Är din katt en ”torrfoderjunkie?”

Lämna en kommentar till Är din katt en ”torrfoderjunkie?”

Om du behöver hjälp att gå över från torrfoder till våtfoder

Har du hört talas om termen ”torrfoderjunkie”?
Om din katt äter torrfoder och vägrar äta något annat som t ex våtmat när du provar flera olika sorter? Då har du en torrfoderjunkie på händerna 🙂
Det finns så mycket tillsatser för att ge mycket smak till torrfoder, och även massor av socker och salter – allt detta gör din katt beroende av detta foder. Vissa våtfoder har det också i mindre mängd, men torrfoder toppar listan över det.

Så om du har försökt ge lite rått kött från när du lagar mat till dig själv och din katt har rynkat på nosen åt det – det beror på att din katt inte har en aning om att det är mat! Det luktar inte mat och det ser inte ut som mat, så det kan inte vara mat. Rätt? FEL! Det vet bara du.
Om du har provat det 10 gånger och din katt fortfarande inte har gett det en chans, säger du förmodligen ”min katt gillar det bara inte”, men det är också inte hela sanningen.
Du har helt enkelt inte övergått eller presenterat det korrekt.
Men oroa dig inte, jag är här för att hjälpa dig 🙂

OBS!
Om din katt har nedsatt immunförsvar eller på annat sätt inte är i topphälsa så bör du inte växla matvanor just nu. Det bör göras när katten är frisk och mår bra.

Först och främst måste du sluta ha torrfoder ute hela dagen.
”Men jag jobbar hela dagen och det är….” NEJ, det är irrelevant här. Din katt behöver INTE mat alla minuter på dagen.
Så om du ger fri tillgång till torrfoder, börja med att ge det i måltider om 2 eller 3 varje dag. En portion (inte full skål) när du går till jobbet på morgonen, och en portion när du kommer hem. På helgerna kan du prova att ge en portion torrfoder och när din katt har ätit och lämnat skålen, ta bort den och lägg ner den några timmar senare.
Nu ska du börja få din katt att förstå att DU är källan till mat, inte genom att bara existera i detta hem.

Om du har mer än en katt kan du behöva separera dem i olika rum under denna korta övergång bara för att göra dem mindre stressade över förändringarna.
Dina katter kommer att bli hungriga, men det är bra. Ingenting förhöjer en måltid mer än att ha en aptit. Se bara till att varje katt äter, varje dag.

När de är vana vid måltidsrutinen och börjar visa dig att de är hungriga och vet att be dig om maten, kan du börja blanda i lite blötfoder.
Ändringen av måltidstiden kan få din katt att vilja äta våtfoder som den är, så försök ge 1 tesked före varje måltid och om det fungerar utan att övertyga mer, håll det igång i en vecka och den andra veckan kan du ge en matsked våtfoder och lite mindre torrfoder efter.
Om ovanstående sätt inte fungerar på dina katter kan du prova att blanda våtfodret i portionen torrfoder, det borde fungera.

Även våtfoder av mindre hög kvalitet är mycket bättre än någon typ av torrfoder, men välj om möjligt ett spannmålsfritt våtfoder. Försök att undvika våtfoder med fisk, din katt kan bli lite beroende av det också och det kan vara svårt att gå därifrån till t ex  råfoder då du inte ska ge rå fisk.
Grattis till att du kommit så långt! 😀 Du gör ett väldigt bra jobb!
Nu kan du hålla dig kvar här om du vill ta en paus i processen och sedan börjar du bara att öka på mängden våtmat och minska torrfodret.
Fortsätt med dagsportioner, det är nyckeln i denna övergång.


Kanel och hennes hostningar

Lämna en kommentar till Kanel och hennes hostningar
Lång päls är otroligt vackert, men det kan ställa till det också

Kanel och hennes hostningar med päls i halsen.
Är hostningarna en kedjereaktion eller är det hon som själv väljer att hosta så där snabbt och tätt för att lägga rätt päls som sitter i halsen?
För det kommer aldrig någon hårboll men det gör ju det vid ett senare tillfälle.

Är det som när en människa nyser många gånger i rad, bara kommer av sig själv man kan inte hejda det?

Hon har alltid gjort såhär och jag funderar på om det är för att hon är så otroligt mycket långhårigare än de andra?

Jag önskar att jag visste någonstans man kunde läsa om det här som är tillförlitlig fakta baserat på forskning. Om någon som läser det här vet vart jag eventuellt skulle kunna hitta det här ämnet snälla meddela mig eller tipsa mig om författare bok, blogg, pod

En otroligt vacker kattrumpa. KOLLA SVANSEN! =D
Första snön kom plötsligt när vi tog en promenad i trädgården

Registrera dina katter hos Jordbruksverket

Lämna en kommentar till Registrera dina katter hos Jordbruksverket

Nu har Sverige äntligen kommit ännu ett steg närmare höjningen av kattens status.

För nu har det kommit en lag om att alla katter som är födda efter 2008 måste registrera sig hos jordbruksverket.

För att registrera sig så måste katten vara ID märkt med tatuering eller chip, och det har ju de flesta redan gjort med sina katter, eller hur? 😉

Det kostar 40-100kr och ger ovärderligt värde den dag du är tacksam för detta.

Registrera din katts ID märkning här: https://bit.ly/3Ig4Uph

Jordbruksverkets hemsida för att registrera katter via E-tjänsten har lite hög belastning på grund av att alla ska registrera samtidigt.

Om du inte vill vänta så kan du även skicka in en blankett som du hittar här: https://bit.ly/3Z5jJkF

Det tar bara några minuter och det kan rädda dig från hjärtesorg i framtiden.

Man tror ju aldrig att någonting hemskt ska hända, men vi vet ju att det händer även de som tänker så.

Alltså, det finns inga legitima ursäkter för att inte göra detta även på katter som är födda innan 2008


Sju katter blev fyra

Lämna en kommentar till Sju katter blev fyra

Nu har jag varit hemkommen från sjukhuset i lite över en månad och på den tiden har jag återhämtat mig något så enormt snabbt vad gäller kognitiv förmåga, minne och stress.

Samtidigt som all denna åter-upplärning sker så har jag fått tagit svåra beslutet att minska ner min kattgrupp.
Tänk att vi skulle hamna här, men jag måste för att kunna bli helt frisk och ha en vardag som jag orkar ta hand om just nu.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag var glad åt att underlätta min vardag på detta sätt, för jag saknar alla 3 som har flyttat. Dom har det bra, men det finns en sorg och saknad. Och även en besvikelse att jag ställde till det för oss…

Detta betyder alltså att jag kommer ta en lång paus från avelsarbetet, om jag nu tar upp det igen i framtiden så får jag börja om helt enkelt för nu blir de sista katterna kastrerade.

Men jag är ännu ung och har all tid i världen i framtiden.

Dom fyra utvalda är:

Alla är utvalda för att jag tror på dom som grupp och för att alla ger mig något i gengäld medan jag kämpar på med vårt nya liv.

Mvh Josephine Norman


Vad sjutton hände egentligen???

Lämna en kommentar till Vad sjutton hände egentligen???

Oj vad livet är skört.

Efter att ha legat inlagd på infektionskliniken i två månader på grund av ett farligt virus och hjärninflammation så är jag nu på väg tillbaka och ser verkligen fram emot att få berätta för er vad jag har varit med om.

Jag har aldrig varit från mina katter så länge någonsin, och jag tror att det gjorde att jag hade så hemska drömmar om att de hade blivit lämnade själva hemma medan jag blev sjuk.

Det fanns människor från min familj som var hemma hos mig och tog hand om katterna medan jag var sjuk.
Men när jag låg där så visste jag inte det så jag ringde hem och var så ledsen att jag hade misskött mina katter.
Som tur är så kunde de därhemma försäkra mig om att katterna har det bra.

I mina drömmar så såg jag att jag lämnat hemmet och lämnat det är öppet dörrar och fönster så att de hade alla sprungit bort.
Jag letade efter katterna utanför mitt fönster på sjukhuset och men jag var ju sex mil ifrån dem.

Sa jag drömmar? Jag menar mardrömmar…


Toffee har flyttat

Lämna en kommentar till Toffee har flyttat

Älskade Toffee 😘

Toffee har flyttat nu till en jättefin familj 🥰

Jag ska erkänna att även om det känns bra osv så har jag inte öppnat hans dörr än 😭

Det har blivit så inrutat med hans prat och det har blivit lite jobbigt. Jag förväntar mig att höra honom när jag börjar ta fram maten, jag förväntar mig att han pratar från sin sida av väggen när jag skopar bajs på andra sidan 💩

Han har det så bra 🧡

Följ Toffee och hans kompis Ronja @toffee.and.ronja


Att vara kattägare, ett tungt och tufft jobb

Lämna en kommentar till Att vara kattägare, ett tungt och tufft jobb
Kattmat från VetZoo 😋

Jag är glad för mina ungar (jag har inga människobarn) men dom kommer med en enorm kroppsbörda och nu när jag varit sjuk eller vad det nu är, så märkte jag hur svårt det var att rensa kattlådorna och gå ut med varje påse till sopkärlet.
Och att ta emot 35 kilo #Bozitakattmat

Vissa dagar fick lådorna stå kvar i hallen så tog jag mat därifrån för varje måltid.

När jag tänker på det så blir jag faktiskt lite ödmjuk, hur jag satt ner på golvet och rensade kattlådor, hade inget att klaga på just då.

Jag är ganska fantastisk 😊


Det här med tung katt på magen

Lämna en kommentar till Det här med tung katt på magen

Jag fick en sån aha upplevelse imorse. När jag ligger i sängen och vaknar så kommer de katter som sov hos mig upp i sängen och kliver lite här och där. Pixie och Monti går gärna på magen och så nära urinblåsan de kan LOL

I morse kom Monti och satte framtassarna på min mage och sen tror jag han smög upp resten av kroppen för han vet att jag kan tycka det är obehagligt och putta bort honom. Herregud stackars katt, vad har jag gjort med honom??

Iallafall, han la sig ner på min mage och bröst och jag kände direkt att jag inte spände mig som jag annars gör. Jag bara låg där och njöt av att ha kommit på värsta grejen och det var faktiskt en fin känsla av att jag nästan kände hela han ovanpå mig.

Älskade Monti


Omplacering av underbara katter

Lämna en kommentar till Omplacering av underbara katter
Vilda (Ephora på Instagram)
Toffee

Två otroligt kärvänliga katter som är 4 år. Vilda är som namnet säger, hon är vild när hon väl kör igång med nån leksak eller springer ute. Det är som att nåt lossnar plötsligt och hon blir tokig. Himla kul att titta på.

Toffee är för närvarande okastrerad men blir kastrerad när han flyttar. Han vill gärna ligga på magen eller bröstet på sin människa och sen kan man prata lite fram och tillbaka, så himla gulligt. Toffee är en pratglad kille och han kommer att ta för sig av din uppmärksamhet.

Om du är intresserad av nån av dessa eller vet någon som är så hör gärna av dig eller skicka min mailadress vidare. info@josign.se