Katt-tv och katternas jaktinstinkt

Ett viktigt ämne detta med kattens jaktinstinkt för det är så mycket mer (och ibland inte alls) än att jaga och fånga vilda djur som möss eller fåglar. Jaktinstinkten är precis som ordet säger – en instinkt, och den kommer automatiskt hos katten då den behövdes för att fånga föda och överleva.

Dagens goskatter behöver inte jaga för att få mat för det tillhandahåller vi människor åt dom men instinkten finns fortfarande hos katten. Jag har pratat ganska mycket om hur viktigt det är att katten får aktivera denna instinkt för det utsöndrar mycket goda hormoner i kroppen som gör en glad katt.

Nej, du behöver inte låta din katt jaga söta försvarslösa fåglar för det finns mycket annat du kan erbjuda din katt för att få liknande effekt. Mitt egna sortiment av kattleksaker under namnet Furever Catlady har fokuserat på vad katten behöver och där finns bl a leksaker som kittlar instinkten.
Men utöver de kattleksaker som finns på marknaden som ”aktiveringsleksaker” så kan man erbjuda naturlig jakt till exempel genom de videos som finns på Youtube som brukar benämnas som katt-tv med långa sekvenser av flax och fladder som kan spelas upp på tv:n eller datorskärmen.

Eller så kan man göra som videon nedan visar hur jag har bjudit in fåglar att äta mat framför fönstret så katterna kan sitta och titta på dom och instinkten sätter igång i kroppen när de tittar på hur de flyger fram och tillbaka för att hämta mat.

Lillasyster tittar på en blåmes som inte var en räddis 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *