OEC (EM) i freestyle och HtM, Belgien

Jag tänkte berätta lite om hur det var att resa till Belgien och starta på EM i freestyle och heelwork to Music! En alldeles speciell resa, då det för mig var både första gången jag tävlat på en så stor tävling, ett internationellt mästerskap, och rest utomlands med hund.
Jag var lite nervös över hur min hund skulle hantera det, skulle hon bli stressad, trött, skulle hon orka hålla ihop under tävlingen? Men jag måste säga att hela resan gick över förväntan, det var oväntat smidigt att resa med hund!

Vi valde att bila ner till Belgien (några valde att flyga), och ta färjan från Göteborg ner till Kiel i Tyskland. Jag och HTM-lagets Eva mötte upp freestylarnas Jonna, Nina och Lisa i Göteborg och sen bar det av till havs!
Det var riktigt mysigt i den lilla hytten, även fast vi trängde ihop oss tre personer med varsin hund. Hundarna tog det riktigt bra! (även fast vissa vägrade färjans sk ”hundtoalett”. Då håller jag mig hellre, sa Astra!)

Så vaknade man morgonen efter och plötsligt var man i Tyskland! Här var vi ju bara på genomresa, men ett par stopp gjordes längs vägen. Jag som inte är så resvan blev väldigt förvånad över hur positiva alla verkade vara till hundar. Utanför restaurangerna (även McDonalds!) stod vattenskålar och självklart fick hundarna sitta med när vi stannade för att äta. Tumme upp på det!

Efter jag vet inte hur många timmars bilåkande, landade vi vid hotellet, corbie mol. Det första jag såg var Kerstins (landslagscoach) ansikte på hotell terrassen – tjohoo så glad jag blev! Vi hade kommit rätt!

Dagen därpå var torsdag – träningsdag. Förmiddagen ägnades åt att göra färdigt alla landslagspresenter till de andra deltagarna. Det är en sån kul och gullig tradition tycker jag – alla lagen har med sig små presenter till de andra deltagarna! 😀 Sveriges presenter bestod av små, söta, blåa påsar innehållande en bit choklad, hundkex och kolor, och såklart det fina landslagskortet som Lizettes son fixat!
Presenterna delades sedan ut efter invigningen. Vi fick bland annat en flaska vin ifrån Italiens lag, ett par söta små porslin träskor ifrån Holland, godis, kex, leksaker m.m.

Presentfixning och utdelning

På eftermiddagen hade Sverige sin utdelade träningstid i arenan. Det var väldigt skönt att få gå in och känna av planen lite, lyssna av ljudet och passa på att träna det sista. Varje ekipage fick 6 minuter var, men vi valde att gå ihop tre stycken så att vi fick samsas på planen under 18 minuter istället. Det var alldeles perfekt!
Astra gick som en gud! En seger i sig, men då började nervositeten komma 😮

Tillslut tröttnade hundarna på utdragna invigningar och prisutdelningar, och däckade en efter en

Freedaaag: Tävlingsdags för alla HTMare! Jag var först ut i det svenska laget, med planerad start 9.38 (japp, så punktligt var det!) Hur var det att gå ut först? SÅ SKÖNT! jag ville bara ha det gjort så att jag skulle kunna njuta och ha kul utan dom hemska nerverna 🙂
Värma upp fick man göra i en egen hall ca. 8 min innan sin start. Riktigt lyxigt att få en hall för sig själv, med speglar och allt! Dessutom hade jag världens bästa Kerstin för mig själv, som visste precis vad man skulle säga och göra och alltid har superkoll på läget.
Väl dags att gå in var jag bara supertaggad, och hade en enda tanke i huvudet: Glöm inte att hälsa på domarna!!
Jag tror jag nickade mot domarna ungefär 7 gånger. och bugade. Bättre att vara på den säkra sidan.

Jag minns inte så mycket från själva starten, mer än att jag plötsligt blev väldans nervös i mitten av programmet och, för första gången någonsin, inte hade någon aning om vad jag skulle göra. När jag sedan insåg att det snart var slut tänkte jag Shit! Sista chansen, nu gäller det! och laddade så hårt inför sista bytet att vi krockade med varandra.
Sen var det slut, jag skrek lite, klappade om Astra, rusade ut och grät. Astra åt en hel påse med godis ur händerna på Kerstin. Nöjda och glada med debuten!

Även Eva med Tia och Okk, och Anna med Flynn tävlade HtM på fredagen och gjorde ett SÅ bra jobb! Anna hamnade tyvärr preciiis utanför finalplats, med bara några hundradelar! Men bra jobbat i vilket fall som helst 😀

Lisa hade fixat en hel hejarklack till det svenska laget!

På lördagen var det freestylarnas tur att svettas! :O Jag tror allt att dom också var lite nervösa, MEN det syntes då inte! Så coola var dom hela högen, och satte sina program sååå snyggt!! Så bra jobbat – Jonna med Zoya, Lisa med Kummin, Nina med moster och Lizette med Gaston.
Nina lyckades dessutom ta sig hela vägen till finalen, tillsammans med några riktigt stora namn inom freestyle!

Söndagen blev riktigt spännande med finaler i både HtM och freestyle. Det var häftigt både att få se program live som man tidigare sett på crufts, och hur de olika förarna jobbade med sina hundar och hade anpassat sina program.
Nina och Moster landade tillslut på en 7e plats, av över 50 tävlande från hela världen! 😀

Prisutdelning för freestylen och Nina tackar domarna

Totalt slutade laget på en 4e plats i freestylen, och 5a i heelwork to Music 😀

Agria sponsrade med fina saker! 😀 Bur, ryggsäck, väska och jacka var mycket välanvända under EM, och även resterande saker är mycket uppskattade här hemma 😀

Tack för att du läst om vår resa! //Moa