Presentation av landslaget: Moa och Astra

Nu är det dags att presentera Moa och Astra i Heelwork to music landslaget! Ett glatt ekipage med sprudlande energi som dansar till Michael Jacksons tophits! Ekipaget representerar landslaget för första gången nu i Belgien:

Förarens Namn: Moa Waern
Hundens Namn: Kolbäckens Absoluta Astra – Astra
Ras: Golden retriever
Meriter: Svenskt freestyle champion, Svenskt htm champion, Svenskt rallylydnads champion
8a freestyle SM 2015
6a HTM SM 2016
Svensk mästare TTM 2016


Varför började du med Freestyle/HtM och när?
Vi började med freestyle 2013, det år jag fick Astra som då var ett år gammal. Vi provade flera olika sporter men freestyle var det vi fastnade allra mest för. Jag älskar att man får bestämma allt själv – det blir aldrig tråkigt, och man kan anpassa programmet efter sin egen hund.
Hösten 2015 tänkte jag att vi skulle prova på htm på en tävling, men så visade det sig att Astra tyckte ännu bättre om htm!

Vad tycker du är det bästa med sporten?
Alla vänner jag har fått. oftast är det väldigt bra stämning och man lyfter och peppar varandra.
Jag gillar också att det är så fritt och kreativt, samt att man utför programmen till musik. Det är en sport man blir glad av!

Hur ofta tränar ni?
Det är en balansgång, jag får känna av Astra hela tiden så det inte blir för mycket/lite. Just nu har vi hittat en balans där vi tränar precision med frukosten/kvällsmaten ca. 4 dagar i veckan, och program/kedjor (där vi fokuserar på att belöna upp attityd) ett par gånger i veckan.

Vilka styrkor har ni?
Astras styrka är att hon nästan alltid är väldigt glad och tar allt med en klackspark. Hon gör alltid sitt bästa. Men den största fördelen med henne är nog att hon är så fruktansvärt förtjust i mat – hon är väldigt lättränad!
Min styrka är nog att jag gillar det kreativa och alltid vill utvecklas. Jag kan nog vara rätt envis också när jag vill och har oftast mycket tålamod (vilket behövs ibland när man har hundar som hittar på egna program)

Vilka svagheter har ni?
Astra kan bli lite låg i vissa miljöer – hon gillar inte hala eller ostabila underlag.
Ibland blir hennes glädje och extrema vilja att göra rätt lite av en svaghet – hon gör först och tänker sen (vi har krockat med varandra många gånger)
Min största svaghet är helt klart mina nerver. Jag mår oftast piss på tävling, något jag fått jobba väldigt mycket på. Jag är också rätt bra på att tänka negativt, vilket inte direkt gör att man mår bättre…

Vilket är ditt bästa freestyle/htm minne?
Mitt häftigaste freestyle minne är från när vi vann agria freestyle cup finalen i klass två på stockholm hundmässa 2014. Det var så häftigt att gå in och köra programmet igen vid uppvisningen, utan press eller nervositet, och höra publiken jubla, skratta och klappa i takt.

När blir du nervös? Hur gör du för att hantera dina nerver?
Jag blir nervös bara jag tänker på tävling. På tävlingsdagen växlar jag mellan att vara helt lugn och i upplösningstillstånd. Det kan variera så mycket från tävling till tävling så jag brukar hantera det på lite olika sätt (ibland lyckas jag inte hantera det alls). Andas, fokusera på vad jag ska göra, ha nåt konkret att fokusera på (typ gå en promenad), prata med någon, dansa av sig lite, tänka att det inte är hela världen om det går dåligt osv.

Varifrån får du din inspiration?
Oftast från musiken. När jag hör en låt kan jag få bilder i huvudet av ett program – då vet jag att det är en låt för oss. Det är svårt att tvinga fram ett program till en låt man egentligen inte känner nåt för.
Jag har även förmånen att ha underbara vänner/träningskompisar som ger massa inspiration!

Vad har du för tips att ge till nya inom sporten?
Kör på! Kör på det du känner passar dig och din hund, våga lite på dig själv. Fråga om du undrar över nåt – dom flesta inom sporten är väldigt hjälpsamma! och känn ingen press, att man måste göra eller vara på det ena eller andra sättet.

Hur känns det att ha blivit antagen till Landslaget?
skitläskigt – men väldigt kul och ärofyllt 🙂

 

Tack och lycka till Moa och Astra, Beat it i Belgien!