Inlärning av ”turn” + film

”Turn”  är ett kul trick som alltid lyckas charma någon 🙂 Tanken här är att hunden vänder sig med ryggen mot föraren och sedan går sidledes runt föraren, fortfarande bortvänd. Man kan dela upp eller utveckla tricket hur man vill, eftersom ”vänd” (vända ryggen mot föraren) är ett trick som är bra att ha inför inlärningen av flera andra tricks (tex. vänd och backa tillbaka, backslalom) kan det vara bra att börja med att befästa just det beteendet för sig.
Sidstegen är också bra att lära in för sig innan man lägger ihop de både, då kommer det vara enklare för hunden att utföra sidsteg med ryggen mot föraren!

Här delar jag med mig av en liten instruktionsfilm på hur jag gjorde för att lära in turn:

Filmen går bara kort igenom de olika steg jag använt för att lära in turn, så här följer även en lite utförligare beskrivning:

Steg 1: Jag valde att lära in turn med hjälp av en targetpinne, i detta fall en pinne med inbyggd klicker och en liten kula längst ut. Tanken är att lära hunden att nudda kulan med nosen = belöning. I början belönas varje intresse hunden visar mot targeten, blick, steg i rätt riktning osv.
När hunden har fått upp förståelse för targeten är det dags att börja presentera den på olika ställen så att hunden mer aktivt måste söka upp den.

Steg 2: Ha hunden framför dig och placera targeten bortåt, bakom hunden, så att den måste vända sig för att kunna nudda kulan. Om detta blir för svårt så dela upp det i mindre steg, där du placerar targeten lite längre ut i taget.

Steg 3: När hunden börjar förstå att den ska vända sig bortåt och ni fått flyt i denna rörelse kan det vara bra att belöna hunden flera gånger för att den står kvar bortvänd. Det naturliga för hunden är att vända tillbaka mot dig efter att den fått sin belöning (speciellt om man vänder tillbaka hunden varje gång när man tränar ”vänd”, så som jag gör i videon). Vi belönar därför flera gånger efter varandra medans hunden står kvar bortvänd.
Nu är det dags att börja jobba med sidledes rörelserna! Det kan vara lite knepigt, det är en fördel om hunden har bra bakdelskontroll/har jobbat med sidosteg sedan innan . Börja med att flytta targeten lite, liite i sidled framför hundens nos. Belöna minsta lilla rörelse hunden gör åt sidan!

Steg 4: Nu gör vi ett ganska stort hopp från steg 3, då jag tänkte visa hur jag jobbat bort targeten när hunden lärt sig gå runt några varv. Man kan även om man vill välja att ha kvar en target i momentet som man arbetar in med hjälp av rekvisita (som tex en käpp, paraply, svärd osv) eller ett handtecken, som jag visar i slutet av filmen.
När hunden klarar av att följa targeten runt kan man prova att lyfta den lite, lite i taget (denna typ av target går även att korta av lite i taget) och på så vis stegvis jobba bort den. Belöna direkt om hunden går kvar när du lyfter targeten.
Man kan även kort lyfta undan hela targeten och snabbt belöna hunden om den står kvar bortvänd, så som jag gör i slutet av filmen. Detta sätt kan fungera bra på hundar som går mycket på muskelminne, som då fortsätter utöva rörelsen trots att synretningen försvinner.

Det här var lite tips och idéer för att lära in ”turn” 🙂 Då det var några år sedan jag lärde in det har jag lite svårt att minnas allt  , så fråga gärna om du undrar över någonting!
Lycka till med träningen! 😀 //Moa