Skapa en egen klösbräda av kartong

Detta är första gången jag testar att göra en sån här och har bara följt mitt egna ”såhär gör man nog”-sinne. Jag har massor av kartongbitar kvar ifrån flytten och var påväg att kasta dom när jag kom på detta.
Jag tänkte visa hur jag har gjort, om det är bästa sättet eller inte lämnar jag till experterna


Spara så mycket kartong/er du kan för det behövs en hel del. Mängden beror lite på hur tjock du vill ha brädan och hur bred. Du behöver alltså:
Kartongbitar
En kartong som är själva ramen för brädan
Papp- eller trälim
Linjal
Något att skära emot
En kniv att skära kartongen med


Bestäm tjockleken på klösbrädan, alltså hur hög den kommer vara ifrån golvet sen. Jag valde att kapa mina bitar i 8cm för då fick jag ut 3 på varje kartongbit jag hade. Men du kan med fördel gå ner till 4-5 om du känner för det, då får du även ut fler kartongbitar.
Se till att kapa tvärs över ”ränderna” på kartongen, se på min bild.

Kapa nu till massor av bitar i samma storlek


Kapa, kapa, kapa….Prova sen att lägga ner alla kartongbitarna i den utvalda kartongen för att se hur många fler du eventuellt behöver kapa. Jag har inte brytt mig så mycket om längderna på bitarna.


Nu är det dags att börja limma!
Ta en klump med kartongbitar åt gången, kanske 10 stycken. Limma ihop dom lite snabbt så att du fortfarande hinner flytta dom lite när alla är limmade.


Lägg sedan tillbaka klumpen med kartongbitar i ena kanten inne i kartongramen och sätt en avskiljare så du vet vart den limmade klumpen slutar.


Gör nu samma sak med en till klump och sätt på andra sidan i kartongramen.

Nu ska de få torka lite innan man tar loss en ny klump att limma. När alla kartongbitar får ligga kvar så lägger det tryck som gör att de limmade bitarna pressas emot varandra – vilket vi vill. Tryck även ned dom ordentligt i kartongramen så inget hörn sticker upp nånstans eller så.

Invänta torkning av limmet, genom att kanske…….

…..limma lite i händerna och pilla bort 😀

Nu gör du samma med resten av bitarna så du har ett gäng limmade klumpar, kan man säga.
Kom sedan ihåg vilka långsidor du haft uppåt medan du lagt ner dom i kartongramen – för dessa är nämligen undersidorna i slutändan. När du har satt ned dom i ramen så blir den undre sidan rakast.


Så nu vill du plocka upp kartongklumparna och lägg då hela högen PRECIS som den låg i ramen, fast vänd hela högen upp och ned, så det som var överst i ramen ligger nu emot golvet/bordet – då kan det inte gå fel 🙂


Limma långsidorna och botten på kartongramen


Och stoppa sedan ned hela klumpen så som du lagt den på golvet/bordet. Tryck ner ordentligt och lägg eventuellt några böcker som tryck ovanpå (var försiktig med eventuella limrester som kan fastna i böckerna)
Låt torka gärna över natten.


Nu kan du skära av alla kanterna på ramen så att du får fram brädan så som den blir.
Du kan t ex dekorera kanterna om du vill, limma fast fint papper eller tyg.


Sen är den klar! Som ni ser så är Cookie precis inge intresserad, men det är väl ungefär det som man får vänta sig med kattsaker man jobbar hårt i flera timmar med 😀
Jag återkommer med resultat ifrån katterna senare!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *