Träningstips

140610-6

140610-1

140610-2

140610-3

140610-4

140610-5

I all hundträning, oavsett om det är vardagslydnad, tävlingsträning eller bara lite cirkuskonster, så tänker vi hundägare oftast igenom själva momentet ganska noga. Men hur duktiga är vi egentligen på att byta ut ”hur” mot ”var”. Var vi tränar spelar givetvis väldigt stor roll. När vi börjar lära hunden ett nytt moment så är det viktigt att vi börjar att träna i en så lugn miljö som möjligt, så att hunden har ro att fokusera på oss och uppgiften. Men när momentet fungerar och hunden har börjat förstå, då är det viktigt att byta miljö.

Om du tränar sitt med din hund, men du tränar det enbart i vardagsrummet. Var kommer då ditt sitt enbart att fungera? Jo, i vardagsrummet! Och hur opraktiskt vore inte det? Testa att träna sitt i alla hemmets rum, testa ute på tomten, ute på promenaden, i skogen mm. Ju fler platser ni tränar på desto större chans att ni lyckas få till ett bra moment! Kom ihåg att du dock kan behöva bättre belöningar när du tränar i svårare miljöer än vad som krävs när du tränar hemma i vardagsrummet.

Ibland är det inte bara hunden som behöver träna i olika situationer, givetvis kan det också vara så att vi förare beter oss olika beroende på miljö och situation, och då är det nyttigt för oss också att utsättas för olika platser när vi tränar tillsammans med hunden, så att vi också blir miljösäkra. Kanske beter du dig annorlunda när du vet att någon ser på?

För oss i landslaget så närmar sig VM, och då ska vi och hundarna prestera i svår miljö. Här tränar jag och Anna Lindström våra nummer på en lastbildsparkering med både ljud och rörelse omkring oss. En helt annan miljö än våra gräsmattor hemma.

//Karin Prytz.