Fototips: Hur ljuset påverkar dina bilder

Fotografera sina katter ute i trädgården eller på balkongen vill väl alla göra? De ser ju ut att må så bra med lite frisk luft och massa spännande saker att titta på.
Men det är inte alltid helt lätt att få till det med bilderna, så jag tänkte förklara lite varför kameran ibland inte vill som du vill, och smarta tips att använda dig av för att skapa de där fantastiska bilderna du vill ha.

För dig som enbart fotar på kamerans automatiska läge, så kommer bilderna att bli lite varierande i stil. Om katten sitter med ena halvan i solen och andra i skuggan, så kommer kameran att utgå ifrån vart du sätter din fokus, och göra bilden korrekt exponerad därefter. Så om du fokuserar på den soliga delen av katten, så blir skuggorna nästan svarta, och fokuserar du på den skuggiga delen så blir den soliga delen nästan vit.
Se exempel nedan:
theaskugga theasol

Detta kan naturligtvis vara att önska ibland, och när man väl behärskar tekniken genom att se i vilka situationer som något av detta vore snyggt, så kan man börja experimentera lite. Vill man däremot undvika detta så är det manuella läget på kameran att föredra, och det är inte alls så läskigt som man kan tro, bara man vågar testa.

När du är utomhus och det är ljust ute så försök att hålla nere ISO talet på ca 200-400 (200 om det är stark sol och 400 om det är molnigt) och sätt bländarvärdet på det lägsta möjliga så får du lite fina suddiga bakgrunder – nu har du plötsligt endast ett vrede att kontrollera, som är slutartiden. Med denna så kan du så gott som justera så att varje foto blir som du vill. När katten sitter helt i sol med sol runtomkring sig så kan du snabbt vrida över till det automatiska läget igen om du vill, det blir oftast snygga ”korrekta” bilder.

Tips för automatfotografen:
Om du alltid fotar på autoläget så kan kameran vilja ta upp den inbyggda blixten ibland istället för att ställa om värdena utan blixt, detta kommer du undan om du väljer ”P” som inställning, då blir allt automatiskt fast utan att blixten poppar upp i tid och otid.

På bilden nedan har jag använt det manuella läget och får där en ganska harmonisk skillnad mellan skuggor och sol. Värdena i denna bild var ISO 400, bländare 6,3 och slutartid 1/160

muffindis

Med detta sagt, så kan man lära sig att ha lite kul med kameran och ljuset. Om det är en digitalkamera du har så har du all möjlighet att experimentera eftersom du ser bilderna direkt i skärmen och du kan testa dig fram genom att kasta bilder som inte blir bra.
Nedan visas exempel på lek med ljuset:

muffinauto
Denna är tagen med autoläget, jag fokuserade på den soliga delen av Muffin

muffinljusare
Denna bild är tagen med ljuset bakom Muffin och jag letade på ljuskällan (solen) direkt i sökaren så jag nästan blev bländad när jag tog bilden. Det skapar en lekfull hinna med färgade ränder och cirklar i bilden.

muffinljust
Denna är tagen vid samma tillfälle som bilden ovan, men utan att man ser ljuskällan i bilden. Denna togs på manuella läget ISO 250, bländare 2,8 och slutartid 1/250

Ingen bild är ”korrekt” enligt mig, men de bilder kameran tycker är korrekt är oftast de minst intressanta 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *