Gå runt föremål – Tricksinlärning

Här kommer ännu ett tips på ett trick tillsammans med en instruktionsfilm! Den här gången är det dags för ett trick som går att använda på många olika sätt – nämligen att gå runt ett föremål. Hunden kan göra tricket nära föraren eller på avstånd och på så sätt kan man även höja svårighetsgraden på tricket!
I filmen finns det några olika förslag på hur man kan använda tricket 🙂

Steg 1: Håll pinnen i vänster hand. Börja med att ha hunden framför dig och locka hunden mellan dig och pinnen och kasta – eller ge belöningen i den riktningen hunden ska gå runt pinnen. Anledningen till att hunden ska gå mellan dig och pinnen är för att hunden ska få ett tydligt riktmärke, det vill säga vilket håll som hunden kommer att få arbeta åt. För att få tillbaka hunden framför dig så går du motsols och möter hunden, och gör om samma procedur igen. Gör det här många gånger innan ni går vidare till nästa steg, syftet är att hunden ska få en förväntan på att gå runt pinnen!

Belöningsplaceringen är viktig och eftersom att momentet ska utföras i rörelse så är det också viktigt att belöningen sker i rörelse!

Steg 2: När hunden förstår beteendet kan du prova att vänta innan du ger belöningssignal för att få hunden att gå längre runt pinnen innan belöningen kommer, fortsätt gå motsols samtidigt. I början behöver hunden inte gå ett helt varv utan bara en liten bit längre än tidigare innan belöningen kommer. Om hunden stannar upp – vänta och belöna hunden så fort den fortsätter framåt.

Steg 3: När hunden kan gå ett helt varv runt pinnen är nästa steg att få hunden att gå flera varv utan belöning. Prova att fortsätta gå motsols när ni möts och se om hunden går runt pinnen igen. Belöna som tidigare. Om hunden stannar upp – vänta ut hunden och belöna när den går runt pinnen. Gör det lättare nästa gång och belöna så fort hunden går förbi dig runt pinnen i nästa varv. Belöna oregelbundet och på olika ställen – ibland efter ett varv och ibland efter flera varv!
Signalen för tricket är ju här att du går börjar gå runt pinnen, och för att befästa en verbal signal säger du helt enkelt bara namnet på tricket innan du börjar gå runt pinnen.

/Alexandra