Nu är dom här – fästinglarverna!

Fästinglarver är deras första stadie

I morse när jag skulle göra frukost så ser jag små svarta prickar på köksbänken och tror att min fiolfikus på fönsterbrädan har fått ohyra, men det dröjde inte länge innan jag såg de små benen och den karaktäristiska munnen.

ÄCKLIGA FÄSTINGLARVER!!

Nån av katterna har tagit med en drös in och lämnat på min köksbänk. Som tidigare städfreak på gränsen för vad som är hälsosamt så rycker det i den tarmen direkt. ALLT ska sprayas, dammsugas och torktumlas. De dör av värme så torktumling är perfekt men mitt hem kommer inte kännas annat än invaderat nu ett tag.

Fästingar börjar som tusentals larver, de ser då ut som mini-fästingar på under millimetern i storlek, men de har bara 6 ben. När de ätit (sugit blod) en gång, sin enda gång som larv, så blir de nymfer och får sina 8 ben. Sen suger de blog en gång, sin enda gång som nymf, och blir sedan en ung fästing som måste suga blod en sista gång innan de är fullvuxen och behöver då en hane som parar henne medan hon suger blod.

Äckligt är det helt klart. Kan jag bara lämna katterna ute nu tills snön kommer så jag kan vara fri här inne??! 😂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *