tänka på om ni är intresserade av att vara med i landslaget! Håll inte på freestylen för sakens skull! Visa vad ni kan!

En annan sak jag tittar på är hur jämna positionerna är och hur bra man är på att hålla dem. För att det ska nå riktigt högnivå gäller det att hunden klarar av uppgiften mer eller mindre självständigt. Synliga hjälper är inte önskvärt! I de här ämnena har vi nog generellt en del att jobba med i Sverige!

Men något som kändes riktigt bra den här helgen var att se glada ekipage både på plan och utanför. Hur man belönar sin hund efteråt tittade jag mycket på! Jag tycker om att se förare som engagerar sig i belöningen oavsett hur prestationen var. Hunden ska få full belöning för sitt jobb. Eftersnack med kompisar (och landslagsledare!), analysering och självklander kan man ta senare! När man belönar hunden ska det bara vara glatt och trevligt! Och den känslan tyckte jag rådde på hela tävlingen! =)

Efter tävlingen har jag hunnit ge lite feedback till de tävlande som anmält intresse av landslaget!  Det ska blir spännande att se vad de gör med den!

Kom ihåg att det är fortfarande är fritt fram att anmäla intresse till mig! Kontaktuppgifter finns i ett inlägg nedan! 😉

//Ida Björkman.