Instagramskolan, Del 2, Posta bilder

Nu har det blivit dags att börja posta bilder på ditt konto!

Hela idén med Instagram är att just posta bilder för att kanske berätta en historia, eller bara visa (utvalda) delar av sitt liv.
En inriktning kan vara en bra idé för att själv veta hur man ska hålla kontot levande, exempelvis att fokusera på att bara visa bilder och videos ifrån din trädgård året om, eller som i detta fall – din katt!

När du gått in i appen så klickar du på ikonen längst ner i högra hörnet, den lilla gubbfiguren, och för att posta en bild så klickar du på plusset i mitten (där jag har ringat in med rött)

Då får du upp bilderna i din mobil att välja mellan, och högst upp kan du även välja andra mappar i din telefon om du vill. Du kan även välja att fota med Instagramappen men jag avråder ifrån det pga kvalitén på bilder. För att fota med appen så klickar du på “Foto” i mitten under alla dina bilder som visas ifrån din telefon.

Leta på den bild du vill lägga upp och klicka på den så du ser den högst upp, klicka sedan på “nästa” i övre högra hörnet.

Filter
Nu får du upp valet att lägga på ett filter på bilden, för att kanske skapa en stämning eller förbättra den på något sätt.

Prova dig fram genom att klicka på ett filter och se hur det ser ut på bilden, klicka ännu en gång på samma filter för att kunna justera från 0-100% hur mycket av filtret du vill ska synas, alltså svag effekt eller full effekt. (se bild)

Vill du inte ha något filter alls så scrollar du tillbaka längst till vänster av alla filter och klickar på “Normal” så har du din originalbild igen.

 Redigera

Om du vill kan du även justera ljus/färg/kapning osv manuellt, klicka på “Redigera” och testa dig fram genom att dra lite i spakarna och se vad det blir för nåt, du kan alltid backa genom att gå in på de val du gjort och sätta värdet på 0 igen.

Du kan se vilka val som gjorts på din bild genom att titta efter de små pickarna under varje val (se bild)

När du är nöjd med hur bilden ser ut så går du vidare genom att klicka på “nästa” högst upp i högra hörnet.

 

 


Här ska du skriva en liten kort text om det du lägger upp, detta är helt valfritt och du kan strunta helt i att skriva nåt alls om du vill det.

Om ditt mål är att skapa en följarskara som längtar att få se dina inlägg och kanske även skriva kommentarer på dom så är det högst rekommenderat att du försöker att skriva något om varje bild. På exemplet här har jag skrivit “Muffin i blomsterrabatten” med lite blom-emojis och det räcker många gånger. Har du ett kattkonto så kanske man vill lära sig dina katters namn så skriv vem det är i bilden.

När du är klar så klicka på “dela”
Du kommer att få lära dig om hashtags och hur du använder dom i dina inlägg, men just nu räcker det att bara posta inläggen som de är för att komma igång.

När du har postat bilden så kommer du att se den i “din feed” till att börja med, och om du redan följer några andra konton så kan du scrolla nedåt för att se deras senaste bilder här. Så som du ser din egen nyss upplagda bild här – är så som andra ser den i “sin feed”
Din feed hittas på ikonen längst ner till vänster, det lilla huset.

Om du klickar på ikonen längst ner till höger så kommer du till hela ditt konto och även här är det likadant som andra ser det utöver knapparna för att redigera din profil, där står det “Följ” osv
Du kan alltid se vart du är nånstans genom att titta vilken ikon som är ifylld svart (se mina röda markeringar)

Nu kan du posta bilder tills fingrarna ömmar!
Ju mer inlägg desto mer syns du 🙂

Publicerad i Lilla Instagramskolan | Taggad , , | Skriv en kommentar

Såhär kramar du din katt på rätt sätt

Jag skrev i ordning en artikel nyligen där jag förklarar lite mer ingående om hur du kramar din katt på rätt sätt, alltså vad en “kram” innebär för din katt.

Läs artikeln här och krama loss!

Publicerad i Josephine tipsar, Okategoriserade | Skriv en kommentar

Lyssna på mig i Kattsnackspodden!

Premiäravsnittet med mig är äntligen ute, och lägligt nog så pratar vi om kattmat där. Som jag redan berättat ett par gånger så är beteende nära relaterat till kattmatsproblem och det är sällan själva kattmaten som ställer till det.

Lyssna och lär!
Läs mer om avsnittet och lyssna här du kan också lyssna på Spotify, Soundcloud, Podcast addict mfl.

Publicerad i Okategoriserade | Taggad , , , , | Skriv en kommentar

Kom och chatta kattmat med mig ikväll!

Ikväll är det dags igen mellan 18-20!
Jag håller varje Söndag i en chattmats-katt…..ne. En kattmats-chatt där du kan ta hjälp av mig om du behöver, med kattmatsrelaterade problem så som övergång till ny mat, varför din katt ha slutat äta, äter mindre/mer, beter sig annorlunda medan den äter eller andra kattmatsrelaterade frågor.

Jag chattar individuellt med varje person och du kan dyka in när du vill mellan 18-20 på min hemsida www.catwhisperer.se, du klickar bara upp chattrutan i nedre hörnet för att börja chatta.

Lite såhär kan det se ut när jag chattar medan Muffin är gosig

 

Publicerad i Josephine tipsar, Okategoriserade | Taggad , , , | Skriv en kommentar

Alla hjärtans skål

Jag såg precis denna söta matskål på Arken Zoo och fick lite vill-höver begär!

Det här är en skål som passar hetsätande katter då katten inte kan häva i sig maten pga hjärtat i mitten och när översta maten ätits upp så ligger resten runt om hjärtat och tar lite längre tid att få i sig.
Denna är även gjort i keramik vilket jag alltid har förespråkat för kattägare eftersom det är lätt att rengöra, och en ren matskål betyder ingen katt-acne bl a.

Så kasta plastskålarna och köp keramik istället!
Jag ska bara vinna på lotto, sen kan jag kanske köpa 5st såna här till oss här hemma 😀

Publicerad i Josephine tipsar, Okategoriserade | Taggad , , | Skriv en kommentar

Instagramskolan, Del 1, Skapa ett konto

Skapa ditt konto

Du har tagit steget att skapa ett konto för dig eller för kanske dina katter (tro mig, det är inte lika konstigt som det låter)
Du kan faktiskt ha två separata konton för dig privat och för dina katter, mer om det i Del 3.

Ladda ner appen och skapa ett konto, välj ett namn som passar för ditt konto. Om det är ett katt-konto så kanske din(a) katt(er)s namn passar bra. Fundera även på om du vill hålla det på Svenska eller Engelska för då kanske det är bra att sätta namn därefter.

När du har skapat ditt konto så lägger du till en bild som profil, kanske en av dina katter? Klicka på “redigera profil” och “byt profilbild” eller eventuellt står det “lägg till” om du inte redan satt en bild där. Du får valet om du även vill lägga ut denna bild som ditt första inlägg och då ser det ut som i sista bilden här nedan.

Nu vill du lägga till en kort information om dig eller ditt konto, klicka på “Redigera profil” bredvid din profilbild.

Här skriver du något som gör att man förstår vad det är man kommer att se på ditt konto, exempelvis “Det här är mitt liv tillsammans med Maja, Frans och Åke, mina katter” eller om du satsar på att få många följare så skulle du istället kunna skriva “Kaoset själv och mina 3 svansburna chefer” eller nåt liknande. Har du humor? Visa det!

Skulle det vara så att du vill börja med att hålla ditt konto privat tills du är redo att öppna det för allmänheten så klickar du på det lilla kugghjulet bredvid “redigera profil” och scrollar sedan ned en bit för att bocka för “Privat konto”
Nu kan ingen se dina inlägg förrän de är en följare, och för att bli din följare så måste du godkänna det. Så du har full kontroll över ditt konto!

För att ta en paus i allt det invecklade så är du faktiskt redan nu klar att börja dela dina bilder på Instagram!

Publicerad i Lilla Instagramskolan, Okategoriserade | Taggad , , , , | Skriv en kommentar

Ibland brister det bara

Jag hade precis ätit middag och satt och scrollade lite på Facebook och dyker på ett kattforum där en orolig matte skriver om sin katt som plötsligt hade fått svårt att andas. Hos veterinären säger de att hon har svår lunginflammation och hon undrar i forumet om hennes kisse kommer att överleva detta.

Jag passar på att skriva min egen erfarenhet om när Muffin för några år sedan fick precis samma symptom och kunde inte andas genom nosen alls nästan. Vi åkte in med honom och han fick läggas in under ca 1 vecka, jag hälsade på honom vid två tillfällen under denna tid, och vi var båda så otroligt glada att se varandra.

Medan jag sitter och skriver min historia för att göra henne lite gladare, så ser jag hennes nästa kommentar. “Hon dog nu”

Det brast för mig, jag sitter fortfarande och kan inte sluta gråta. Jag är fruktansvärt känslig för sånt här och nu satt jag mitt uppe i mina egna minnen och kunde bara tänka hur det hade varit om jag hade förlorat Muffin då.

Sov gott du fina kissen.

Publicerad i Okategoriserade | 1 Kommentar

Litter Locker – inget för multikatt hushåll?

Smart, tänkte jag. Inga fler luktande småpåsar som står i hallen varje dag tills de kastas i soporna. Men jag är nu lite osäker för vi behöver byta påse varje dag i denna och det innebär ju att den första bytta påsen står i hallen tills den kastas, precis som tidigare.

Jag tänker att denna är för hushåll med 1 eller högst 2 katter.
Här hemma äter katterna dessutom mat som gör att de får i sig ordentligt med vatten så kisshögarna är ibland större än hålet i tunnan.

Så smart idé – gör nu en större för oss med många katter!

Publicerad i Okategoriserade, Videos | Taggad , , , | Skriv en kommentar

Grattis på 5-års dagen, min första kull


Mamma Thea med bäbisarna Nevada, Darien, Midas, Avalon, Thyme, Megisto och Montana

Idag för 5 år sedan föddes min absolut första kull kattungar under mitt stamnamn SE*Fjärilflickans och det var av rasen Norsk Skogkatt.

Jag var så otroligt nervös och förväntansfull. Jag hade tittat på youtubevideos med kattungefödsel och läst och läst och läst vad jag hade att vänta mig. Skulle jag klara av det? Skulle jag tycka att det var så äckligt så att jag inte ens ville se det? Många tankar flög runt i huvudet under den dagen.

Det blev 7 underbara bäbisar och jag fick kämpa lite med nummer 6 för att få han att andas normalt. Jag blev matad med äppelklyftor av min vän Mimmi för att få mer energi att fortsätta kämpa med den lille i nästan 2 timmar. Men vi klarade det tillsammans, Thyme och jag. <3

Denna kull blev även en bok som jag donerade mitt arbete till, och som sedan dess har sålts i hela världen och mättat magarna hos hemlösa katter. Här finns boken att förhandstitta på och köpa

Publicerad i Okategoriserade, Uppfödning | Taggad , , , | Skriv en kommentar

Kattsnackspodden!

Här sitter jag alldeles tom på ord för dom användes idag när jag spelade in mina första avsnitt med Kattsnackspodden.

Den 22:a Januari har Kattsnackspodden premiär med första avsnittet!
Du får ju inte missa årets hittills bästa katt-nyhet i Sverige. Tänk att bara få luta sig tillbaka på tunnelbanan hem ifrån jobbet och lyssna på kattsnack!? 😀

Det blev en riktigt rolig dag och som alltid så är jag så glad att få hjälpa andra kattägare att förstå sina katter <3

Publicerad i Josephine tipsar, Okategoriserade | Taggad , , , , | Skriv en kommentar