Monti har enormt med tovor!

Lämna en kommentar till Monti har enormt med tovor!

Och dom kom från ingenstans! Eller alltså nej såklart inte men på ovansidan märks dom inte av alls och det är jag inte van vid att det blir så jag har missat helt.

Han har tovor över hela ryggen så jag måste raka bort en stor del av all hans päls för att lätta på trycket för han, det stramar nog jättemycket.

Jag är sååååååååå otroligt glad över trimmern jag nu använder sedan ett halvår tillbaka ungefär, för nu klarar jag av att sköta detta på egen hand och katterna skräms inte av trimmerns ljud.

Trimmer från Vetzoo.se

Jag visade en video på Instagram där man såg hur Monti låg och halvsov medan jag trimmade lite på hans tovor förra veckan.

Oavsett vad du handlar på Vetzoo.se så glöm inte att skriva
rabattkod: fjarilflickans10 i kassan för att få 10% rabatt på hela köpet.
OBS: Notera vart s:et sitter i koden för de flesta skriver det felaktigt.


Gör din katt också såhär?

Lämna en kommentar till Gör din katt också såhär?
Typisk Kanel-pose

Fru Kanel kan stanna i denna position lååångt efter hon har tvättat sig eller allehanda andra orsaker hon har till att sitta såhär. Denna pose skiljer sig från hennes signaturpose på Instagram som hittas under taggen #fjarilfattypose där även fler anslutit sig och visar sina katters roliga fattyposes.

Denna är alltså lite annorlunda men jag tror just Kanel har en tendens att stanna såhär längre än de andra normalt gör 🙂

Det är de små detaljerna som gör att vi älskar dom på olika sätt <3


Näe idag orkar jag inte

Lämna en kommentar till Näe idag orkar jag inte

Jag ska erkänna att jag har såna här dagar. Jag orkar knappt tänka att jag måste städa efter kattungarna, att jag snart måste blanda iordning mat och ge de vuxna och de stora kattungarna och sen blanda annan mat till de små och ge dom.
Kattlådorna….alla 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11st lådor ska rensas. Jag tappade mat imorse på bänken men jag ooooorkar inte ta bort det.

Dessa dagar är jag rädd att min ångest ska komma tillbaka men pga den hjälp jag får med detta så är jag inte längre rädd att det händer, min inställning är nu KOM DÅ! Ge mig ditt bästa försök.

Näe idag orkar jag bara inte..


Återanvänd kattmatskartonger i trädgården!

Lämna en kommentar till Återanvänd kattmatskartonger i trädgården!

Lite DIY har väl aldrig skadat såhär i svåra tider? Jag flyttade in i en blank canvas när det kommer till trädgården så med altan och 3 rum fulla av frösådder från tidigare i år så måste jag nu skapa rabatter att sätta ner alla blommorna i snart.

Det går åt myyyyycket kattmat här hemma. Nej alltså ni förstår inte…MYCKET! Och det innebär många stora leveranser som ger massvis med kartong. Denna är perfekt att använda i trädgården för att anlägga nya rabatter, och jag gör det utan att gräva nåt i gräsmattan först.

Kartongerna från Vetzoo.se är neutrala och lätta att rensa på tejp. PERFEKT för trädgården!

Såhär gör jag när jag anlägger en så kallad no-dig rabatt.

Jag väljer ett ställe och en form på rabatten. Om jag vill ha en kant så tänker jag ut den först för om man exempelvis vill göra ett dike runtom så är det bra att börja med det när man vet formen man önskar.
På bilden nedan har jag grävt ett smalt dike runt en rabatt som jag sedan gjutit betong i. Det stoppar ogräs från sidorna och ger gräsklipparn en ränna att åka på.

Kartongen kväver gräsmattan och eventuellt ogräs under den och med tiden så är det endast jord hela vägen ner från ytan av din rabatt.

Jag lägger kartongen på gräset och fyller sedan på med organiskt material som gräsklipp, ogräs, klippta växtdelar, och annat jag har sparat. Mossa funkar kanonbra också och ovanpå det toppar jag med jord. Man kan även fylla med endast jord om man har det, jag gillar att göra budgetvarianter och använda högst 1-2 jordsäckar per rabatt.

Nedan är en annan variant jag gjort där jag planterat pioner och rosor. Dessa vill ner en bit så jag grävde först ner dom så de stack upp så mycket jag tänkte fylla på med jord sen.

Ännu en variant där jag använt kattmatskartonger i trädgården
Med denna metod så gick det åt mycket mindre jord och det blir mindre ogräs
Två långa rabatter där man slapp gräva massor

Jag täckte med kartong runt plantorna som stack upp och fyllde sedan på med jord upp till ytan på plantornas jord.
Till dessa två stora rabatter så gick det endast åt 2,5 säckar jord och ca en halv säck koskit.

Varför inte gräva då?
Jo för enligt en teori, en testad och bekräftad teori (sök på Charles Dowding som är no dig kungen) så blir en ostörd jord ogräsfri, eller iallafall får man otroligt mycket mindre ogräs för att jorden behöver inte reparera sig vilket den gör när den ger massa nytt ogräs.
Och en väldigt positiv anledning är att det går åt mindre köpejord, samt du får användning för allt ditt trädgårdsavfall.

Så ut och inte gräv nu! 😀


Dammsugarvänliga kattungar

Lämna en kommentar till Dammsugarvänliga kattungar

Det låter ju lite udda kanske men jag har testat en ny grej och det var egentligen mest för mina vuxna dammsugar-rädda katters skull men en positiv bieffekt av detta var att de 8 ungar totalt jag har nu är inte alls så livrädda för dammsugarn som jag tycker tidigare kattungar varit.

Det började med ett stökit hem. Dag, efter dag, efter dag…efter dag, efter dag, osv… ni fattar. Vem kunde tro att 10 katter och 8 kattungar skulle ge städjobb dagligen? *himlar med ögonen lite*

Jag ville dammsuga oftare men kom på mig själv att alltid tänka ”nee nu sover dom ju så gott” och när de vaknat så lät det mer ”neee nu när de busar och har kul vill jag ju inte skrämma dom” och som ni kanske förstår innebär det att man tillslut aldrig vill sätta igång dammsugarn.

Så jag bestämde mig för att jag ville mina vuxna katter ska få en positiv association av dammsugarn, så varje dag innan de skulle äta middag så dammsög jag innan. Dom sprang iväg som vanligt och vissa av dom blir räddare än andra.

Efter 1 vecka redan så såg jag att halva skaran syntes mer under dammsugningen än vad jag normalt ser dom då och en och annan sprang mot mig så snart jag stängde av. Här har alltså den positiva associationen börjat!

Jag fortsatte och kunde snart se att när de flyttade sig mellan rummen där jag städade så hade ingen av dom sån panik som de tidigare haft. Muffin har alltid gått via diskbänken för att fly och har då fått med sig allehanda blommor, disk eller plastlådor ner i farten. Nu har han pinat förbi på golvet istället med en blick som mer säger ”okej, men hellst inte så nära mig” snarare än tidigare ”NÄÄÄÄÄÄÄJJJ JAG MÅSTE BORT. BORT! BOORT!!!”

Jag har varit en vekling, när mina kunskaper om katters beteende egentligen hade kunnat avhjälpt detta mycket tidigare.
Så om du också är ett hämmat städfreak som jag – DAMMSUG MERA! 🙂


MoMo och Nira har flyttat

Lämna en kommentar till MoMo och Nira har flyttat

Jag vet inte än hur jag mår, det är för tidigt för att säga och jag skriver detta med tårar i hela ansiktet.

I Lördags flyttade MoMo och Nira tillsammans till ett nytt hem. Det har varit planerat en längre tid men det har tagit mig 2 år att hitta rätt hem.

SE*Fjärilflickans Leanira Moon
SE*Fjärilflickans Windi Mountain

Det går över förväntan i det nya hemmet så det måste jag säga att det hjälper enormt just nu, men det har varit tufft att vänta på att höra Niras söta pip-ljud som aldrig kommer och att se MoMo hänga med kattungarna.

I morse gjorde jag för mycket frukost åt dom, jag har inte kommit in i de nya rutinerna än med att ha 2 färre katter och på eftermiddagen igår så kom jag på mig själv att böja mig ner och titta in i garderoben som stod öppen och väntade mig att se Nira ligga där.

Flytten är bra för båda tjejerna. Nira har morrat konstant i 2 månader sedan de äldre kattungarna föddes, hon tycker att det är allt för mycket stoj här nu och MoMo har blivit mindre social sedan gänget ökade för några år sedan.
MoMo och Nira har alltid sökt sig till varandra när det har varit tuffa tider med flytt från radhus till hus på landet bl a och det var när jag såg detta som jag insåg att om de nånsin ska flytta så ska de flytta tillsammans.

De bor hos en vän till familjen och endast 10 minuter bilresa från oss och ett djurvänligare hem och familj kan jag inte ens önska så det känns så otroligt bra på alla sätt.

Lycka till mina älskade tjejer <3


Utmaning – prata inte med katten!

Lämna en kommentar till Utmaning – prata inte med katten!

Jag har en utmaning till dig.
Välj en dag, gärna en helgdag när du är hemma under dagen. Denna dag får du INTE prata med din katt. Du får leka, klappa, kela, gosa, mata och allt som du normalt gör, men INTE kommunicera som en människa till din katt.

Det kommer att bli svårt, jag har inte lyckats än men jag ska!!
Katter förstår inte människospråk så det är egentligen mest för vår del vi använder ord.

Se om du lyckas och berätta gärna!


Lactulos och paraffinolja – dosering till kattunge

Lämna en kommentar till Lactulos och paraffinolja – dosering till kattunge

Detta inlägg är lite för min egen del, så att jag kan leta upp detta igen om jag behöver det, för det verkar nämligen omöjligt att hitta ordentliga doseringar på nätet för kattungar. Det gäller alltså paraffinolja och lactulos (ges inte tillsammans)

Lilla Jupiter har haft väldigt hård avföring sedan de började äta riktig mat och jag misstänker att det är pga att mamman inte ger dom så mycket mjölk, alla har nämligen haft hård avföring i P-kullen men Jupiter är den enda som fått problem med det.
Så blev han plötsligt förstoppad och fick inte längre ut nåt så det blev akut till veterinären där de avlägsnade en korv som var längre än han själv.

Men innan detta så har jag först testat paraffinolja, vilket funkade väldigt bra men när jag slutade så kom problemet tillbaka så nu kör vi på lactulos.

Dosering till kattunge:
Paraffinolja – 1/2 tesked 1-2 gånger per dag
Lactulos – 1/2-1ml 1-3ggr per dag

Lactulos ger jag nu Jupiter 1ml 2-3ggr per dag efter att han blev så dålig och endast vid behov. Om kattungen inte haft större problem med avföringen så räcker 1/2ml 1-2ggr per dag

Dessa doseringar är rekommendation av veterinär hos FirstVet och Anicura Djursjukhus i Kumla


Nu är det fullt upp! Två kullar som växer

Lämna en kommentar till Nu är det fullt upp! Två kullar som växer

Jag vet ju redan att det är jobbigt att ha två kullar samtidigt, jag borde ju inte anta något annat. Men nu är jag här, och jag stänger då och då in mig på toaletten för att få vara ifred.

Den äldsta kullen är nu 7 veckor gammal och ger mig lagom med gråa hår dagligen. Men de har varit riktigt duktiga med att hitta till toaletten i tid innan olyckor sker sedan de fått varit utanför hagen och lekt i hela vardagsrummet. Normalt blir det nästan alltid lite olyckor i början men dessa 4 kunde sin grej direkt.

Nu är de redo att börja rymma från nästa område 😀

Lagom tills jag städat bort hagen från äldsta kullen, faktiskt samma dag som jag gjorde det, så rymmer första kattungen från yngsta kullen ur bolådan.
Vad kan jag göra? Det är ju bara att bygga upp hagen till dom istället.

Den yngsta kullen bor i köket för att mamma Cookie älskar att vara där så hon valde rum när hon skulle föda. Nu har jag fått plocka bort köksbord och stolar för att göra katthage 🙂