Programbygge – Kedja

Ett program kan man dela upp i väldigt många delar om man så vill! I detta inlägg får du läsa om kedjorna som du säkert hört talas om!

Vad är en kedja?

Man brukar säga att ett program består av kedjor, denna term används i många hundsporter. En kedja består av flera moment som kommer efter varandra och sitter ihop. Vi brukar dela upp vårt program i flera olika kedjor som sedan sätts ihop till en hel, ofta med hjälp av övergångar. Du bestämmer vad kedjan ska innehålla samt hur lång den ska vara. Här kan ni se exempel på lite kedjor:

 

Som ni ser så visar jag:

  • Upprepande kedjor, tricks som återkommer i en kedja. T.ex. slalom, åttan, slalom, åttan.
  • Kedjor utan upprepning. Olika tricks genom hela kedjan. T.ex. slalom, åttan, runt, mellan.

Det första jag gör när jag ska bygga ett program och skapa kedjor är att skriva upp allt min hund kan, jag är även noga med att markera det som hunden inte kan helt ännu. Det kan se ut såhär:

♥Snurra

Spin

Rulla – Under inlärning

När jag skrivit upp min lista så har jag en översikt kring vad jag kan arbeta in i mitt program. Jag brukar markera det som jag verkligen vill ha med i programmet ( I detta fall snurra).

Nu är det dags att kombinera/kedja olika tricks och se om tricksen flyter på tillsammans eller om jag ska testa en annan kombination/kedja. När jag hittat en kedja som jag tycker om så skriver jag ner den, lyssnar på musiken för att höra vart den kan vara passande i låtens struktur. För mig är det viktigt att kedjan flyter på, det vill säga att kombinationen med tricks känns naturligt för mig och hunden. När en kedja är klar så börjar jag att prova nästa och fortsätter så, till slut har jag ett program!

Hur länkar jag ihop en kedja med en annan?

Vissa kedjor känns naturliga att länka ihop direkt medans andra kedjor känns onaturligt och hackigt att länka, därför är övergångar väldigt bra! Övergångar kan vara en snurr, en slalomport eller vad som helst! Det är något som hjälper till att få länkningen att flyta på. Till exempel:


Kedja 1                                                                      Kedja 2

Runt, Åttan, slalomsnurra (övergång)armhopp, runt, armhopp


Tips till ditt programmbygge:

  • Välj tricks som din hund kan och uppskattar!

Det kommer att synas på tävlingsplanen om hunden får göra något som den tycker att den är världsbäst på!

Ett hett och hjälpsamt tips gällande programbyggnad och bedömning är att läsa reglerna, det kommer hjälpa mer än vad man kan tro!

 

Lycka till!

Märta