Såhär kramar du din katt

Detta kan kanske verka lite konstigt för vissa, men läs hela texten och börja öva på ditt tålamod.

Det är knappast en nyhet att människor och katter är på många sätt olika. Vi kommunicerar olika, vi rör oss olika, vi ser inte likadana ut och vi visar kärlek på olika sätt. När en människa kramar en annan människa så omfamnar vi varandra och håller kvar detta ”grepp” en liten stund. Detta får oss att känna kärlek och ömhet och det är såklart nånting vi vill ge våra katter också.

Och det borde vi!
Men som jag sa, vi är olika våra katter och därför är det viktigt att vi lär oss HUR vi ska visa ömhet tillbaka till dom.

Det är faktiskt ganska enkelt, och du kommer att ha lärt dig hur du gör inom några minuter.

Tvinga inte din katt att göra nånting. ALDRIG NÅNSIN. Det är allt. Enkelt va?
Låt mig få förklara lite mer.
En katt som blir hållen av en människa kommer snart att vilja hoppa ner igen (vissa accepterar det mer än andra), du kan känna hur kattens kropp liksom spänner sig när det är dags. Medan du höll din katt, så fick DU det du ville ha av din katt, men din katt har ännu inte fått samma sak tillbaka, det kommer när du släpper ner katten på golvet igen innan eller när hon visar att hon vill ner – det mina vänner är en kattkram!

Detta kan användas i fler situationer, och varje gång du gör det så kommer din katt att lita på dig ännu lite mer.
Här följer några exempel på vad du kan göra för att visa din katt kärlek på ett sätt hon förstår:

  • När ni gosar i soffan eller på sängen och du ser att din katt är på väg att hoppa ner, hindra dig själv ifrån att vilja stoppa henne. Låt henne hoppa ner och säg något med en mjuk röst, exempelvis ”Tack älskling för gos-stunden” Det ökar chansen att din katt förstår att du tyckte det var okej att hon avslutade er gos-stund.
  • Om du ropar på din katt för att du kanske vill visa henne något (exempelvis en ny leksak eller att du serverat mat osv) och hon verkar strunta i det, låt henne få göra det. Självklart ska du inte ignorera om hon inte vill äta och det håller i sig, men det är inte poängen här.
  • Om ni leker och har roligt tillsammans och precis när du tycker att ni har som absolut roligast så slutar hon leka och går iväg. Igen, låt henne göra det. Vi är ibland för snabba att sätta mänskliga känslor på det som händer, då detta kanske inte vore ”okej” om två människor gjorde tillsammans och en plötsligt slutade. Men det går inte att tänka så om katter.

Du ser säkert den röda tråden här? När din katt är på väg att göra någonting (inte något dumt), låt henne göra det och du blir automagiskt världens bästa husse/matte!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *