Aktivera din gamla hund!

Har du en hund som börjar bli till åren? Då är trixträning och freestyle & HTM-träning ett jättebra sätt att både hålla igång kroppen och huvudet hos hunden! Oavsett om din hund är en före detta tävlingshund som nu blivit pensionär, eller om du har en sällskapshund som du känner kanske sover bort sitt liv lite för mycket, så kommer korta roliga träningspass att höja den gamla hundens livskvalitet massor.

Så länge du utgår ifrån din hunds fysiska och psykiska förutsättningar och anpassar övningarna efter hundens dagsform, lovar jag att hunden kommer älska träningen. Gamla hundar har ju lättare att gå upp i vikt när de inte längre är lika aktiva, samt att gamla hundar precis som gamla människor tappar i muskelmassa med stigande ålder. Bägge sakerna kan du motverka genom trixträning.

Anpassa övningarna utifrån din hunds ålder, förkunskaper och förutsättningar. Blanda gamla favorittrix med nyinlärning så får den åldrande hunden både njuta av att känna sig duktig och utmanas att tänka och lära nytt. En sak som jag gärna gör är att kombinera olika grundfärdigheter eller moment som hunden kan men nu på ett nytt sätt.

Några saker du kan tänka på för att göra träningen av en gammal hund säkrare är:

  • Undvik höga hopp
  • Anpassa alla övningar till det underlag du tränar på
  • Tänk på att en del konster hunden kunde som ung kanske inte lägre passar (har hunden slitna höfter eller problem med ryggen undviker du kanske att låta den sitta vackert, backa för mycket eller träna kryp tex)
  • En gammal hund har långsammare reaktioner och sämre balans och muskelstyrka. Den kanske börjar se sämre (svårt med avståndsbedömningen). Ta hänsyn till det i träningen.
  • Gamla hundar kan bli senila. Ha överseende med att dagsformen varierar och att hunden kanske ibland verkar förvirrad i träningen. Gör det lätt och roligt!

Något som passar de allra flesta hundar är att öva olika tasstrix, huvudrörelser, HTM-positioner och olika slags targets. Slalom, åttor och snurrar samt att jobba med olika föremål brukar också vara populärt. Just positionsarbete med sidvärtesrörelser, bakdelskontroll mm är faktiskt rena rama sjukgymnastiken för en gammal hund!

På filmen i länken här nedan ser du några olika övningar som jag gör med Fonzie, 13,5 år gammal. Det är ett tasstrix som fungerar som en koordinationsövning, kombinationer av olika grundfärdigheter (för att hålla huvudet alert), frontarbete, klossträning, slalom och två olika övningar med rockring.

FREESTYLE MED GAMMAL HUND

Lycka till med träningen! Att få träna ihop med en gammal hund är verkligen en väldigt speciell känsla!

/Anna Larsson & Fonzie