SM i Freestyle och HTM 2017

I helgen var det dags för årets stora hundfest – hundmässan i Stockholm! Förutom allt mellan himmel och jord som har med hundar att göra finns det för den freestyleintresserade mycket kul att se på mässan!
På lördagen hölls SM i både heelwork och freestyle och på söndagen gick finalerna av Agria freestyle cup, en tävling där hundungdomar kunnat kvala in under hela året i samtliga klasser. Det här är dock mitt första år där jag är för gammal för AFC, så den rapporteringen lämnar jag motvilligt över till Märta!
Svenska hundfreestyle klubben hade även en egen monter där det visades upp tricks, och uppvisningar i aktivitetsringen varje dag!

Lördagens tävlingar började tidigt, insläppet till mässan öppnar kl 7, och klockan 7.15 skulle vi mötas vid ringen för genomgång. Stressigt! Men vi tog oss in och när nervositeten över om man skulle hinna eller ej lagt sig kom den andra nervositeten ovälkommet krypande. Nu var vi på SM! Årets fest! Planen var smyckad med vikingaskepp och uppstoppade djur, människorna uppklädda, glada och spända.

Foto: My Johansson

Dagen inleddes med en banvandring där man fick ta med sig hundarna in på planen, för att dom ska få känna av underlaget och miljön och man fick även möjlighet att belöna hunden med leksak. För mig blev det starten på en negativ spiral av tankar, då Astra inte alls var bekväm inne på planen. Hon är väldigt känslig för underlag och har lätt för att halka och på så sätt bli spänd. Rörliga och hala underlag är det värsta hon vet, och på mässan är tyvärr golvet fullt av läskiga luckor som ibland glappar lite när man går på dom. Trots träning upplevde jag henne mer osäker inne på planen, där hon inte kunde förutse vart luckorna fanns någonstans pga. filtmattan som låg över dom, än vad hon varit utanför planen på precis samma luckor.
Nervositet eller ej så är det allra, allra viktigaste för mig när jag tävlar att Astra ska må bra och ha kul. Tankarna gick därför till om vi skulle starta över huvud taget, om det verkligen var värt det om både jag och Astra skulle må dåligt…
Men så har jag världens bästa tävlingskompisar, och folket inom freestyle är otroligt stöttande och hjälpsamma. Dom påminde mig om mina uppgifter som jag ska fokusera på när tankarna kommer, hjälpte mig att lägga upp en plan för hur jag skulle göra om Astra blev obekväm på planen och tvingade mig att skratta när jag bara ville gråta.

Foto: My Johansson

Lagom till vår start hade jag hunnit rycka upp mig och Astra var sitt vanliga, lyckliga jag. Det var kanske nyttigt för mig att gråta ur mig lite nerver, för jag har nog aldrig varit så fokuserad när jag värmt upp förut och när vi gick in på planen fanns bara hon och jag.
Hela starten hade jag en sån underbar känsla, inga nerver, inga tankar, bara vi och vårat program. Det blev flertalet missar – men det märkte jag knappt, jag var bara så glad att min otroliga, fina hund ställer upp så för sin matte.

När vi klev av planen grät jag lite igen. Av lättnad och glädje den här gången. och Astra åt ungefär 2 kilo välförtjänt leverpastej.

Kommer jag ha lärt mig någonting till nästa gång? Antagligen inte. Men förhoppningsvis kommer mina fina vänner vara där och stötta mig igen.

Foto: Cecilia Mårtensson

Då jag hade startnummer 12 av 15 var tävlingen snabbt över efter att vi var klara, och jag fick reda på att vi fått 26.20poäng och kommit tvåa! SILVER på svenska mästerskapen i heelwork! Det är mer än jag någonsin kunnat drömma om. Min knasiga, busiga Astra har tagit medalj på ett mästerskap!

Jag hann tyvärr inte se så mycket av de andra ekipagen, men jag vet hur grymma alla de andra deltagarna är så det är en stor ära att få stå där med dom! Anna och Flynn som vann SM, och tidigare både tagit silver på SM och guld på EM är ett otroligt ekipage som verkligen förtjänade sin vinst!

Slutresultat topp 5:
1a Anna och Flynn, 26,27p
2a Moa och Astra, 26,20p
3a Ewa och Tia, 26,17p
4a Susann och Sting, 26,13p
5a Tomas och Charlie, 25,40p
Alltså otroligt jämnt!

lyckliga silvermedaljörer HTM Foto: My Johansson

Efter heelworken var det dags för freestyleekipagen att svettas. Allra först ut var vår egen Alexandra och Hurra, som sitt första år i klass 3 lyckats kvala in till SM! Dom startade dessutom med ett helt nytt program som skulle bli jättekul att få se i sin helhet för första gången.
Programmet flöt på bra med en sååå fin känsla rätt igenom!! Gissa om jag var stolt!!

Många andra otroligt bra ekipage och fina prestationer följde och läktaren fylldes allt mer av människor. Tänk att jag njuter alltid lite mer av att kolla på freestylen (htm går ju nästan alltid först) när en själv kan slappna av, även fast det pirrar lite i magen av spänning när alla vänner och lagkompisar ska tävla 😉
Sist av alla startade vår Märta och Ingvar med sitt ”var är tvålen?” program. Vilket avslut på ett riktigt häftigt SM! Märtas glädje när hon hittar sin tvål och äntligen kan duscha är obeskrivlig, och Ingvar charmar med sina trick.

Slutresultat topp 5:
1a Jonna och Zoya, 27,63p
2a Lizette och Gaston, 27,17p
3a Nina och Moster, 26,73p
4a Elisabet och Kummin, 26,17p
5a Lotta och Engla, 25,77p

När SM var över samlades vi allihop och bjöds på snittar och bubbel. En ny tradition(?) hoppas jag, det var väldigt trevligt och uppskattat!
Jag vill rikta ett stort tack till alla deltagare, sponsorer och arrangörer som gjorde årets SM till en fest!
party on//Moa