Tid är pengar – pengar är tid

Ja, det är ju inte sällan skälet till omplacering av ett par marsvin anges som ”tidsbrist” så de bortklippta annonsörerna på bilderna i detta inlägg är ju absolut inte ensamma. Skulle du känna igen dem så döm dem inte för hårt, de har troligen bara gått på en av vår tids mest etablerade myt;

Tid är pengar.

Jag är motvalls, jag vet, men vill påstå att det inte alls är så. Tid är inte pengar, tid är tid. Min tid och din tid.

Din tid att välja vad du ska göra med. Lyssna inte enbart på signalerna utifrån – lyssna inåt – lyssna på dig själv. Vad vill du göra?

Det är svårt i början, hen därinne är inte van att bli lyssnad på så du måste nog tvätta öronen först :). Hen harklar sig och har hes, tunn röst innan hen får luft ordentligt och ordning på stämbanden.

Vill du gå ut i Nordstan och handla dig fattig?  fast det innebär att du måste jobba extra och leva på luft, resten av månaden? Ligga sömnlös och oroa dig över att pengarna inte räcker till nödvändiga saker? Eller vill du kanske skrota därhemma i ett par gråmelerade och söndertvättade joggingbrallor istället? Ligga på sängen med kutterlimpa och en gurkbit på magen, bli nerkissad med jämna mellanrum som tack?

Vill du spegla dig i andras bekräftelse? Vad ger det? egentligen?

Jo, linnet som du betalat en halv månadslön för är snyggast, fast det knappt täcker det nödvändigaste. För märket som någon underbetald sömmerska fäst på det är SÅÅÅ rätt och nu vet alla att du har koll. Då vill alla ha sex med dig…men du vill ju ändå inte ha det med alla… så till vilken nytta är det då?

Herregud, vem bryr sig? Jag vet att jag låter precis så gammal som jag är (snart femtio) och tjugo år till när jag säger att det är så patetiskt, sorgligt, ledsamt och insnöat att lägga sådan energi på YTA.

Vi har inte tid med våra gamla, inte våra barn, sjuka är bara till besvär för att inte tala om marsvinen. Herregud, finns det något mer provocerande än ett par tidsslösande marsvin som sitter och maler hö hela dagarna.

”Bort med dem, min tid är viktigare och NU måste jag prioritera andra saker.”

Detta tycker jag är så gott med marsvin. De vet vad som är viktigt – det vill säga MAT.

Nä, nu skojade jag faktiskt men ändå inte. För vad gör de små limporna om de får välja? De sover, äter, parar sig och njuter i nuet. Myser intill varann. De funderar inte över märkesjeansen, pensionen, elleverantören, snyggaste bilen eller något annat. Visst straffar sig deras totala brist på framförhållning…men vi har mycket att lära oss av dem. Stanna upp, fråga dig själv:

Vad är viktigt?

Vad gör mig lycklig?

Ta dina beslut utifrån svaren. Livet blir så mycket enkare då.

Tid är det vi ska ta oss – för att uppfylla våra drömmar. Livet, är ju som bekant, det som pågår medan vi är upptagna med att göra annat.

När man är gammal och ser tillbaka på sitt liv, tror du man tänker då; katten också – att jag inte jobbade lite mer så familjen kunde åka i en snyggare och dyrare BMW?

Nej, de flesta äldre säger; ”jag ångrar att jag inte levde ut mer, vågade mer och var mig själv” Med andra ord:

Lev som ett marsvin.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

4 Inlägg för Tid är pengar – pengar är tid

 1. Camilla skriver:

  Jag undrar alltid var de som sätter ut sådana här annonser fann tiden att köpa marsvin, välja bur, skaffa tillbehören och sist men inte minst sätta ut annonsen,

  Hinner de med sina barn? Hinner de med att umgås med varandra?

  Jag hinner sällan titta på TV, men jag vet att jag tillhör en minoritet. De flesta hinner titta på TV varje kväll. Gör man det har man tid med ett par pälslimpor. De är så goa att ha i famnen när man gör något så passivt som att titta på TV. Sonen brukar ha en limpa i knäet när han spelar online-spel på datorn…

  Och byta vatten tar mycket mindre tid än att sätta på kaffe. Och att ge en stor giva hö ska vi inte tala om… Det tar mycket, mycket mindre tid än att laga en vardagsmiddag, även om det skulle vara en microrätt. Och att städa i ett marsvinsboende är en baggis i förhållande till tiden det tar att tjata en tonåring till att städa sitt rum.

  Och allt de ger tillbaka i småmysigt kutter, välkomnande visslingar, glada popcornhopp och äkta tillgivenhet (om du bjuder på nåt gott) är värt varenda krona försäkringen, höet, grönsaksblasten, -stjälkarna etc kostar,

 2. Susanna skriver:

  Jag är SÅ med på det du skriver! Plus Camillas kommentar.
  Prioritera mera säger jag bara. Eller bättre.

 3. Ewa Ivarsson skriver:

  INSTÄMMER!!!!

 4. Emelie skriver:

  Jag bara älskar det här inlägget! Blir så inspirerad av att läsa det! För precis så är det ju!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *