Skator, häftiga skator!

Skator, ja de är ofta på besök i vår trädgård och till skillnad från de flesta andra (verkar det som) ser jag dem som trevliga besök. Visst;  jag hindrar dem från att gå in till marsvinen i lekstugan och jag hindrar dem från att strutta omkring på vår altan men annars ser jag gärna att de är här.

En enkel nätgardin räcker för att skatorna ska stanna ute.

Hindrandet handlar faktiskt bara om att de skiter så förbaskat, annars hade de gärna fått vara på altanen också.

I mindre format, hemmagjord, funkar bra.

Jag gillar skator, deras nyfikna och kaxiga stil och dessutom tycker jag att de är riktigt vackra. Den svarta färgen är fantastiskt vacker och de är ganska smarta och rätt lekfulla. Jag älskar dessa svartvita skönheter.

Ofta på besök. Några ser jag som stammisar.

Dessutom tycker jag inte att marsvinen verkar tycka illa vara när skatorna kommer på besök. Kan de gå ifrån dem eller mellan två skator så hindrar inte det på något sätt. Då kan skatorna väl inte vara allt för dumma..? jag tänker på att när jag medicinerar så lär sig marsvinet ifråga direkt att undvika mig. Allison som får kinesisk örtmedicin för sina urinvägar och har fått i mindre än en vecka, sticker ut direkt genom utgången nu när jag kommer.

hopp, hopp, hopp. Vaffö, vaffö? va gör di?

För några veckor sedan hade en av de nya ungarna som inte kunde flyga riktigt ännu, hamnat inne i marsvinshagen. De kollade på den väsniga bebisfågeln. Noterade att förde massa väsen och sedan fortsatt de tugga gräs.

Här knallar jag omkring i fredlig samexistens.

Överhuvudtaget verkar marsvinen och skataorna samexistera alldeles utmärkt. Marsvinen springer, skatorna kikar nyfiket. Ibland går de efter…och då brukar de börja picka på marken efter marsvinen. Gissa efter vad? marsvinsbajs såklart, denna delikatess av sällan skådat slag. Alla hundars favvo!

Jaha, hur är det här då? nåt nytt?

Tyvärr får uppdateringen av webbsidan vänta. Någon slags lösenord måste bytas och ”mannen som har hand om det”, han heter Mattias, ska fixa det från en långsam uppkoppling i en sommarstuga någonstans i Sverige.

Kra, kra, krax

Manjana, manjana. Ingen lider någon nöd och i helgen är jag helledig så då lär jag hinna med att uppdatera. Nu ska jag dela ut morötter till egna och ”barnhemssorkarna” som en vän till mig kallar dem.

Sedan; somna i soffan.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

4 Inlägg för Skator, häftiga skator!

 1. Lena Rössel skriver:

  Håller med! Skator är otroligt vackra och kloka fåglar. Har några andra fågelfavoriter.
  Råkor – för att de går så roligt och att dde släpar lite med vingarna som om de bure en prästkappa.
  Strandskator – för deras långa röda näbb och smäckra kropp.

  Äh, jag kan räkna upp hur många favoritfåglar som helst!

  Vi har en duva – ett par närmare bestämt – som byggt bo i trädel alldeles utanför altanen. De gjorde det förra året också med mindre lyckat resultat. Att de bygger i vårt lilla träd beror på att de blir bortkörda från grannens stora, bättre träd. Nu har de alltså kommit igen. Lite korkade är de. Bygger inte särskilt stadigt. Lite lösa pinnar mest. Men vi hoppas det går bra i år. Det är så mysigt att höra dem tidigt på morgonen.

  I morgon ska vi sätta en nätkjol runt stammen så inte grannens katt klättrar upp tar eventuella ungar.

  • ireneljunggren skriver:

   Vi har också duvor, ser dem inte jättemycket, men som du skriver, ljudet är helt ljuvligt. De sitter i stora vintergröna träd vid vår granngräns och kluckar…

 2. Elin skriver:

  Vi har två skatungar med förälder som håller till kring vår trädgård, tycker också att de är vackra, och de verkar inte intresserade av marsvinen alls. Vi har också två kaniner som ofta är på besök, vilka jag är mer orolig för då det gäller grönkåls- och broccoliplantor som snart ska planteras ut i det nygrävda landet… Rådjur och älg ska visst också komma på besök ibland enligt de som bott där tidigare, tänk så mycket naturuppleverlser i sin egen trädgård 😉

 3. Ulrika skriver:

  Vi har skator som kommer varje morgon och dricker vatten sen tar de sin runda på uteplatsen. När grisarna är ute står de vid gallret med huvudet på sne och tittar in precis som vi gör när vi är på djurparker. Skator är nog väldigt smarta djur och tänker nog att de där små pälsbollarna innanför buren är inget man behöver vara rädd för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *