Teddy är ingen ras – det är en svamp

Näää, nu överdriver jag lite grann 🙂

Mitt liv som Teddie

Det finns teddydjur som kommer in och inte har problem bak på ryggen men det är inte ofta. Det finns som vanligt grader i eländet, men detta är långt ifrån unikt:

ingen päls kvar och mjälligt, smuligt

Vad gör man då? jo för säkerhets skull får de behandling mot ohyra även om min uppfattning är att detta sällan åtgärdar just teddyproblem. Men självklart får även teddydjur skabb och därför  – alltid en droppe vid dörren i omplaceringen 😀

Sen masserar jag in, ibland är det ju i princip hela djuret, med någon typ av svampolja. Jag tycker salvor är rena skräpet, kladdigt och dant. Oljor är mjuka, sprider sig lätt över huden. Djuren verkar snabbt acceptera det dessutom, jag tror det lindrar nästan direkt. Redan vid andra insmöjningen verkar de flesta djur njuta vid oljemassagen nämligen.

Jag använder främst två produkter; Probolja, sätter in en länk så ni förstår vilken produkt det är.

Jag blandar svampolja och säljer i små dyra flaskor också

Den andra grejen är lite knöligare; jag blandar den själv. Det är från ett recept av en engelsk marsvinsguru och han var en generös person som la ut receptet på nätet och det hittar du här.Nu ska oljan verka i en eller några dagar, och sedan badar jag djuret. Även här växlar jag mellan olika produkter.

Probschampo, kusinen till oljan. Probprodukterna brukar finnas i hästaffärer och liknande.

Malaseb. Det bästa schampot i världshistorien enligt mig. Som tyvärr kräver recept från en veterinär.

Blöta, massera in schampo, verka i 15 minuter, skölja. Glöm inte: djuret får inte bli nerkylt i processen!

Jag brukar bada dem varje gång jag byter i buren och så småningom blir de fina igen. Pälsen växer ut och slutar att mjälla. Svampen har många orsaker men främst tror jag problemen beror på att just teddy avlas mot tät päls. Ju tätare päls desto högre poäng av domaren.

Ibland är det nästan hela djuret

Inte så smart om man säger så…

 

 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

8 Inlägg för Teddy är ingen ras – det är en svamp

 1. Camilla skriver:

  Att hålla en teddy eller rex svampfri kräver sin matte/husse.

  Jag har en (1) teddy, tre (3) korthår, fyra (4) långhår och en (1) semi-naken. Teddyn är den enda jag borstar regelbundet.

  Jag borstar hans rygg och rumpa med- och mothårs varannan dag för att få bort allt höboss och annat han har samlat på sig närmast huden. Det är avsevärda mängder. Det liksom dyker upp som trolleri när man drar kardan mothårs genom pälsen. När jag borstat mothårs ligger det ovanpå men det är nästan omöjligt att få bort skräpet då också eftersom pälsen fungerar som ett kardborrband. Mitt knep är att kamma pälsen tillrätta igen med en luskam i metall. Det här gör jag flera gånger i rad och avslutar med att borsta medhårs och allra sist klapp-kli-masserar jag hela hans översida under tiden han njutningsfullt blundar och sträcker ut sig. Med tiden har han alltså lärt sig att uppskatta det. 🙂

 2. Malin skriver:

  Bra och läsvärt inlägg! Fasen vad kompetent du är! Blir stolt å marsvinens vägnar.

 3. Charlotte skriver:

  Jag köpte Malaseb på Blå Stjärnan utan recept för nåt år sedan? Har det blivit receptbelagt nu? Trist. Det är helt suveränt mot mjälliga marsvinshudar… 🙂

  • ireneljunggren skriver:

   Ja tyvärr har de kommit på, även på Blå Stjärnan att det måste recept till numera. Synd för länge kunde jag rekommendera alla dit. 🙂 Probschampot är bra men Malaseb är i en egen klass.

 4. Paulina skriver:

  Kan man köpa oljan på omplaceringen, Irene? När/hur har ni öppet nu i 2014? Min Teddy flicka är i behov av lite välgörande svampolja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *